Lukkari esillä Kirkon viestintäpäivillä

 

Lukkari esittäytyi Kirkon viestintäpäivillä.

Kirkon viestintäpäivät olivat Tampereella viime viikolla. Lukkari oli päivillä esillä pariinkin otteeseen.

Verkkohankkeeseen ja Lukkariin tutustui perusteellisemmin noin 30 henkeä ryhmätapaamisessa, johon oli ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautuneiden ryhmään mahtui sekä vanhoja että uusia tuttuja.

Lukkaria esitteli hankekoordinaattori Marjukka Laiho omaan letkeään tyyliinsä. Reilussa tunnissa ehdimme kuulla seurakuntien työntekijöitä, tehdä ryhmätöitä ja tutustua Lukkariin hieman syvällisemmin.

Aku Sonninen ja Marjukka Laiho

Aku Sonninen ja Marjukka Laiho

Kokemuksia ja odotuksia

Puheenvuoroja käytti sekä nykyisten että tulevien pilottiseurakuntien edustajat. Mirjami Ritola Oulun seurakuntayhtymästä kertoi, minkälaista on olla mukana verkkohankkeessa. Mirjami on tuottanut paljon sisältöä Lukkariin, ja kertoi, että Lukkarin käyttöliittymä on helppokäyttöinen.

Jyväskylän seurakunta on päättänyt ottaa käyttöönsä Lukkarin ja on siis tuleva pilottiseurakunta. Petri Kananen kertoi jyväskyläläisten odotuksista. ”Seurakuntalainen keskiössä” on teema, jota Petri painotti. Lukkaria suunniteltaessa on otettu huomioon nimenomaan seurakuntalaiset ja mietitty erityisesti sitä, kenelle sivuston sisältöä tuotetaan.

Antero Harju Vantaalta kertoi suuren seurakuntayhtymän näkemyksistä. Vantaalla ollaan päätetty ottaa Lukkari käyttöön lähitulevaisuudessa. Antero kertoi, että varsinkin alkuvaiheessa joudutaan ehkä joistain nyt toimivista ominaisuuksista luopumaan. Mutta kun yhdessä panostamme ja toivomme uusia ominaisuuksia, niin niitä varmasti kehitetään. Verkkosivustothan eivät ikinä valmistu, mutta niitä kehitetään jatkuvasti.

Seurakuntien viestijät korvat tarkkana.

Seurakuntien viestijät korvat tarkkana.

Osallistujat näkivät keskeneräistä työtä

Ryhmässä pääsimme myös kurkkaamaan keskeneräisiä Lukkarilla tehtyjä verkkosivustoja. Pääsimme tutustumaan päävalikkoon ja mitä sen alta löytyi. Samalla osallistujat näkivät, miltä näyttää ylläpitäjän käyttöliittymä.

Harjoittelimme myös tapahtumakuvauksen tekemistä Lukkariin. Tehtävänä oli yhdessä kirjoittaa kirkon maltilliselle jäsenelle houkuttava tapahtumakuvaus, ja tapahtuma oli sunnuntain jumalanpalvelus. Huomasimme, että hyvän, houkuttavan ja koukuttavan tapahtuman sanoittaminen ei olekaan ihan helppo tehtävä.

 

Tapahtuma pilkottiin osiin ja osallistujat pääsivät visioimaan oman osuutensa 2 minuutissa.

Tapahtuma pilkottiin osiin ja osallistujat pääsivät visioimaan oman osuutensa 2 minuutissa.

Ohjelman jälkeen oli varattu aikaa kysymyksille. Orange is the new black!

Ohjelman jälkeen oli varattu aikaa kysymyksille. Orange is the new black!

Perjantaina pikaesittely kaikille viestintäpäivillä

Lukkaria esiteltiin viestintäpäivillä myös kaikille päivien osallistujille kymmenen minuutin tietoiskussa. Marjukka Laiho toi esityksessään mainiosti esille viestintäpäivien aikana verkkohankkeesta heränneitä ajatuksia. Päivien juontaja, Jyrki Richt, tunnustautui kirkon hang around -jäseneksi, ja joutui Marjukan vetämään kirkkojargontestiin. Esimerkiksi Kirkolliset toimitukset, Diakoniapiiri, Pyhä kaste ja muut kirkon väen suosimat termit eivät löytyneet kirkon hang around -jäsenen sanastosta. Lukkarissa käytettävät termit, perhejuhlat, ristiäiset, häät ja hautajaiset, olivat kuitenkin tutumpia.

Jyrki Richt joutui kirkkojargon testiin.

Jyrki Richt joutui kirkkojargontestiin. Mikäköhän se diakoniapiiri mahtaa olla?

Uutta uskoa jälleen

Kirkon viestintäpäivät loivat taas uutta uskoa tekemiseen. Lukkari onnistuu, kunhan yhdessä sitä tehdään ja muistetaan viestiä asiat, niin että kaikilla on mahdollisuus ymmärtää ja saada tietoa – oli kyseessä sitten kirkkojargonin hallitseva tai hang around -jäsen.

Miten ja milloin mukaan?

Seurakuntien verkkohankkeessa pilotoidaan Lukkaria vielä kuluvan vuoden ajan. Lukkarin laajamittainen käyttöönotto on tavoitteena vuoden 2015 alusta alkaen. Ainakin vuosien 2015-2017 aikana Lukkarin käyttöönotto ja käyttö on seurakunnille ilmaista, ts. liittymis- tai vuosimaksua ei peritä seurakunnilta. Lukkarin käyttöönotosta kiinnostuneet seurakunnat voivat aloittaa valmistautumisen verkkouudistukseen itsenäisesti tutustumalla sivustoon sakasti.evl.fi/verkkohanke/mitenmukaan ja lähettämällä sähköpostitse kiinnostuksenosoituksen, kysymykset, toiveet ja huolet: verkkohanke@evl.fi. Keskustelu jatkuu myös Facebook-ryhmässä Seurakuntien verkkohanke. Ollaanhan kuulolla & lämpimästi tervetuloa mukaan kehittämään Lukkaria!

Keskiviikon ryhmässä luotu testitapahtuma: Jeesustelua!

Keskiviikon ryhmässä luotu testitapahtuma: Aitoa Jeesustelua!