”Tuomiokirkon alttarilta lähti enkeli lentoon,
kultaiset siipensä levitti iltaruskoon hentoon
ja lensi kaupungin yli.
–
Hiljainen oli kaupunki. Verho ikkunan liikkui.
Puistossa hämärässä vaari lapseton kiikkui.
Ääniä elämän kuuli, puhkesi hymyyn vienoon.
Ihmeellinen luottamus ja toivo täytti tienoon.”(Laulu kaupunkilaisenkelistä, Kaisa Raittila)
”Tässä on hyvää kaupunkikuvaa”, kehuu Kirkon musiikkijuhlien pääsihteeri Sanna-Maarit Hakkarainen esitellessään vuoden 2017 Musiikkijuhlien teemalaulua.
Laulussa seurataan Tuomiokirkon alttarin enkelin matkaa yli rosoisen ja monenkirjavan Helsingin. Tunnistettavasti pääkaupungin maisemia kuvaava, tilaustyönä Musiikkijuhlille tehty teemalaulu kuulostaa stadilaiselta – järjestetäänhän ensi vuoden toukokuussa pidettävät Musiikkijuhlat Helsingissä.
Juhlien päänäyttämönä toimivat Tuomiokirkon ja Senaatintorin historialliset maisemat, joissa nähdään ja kuullaan muun muassa tapahtuman juhlamessu sekä muuta ainutlaatuista ohjelmaa.
”Esitämme Händelin Messias-oratorion Tuomiokirkon portailla satojen kuorolaisten voimin. Maailmalla on kuultu vastaavia jättikuorojen versioita kuuluisasta sävellyksestä, mutta tietääkseni Suomessa ei ole koskaan aiemmin laulettu kappaletta yhtä suurella joukolla”, Hakkarainen kertoo.
Kirkkomusiikki soi moniäänisesti
Edellisillä Kirkon musiikkijuhlilla Jyväskylässä vuonna 2012 juhlien nimi vaihtui Kirkkomusiikkijuhlista nykyiseen muotoonsa. Samalla vaihtui myös juhlien ajankohta. Aiemmin kesäisin järjestetyt juhlat siirrettiin kevääseen, jotta myös lapsi- ja nuorisokuoroilla olisi paremmat mahdollisuudet osallistua tapahtumaan. Uudistuksilla haluttiin tuoda entistä paremmin esiin se, mitä kaikkea kirkkomusiikin kenttään mahtuu.
”Kirkkomusiikin genre voi olla mitä tahansa. Musiikkijuhlille voivat osallistua kaikenlaiset ryhmät riippumatta siitä, onko niiden ohjelmisto perinteistä kirkkomusiikkia. Esimerkiksi gospel-kuorot ovat oikein tervetulleita mukaan juhlille”, Hakkarainen lupaa.
”Myös Musiikkijuhlille tilatut sävellykset kertovat siitä, että kirkkomusiikki voi kuulostaa nykyään monenlaiselta”, hän jatkaa.
Hakkarainen odottaa Musiikkijuhlille kaikenikäisiä laulajia ja soittajia. Ensimmäistä kertaa mukaan haastetaan myös sellaisia kuoroja, joiden ohjelmistoon kirkkomusiikki ei tavallisesti kuulu.
Perinteistä pidetään kiinni
”Juhlat ovat monelle kirkkokuorolaiselle tärkeä tapahtuma, jota odotetaan ja jonka toivotaan pysyvän ennallaan”, Sanna-Maarit Hakkarainen kertoo ja lupaa, että tulevillakin juhlilla moni asia pysyy ennallaan.
Osallistujien nostalgiankaipuuseen Senaatintorilla järjestetään Nostalgiailta, johon kanttorit ja kuorot ovat saaneet äänestää rakkaimpia kuorolaulujaan edellisten vuosien Musiikkijuhlien ohjelmistosta.
Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 90 vuotta ensimmäisistä Suomessa järjestetyistä yleisistä kirkkolaulujuhlista. Perinteet tullaan muistamaan tulevilla juhlilla myös tässä mielessä. Esimerkiksi ensi keväänäkin järjestettävä juhlakulkue nähtiin jo ensimmäisillä juhlilla.
”Löysin taannoin vuoden 1927 juhlien ohjelman, jota oli kiinnostavaa lukea. Siihen oli muun muassa merkitty erikseen valokuvausaika ryhmäkuvalle. Se kertoo ajankuvaa siitä, miten tärkeä ohjelmanumero valokuvaus on tuolloin ollut. Pidin ajatuksesta ja haluan ryhmäkuvauksen ehdottomasti myös tuleville juhlille”, Hakkarainen paljastaa.
Yhdessä laulaminen on hauskaa
Niille, jotka eivät vielä ole mukana seurakuntien musiikkitoiminnassa, mutta haluaisivat osallistua Musiikkijuhlille, Hakkaraisella on vinkki.
”Kuoroissa aletaan harjoitella juhlien ohjelmistoa syksyn aikana, joten mukaan ehtii vielä hyvin.”
Ja vaikka kuoroon ei haluaisikaan liittyä, pääsee juhlilla silti laulamaan:
”Tulossa on yhteislaulutilaisuuksia ja järjestämme ohjelmaa myös heille, jotka kokevat itsensä laulutaidottomiksi. Järjestämme työpajoja, joissa harjoitellaan yhden päivän aikana muutamia kappaleita. Osallistujat pääsevät esittämään niitä heti tuoreeltaan muun muassa Händelin Halleluja-kuorossa sekä sunnuntain torimessussa yhdessä muiden kuorolaisten kanssa.”
Hakkarainen odottaakin Musiikkijuhlilta kaikkein eniten juuri yhdessä laulamista:
”Se, että laulamme yhdessä monien satojen laulajien kanssa, tekee juhlista elämyksen. Olen varma, että Senaatintorin kansallismaisemassa laulaminen on aivan ainutlaatuinen kokemus.”
Ilmoittautuminen juhlille on käynnissä parhaillaan Kirkon musiikkijuhlien verkkosivuilla. Ennen marraskuun loppua ilmoittautuneet ryhmät saavat osallistujapassinsa alennettuun hintaan. Tapahtuman sivuilta löytyy lisätietoa tapahtuman ohjelmistosta ja nuoteista.
”Gospelkuorot ovat tervetulleita juhlille.” Laulamaan mitä ja missä?
Hyvä GMaMa, kaikki tällä hetkellä tiedossa oleva ohjelma ja ohjelmisto gospelkuoroille on näkyvissä kirkonmusiikkijuhlat.fi-sivustolla. Ohjelma täydentyy alkusyksyn aikana.