Turbulenssit tuntuvat kirkon turistityössä Teneriffalla

kirkkosali

Kirkon turistityössä Teneriffalla talvikaudella 2021–2022 ”surffattiin” koronarajoitusten, matkailijamäärien ja sodan uhan vaihtelevassa aaltoliikkeessä. Lisäksi naapurisaareen La Palman tulivuoren tuhoisa purkaus syksyllä 2021 tuntui ja synnytti avustustarpeen. Teneriffalla seurakunnan tilaisuuksiin osallistujamäärät elpyivät, mutta jäivät normaaliaikaan verrattuna noin kolmasosaan.

Tuhkaa ja tulikiveä

Kanariansaaret ovat syntyneet tulivuorenpurkausten seurauksena. Edelleen purkauksia tapahtuu ja välillä maa järähtelee. Kauden alkaessa oli käynnissä La Palmalla purkaus, jonka laavavirrat tuhosivat paljon koteja, rakennuksia ja viljelyksiä. Purkaus kesti useita kuukausia päättyen joulukuussa. Suomalaiset ovat osallistuneet La Palman asukkaiden avustamiseen mm. katolisen kirkon järjestämän avun kautta.

La Palmalla on käynnissä tuhojen raivaaminen ja rakentaminen alkaa. Naapuriavulle riittää tarvetta vielä pitkäksi aikaa.

Korona helpotti hetkeksi

Koronatilanne vaikutti monin tavoin elämään myös Kanarian saarilla. Edellisen kauden aikana osa yrityksistä oli lopettanut, ja monet tilapäisesti kiinni olleet yritykset avasivat ovensa. Mutta mm. autovuokraamoista uhkasi loppua kalusto kysynnän lisääntyessä.

Kanarialla ja muualla Espanjassa rajoituksia varten on ollut käytössä neliportainen asteikko. Syksyn aikana käytiin alimmalla tasolla, mutta joulukuun lopulla tartunnat lisääntyivät ja rajoitukset nostettiin Teneriffalla ja Gran Canarialla korkeimmalle tasolle. Loppukaudesta rajoitukset hieman helpottivat, mutta rajoituksista huolimatta tartunnat levisivät.

Epävarmuuden sietämistä

Tapasin pari päivää ennen jouluaattoa omia jouluvieraitani odottaessani Teneriffan eteläisellä lentokentällä suomalaisia matkaoppaita. He odottivat asiakkaitaan Suomesta. ”Moni on siirtänyt tai perunut matkansa”, eräs oppaista kertoi, kun kysyin omikronmuunnoksen vaikutuksista.  Matkailijamäärät kasvoivat syksyllä, mutta vuoden vaihteessa tuli takapakkia. Hiihtolomien aikaan matkailun elpyminen alkoi uudelleen. Aaltoliikkeet näkyivät myös kirkon tilaisuuksien osallistujamäärissä.

Matkailijoiden lisäksi Teneriffalla ja muualla Espanjassa talvehtii monia suomalaisia pitkäaikaisesti. Kolmannet rokotteet annettiin täällä EU-kansalaisille. Odotellessani omaa rokotusvuoroani kyselin parilta jonossa olleelta suomalaiselta rouvalta kuulumisia. He kertoivat eläneensä hiljaiseloa. ”Normaalisti osallistumme seurakunnan juttuihin, mutta nyt emme ole tohtineet mennä mihinkään, missä voisi olla enemmän ihmisiä yhdessä”, naiset kertoivat.

Seurakunnan tilaisuuksia ei ole tarvinnut kauden aikana Teneriffalla kuitenkaan peruuttaa. Ainoastaan kuoro ei voinut harjoitella alkuvuodesta. Viikoittaisissa messuissa istuttiin turvavälein ja veisattiin maskit kasvoilla. Joitakin messuja vietettiin sanajumalanpalveluksina tammikuussa.

Sodan pitkä varjo

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla järkytti ihmisiä myös Kanarian saarilla. Seurakunnassa järjestettiin rukoushetkiä rauhan puolesta, ja sodan uhreja muistettiin esirukouksissa. Avustamisen kanavista on jaettu tietoa suomalaisille. Lähes kaikissa kohtaamisissa on jaettu sodan synnyttämiä huolia.

Kanarian saarilla niin kuin muualla Euroopassa varaudutaan parhaillaan sodan jaloista pakenevien ukrainalaisten auttamiseen järjestämällä tilapäistä majoitusta.

Maailman turbulenssit ovat siis tuntuneet kirkon työssä näillä seuduilla. Levottoman maailman keskellä on kokoonnuttu yhteen hiljentymään, jakamaan ja yhdessä veisaamaan kirkkoon. Arki on sujunut turbulensseista huolimatta lähes normaalisti. Aurinko edelleen lämmittää ja linnut laulavat. Ne muistuttavat Luojamme hyvyydestä. Toivoa on.

Simo Juntunen.

Simo Juntunen
Teneriffan pappi kaudella 2021–2022