Nikealainen usko, keisari ja rakkauden laki

Nikean kirkolliskokouksen 1700-vuotisjuhlavuoden yksi huippukohdista on käsillä, kun itse kokouksen käynnistymisen vuosipäivä 20.5. lähestyy. Opilliset teemat oli kokoontumisessa käsitelty 19.6.325 mennessä.
Nimi ”Nikea” kokouksen nimessä viittaa siihen, että vuonna 324 koko Rooman valtakunnan keisariksi tullut Konstantinus Suuri kutsui koolle koko valtakuntaa käsittävän yleisen kirkolliskokouksen Nikean eli nykyiseen Iznikin kaupunkiin Luoteis-Anatoliassa eli nyky-Turkissa.
Alun perin oli tarkoitus järjestää kokous Galatian provinssin pääkaupungissa Ankyrassa eli nykyisessä Ankarassa, jolla oli pitemmät kristilliset juuret ja jossa oli jo pidetty alueellinen kirkolliskokous vuonna 314. Kokous kuitenkin siirtyi Nikeaan. Keskustelua on ollut, miksei kokousta järjestetty Nikean lähellä olleessa hallintokaupunki Nicomediassa, jossa oli keisarillinen tuomioistuin. Keisari Konstantinuksen perusteluista säilyneessä asiakirjassa siirtoa Ankyrasta perusteltiin kolmella käytännöllisellä syyllä: 1) Nikean edullisempi ilmasto, 2) edullinen sijainti, niin että kaupunkiin saattoi saapua Italiasta ja Euroopasta sekä 3) läheisyys keisarilliseen tuomioistuimeen Nicomediassa.
Taustalla oli kuitenkin otollisen sijainnin lisäksi myös se, että keisari halusi kokouksen pidettäväksi mahdollisimman puolueettomalla maaperällä. Nikeassa ei ollut piispaa, jolla olisi ollut käsiteltävästä aiheesta jo vankka käsitys. Kokouksen sijainnin hallintokeskuksen lähellä ratkaisi lopulta se, että keisari otti itse osaa kokoukseen henkilökohtaisesti. Konstantinus hallitsi viereisestä Nicomediasta käsin, kunnes Konstantinopolista tuli uusi valtakunnan virallinen pääkaupunki vuonna 330. Nicomedian oli keisari Diocletianus nostanut keisarilliseksi pääkaupungiksi 300-luvun alussa sen keskeisen ja strategisen sijainnin vuoksi.
Keisari ja kirkolliskokous
Kristinuskolla alkoi vuonna 325 olla merkittävä asema Rooman valtakunnan uskonnollisessa kentässä ja yhteiskunnallisessa elämässä. Vuoteen 350 mennessä kristittyjä katsotaan yleisesti olleen selkeä enemmistö valtakunnan väestöstä. Näin ollen kristillisen teologian, jolla on aina myös yhteiskunnallinen ja poliittinen ulottuvuutensa, tuli löytää paikkansa tässä kontekstissa tavalla, jossa uskon identiteetti säilyy mutta samalla myös vastakulttuurinen suola ja valo.
Uskontoa ja politiikkaa ei moderniin länsimaiseen tapaan erotettu. Konstantinus näyttää selvästi omaksuneen hellenistisen ja myös Rooman keisari-instituutioon kuuluneen ajatuksen, jonka mukaan keisarin vastuulle oli jumalallisesti asetettu valtakunnan kaikenpuolinen hyvinvointi, uskontoa unohtamatta. Konstantinus ei ollut teologi vaan sotilas, johtaja ja hallintomies. Silti hän osasi käyttää hyödykseen avustajiensa teologista asiantuntemusta etsittäessä ratkaisua teologiseen ongelmaan.
Konstantinuksella kerrotaan olleen vuonna 312 uskonnollinen kokemus, johon on perinteisesti liitetty näky Kristus-monogrammista, merkistä, jonka nimessä hän oli voittava: ”in hoc signo vinces”. Hän yhdisti näyn Mulviuksen sillalla vastustajastaan Maxentiuksesta saamaansa voittoon, jonka ansiosta hänestä tuli yksin Rooman länsiosien hallitsija.
Vuonna 314 Konstantinus kutsui koolle läntisen Rooman keisarina Arlesin piispainsynodin, jossa otettiin myönteinen kanta vainojen aikana pyhiä kirjoituksia luovuttaneiden ottamiseen takaisin kirkon yhteyteen ja hylättiin jyrkkä donatolainen kanta. Konstantinus oli näin ollen ollut kristinuskon kanssa tekemisissä jo yli kymmenen vuotta. Vähitellen hänen kristillinen identiteettinsä vahvistui. Kuolinvuoteellaan hän otti kasteen. Ajoitus noudatti ajalle melko yleistä tapaa turvata kasteen pesun jälkeinen puhtaus.
Nikean kirkolliskokouksessa 325 älykkäänä hallitsijana Konstantinus hyödynsi osaavien teologien kuten pitkäaikaisen neuvonantajansa Cordoban piispan Ossiuksen ja Aleksandrian piispan Aleksanterin teologista osaamista, kun hänen tukemanaan Nikean kirkolliskokous hyväksyi ilmauksen, jonka mukaan Jeesus Kristus Jumalan Poikana on samaa olemusta kuin (kr. homoousios) Isä Jumala.
Myöhemmässä teologisessa tulkinnassa on kristallisoitunut tämän termin asema keskeisenä avainkäsitteenä, joka selkeytti kristillisen pelastuskäsityksen perustaa. Sen mukaan Jumala on yksi, mutta hänellä on kolme persoonaa ja Jeesus Kristus on Jumalan Poika ja ihminen. Pelastus armosta edellytti itsensä Jumalan Pojan syntymistä ihmiseksi, Herraksi ja veljeksi. Näin hänessä kohdattiin itse Jumala, mikä antoi pohjan ilmoitukselle Jumalan ilmoituksena.
Uskontunnustuksen oppi Kristuksesta kirkon profeetallisen äänen perustana
Joskus korostetaan kohtuuttomasti ja jopa kyynisesti keisarin valtapolitiikkaa Nikean kirkolliskokouksen ja sen päätösten taustana. Onkin totta, että keisarin kutsu ja tietty vauhditus edisti päätöksentekoa. Sen pohjana oli kuitenkin uusitestamentillinen, liturginen ja kristilliseen opetukseen ja julistukseen pohjaava uskonperintö, jota Nikeassa vuonna 325 ja Konstantinopolissa vuonna 382 selkeytettiin myös älyllisesti pitkän prosessin lopputuloksena.
Viime vuosina on uudella tapaa nähty sen merkitys, että nikealainen oppi Kristuksesta Jumalan Poikana, samaa olemusta kuin Isä, merkitsi myös hänen julistamansa rakkauden lain auktoriteetin korostamista. Kirkolla on uskostaan käsin sanoma, joka velvoittaa tarpeen tullen puhumaan myös totuutta vallalle. Näin teki jo esimerkiksi Milanon piispa Ambrosius, kun hän moitti kovin sanoin keisari Theodosiusta. Ambrosius julisti keisarin erotetuksi ehtoollisyhteydestä, ellei hän katuisi sitä, että tapatti vuonna 390 tuhansia kansalaisia Thessalonikissa näiden surmattua armeijan komentajan.
Nikean kokouksen torjuma areiolainen ohut kristologia antoi itse asiassa perustan valtiokirkolliselle ajattelulle, jossa keisarista tehdään toinen Kristus. Nikealaisen Kristuksen edessä taas keisari on ihminen toisten joukossa, rakkauden lain alainen. Tässä on pohjaa myös nykyiselle kirkon profeetallisen äänen käytölle oikeudenmukaisuuden, rauhan ja ykseyden puolesta. Purettaessa lännen kristittyjen kolonialistista taakkaa tänään tämä on erityisesti nostettu esiin.
Nikean uskontunnustuksen pysyvä ja ajankohtainen merkitys
Nikean uskontunnustus kertoo siitä, kuka kristinuskon Jumala on ja mitä hän on tehnyt luomakunnan ja ihmisten hyväksi. Tämän viestin voivat jakaa, vähintään periaatteellisesti, eri puolilla maailmaa elävät kristityt. Uskontunnustuksessa voidaan nähdä kokonaisvaltainen tulokulma uskoon ja evankeliumiin, joka koskettaa elämän eri ulottuvuuksia. Se on koeteltu perusta, joka on tarjolla, vaikka itse on epävarma, tuki, jonka varassa voi myös kasvaa ja kysellä.
Kyse on pohjimmiltaan Jumalaa kohti suuntautumisesta, ylistyksen ja kiitoksen ilmapiiristä, joka nousee rakkauden osallisuudesta, muistamisesta ja kiittämisestä kaikesta siitä, mitä Jumala on tehnyt ja tekee. Kyse on toivon tulevaisuudesta Hänen yhteydessään. Kyse ei ole luomakunnasta etäällä olevasta Jumalasta vaan läsnä olevasta persoonasta, johon voidaan olla rukousyhteydessä. Uskon lähde ei ole kuivunut; opin kiteytymistä voi edelleen iskeä lämmintä tulta.

Tomi Karttunen
johtava asiantuntija
ekumenia ja teologia, Kirkkohallitus