Verkkosivusto ei ole yhden naisen tai miehen juttu – vaan koko seurakunnan yhteinen asia!

Savonlinnan verkkosivustojen eri kirjoaOlemme Savonlinnan seurakunnassa onnellisia, että olemme ensimmäisten joukossa pilotteina mukana Seurakuntien verkkohankkeessa. Oma tarpeemme on hyvin konkreettinen: Tarvitsemme sivustomme uudistamista sekä hiljattain toteutuneen seurakuntaliitoksen myötä että nykyisten sivujemme kirjavuuden ja vanhentumisen myötä. Samalla haluamme uudistaa myös ajatteluamme verkosta osana seurakunnan toiminnan kokonaisuutta. Nykymaailmassa verkkosivut eivät todellakaan ole vain tiedotusta!

Kirjavan sivuston haasteet: Seurakuntaliitoksia sekä vanhempaa ja uudempaa tekniikkaa

Savonlinnan seurakunnan verkkosivuston tausta on ”kirjava” seurakuntaliitoksesta johtuen. Savonlinnan (ent. Savonlinna-Sääminki) sivusto on peräti vuodelta 1999 ja se on toteutettu Microsoftin Frontpagella  (jota ei ole kehitetty vuoden 2006 jälkeen). Savonlinnaan liittyneistä kappeliseurakunnista Kerimäen sivusto on vuodelta 2007 ja Punkaharjun noin vuodelta 2010. Enonkosken sivusto on vuodelta 1999 ja harrastajatyönä tehty eikä sivustoa ylläpidetä. Osana Savonlinnan sivustoa ovat Savonrannan kirkkopiirin sivut, joiden tausta on Savonrannan seurakunnan sivustossa. Savonranta liitettiin Savonlinnaan 2008 alusta ja em. muut seurakunnat 2013 alusta.

Verkkosivuston sisällöt IT-tuen ja yksittäisten työntekijöiden varassa

Edellä mainituista sivuista nykyaikaisimmat ovat Punkaharjun sivut. Kerimäen sivut ovat myös aktiivisesti ylläpidettyjä – pääasiassa paikallisen it-tuen kautta. Itse päivitän Kerimäen sivustolle neljän sivun tietoja (viikkoilmoitus, uutiset, Eväsreppu eli viikon sana ja etusivun teksti/uutinen), joita pystyn päivittämään mistä tahansa nettiyhteyden kautta. Punkaharjun sivuston ylläpito tapahtuu työntekijöiden ja ulkopuolisen palveluntuottajan toimesta. Savonlinnan sivustoa muokkaa ja ylläpitää tällä hetkellä yksi työntekijä, tiedotuksen Erkki Pitkänen.

Innolla kohti yhteistä sivustosta – tiedon jakamista ja yhteistä tekemistä

Verkkohankkeen pilotteina olemme valinneet uudeksi sivustomalliksemme Emo-mallin. Pääsivulle tulee mainittujen kolmen kappeliseurakunnan ja yhden kirkkopiirin kuvalinkit. Saamme ylläpidettävän sivustopohjamme tutustuttavaksi alkukesän aikana ja pyydämme siitä vielä valikoidulta joukolta työntekijöitä palautetta. Olen koko pilottivaiheen aikana ”syöttänyt” johtaville viranhaltijoille ja lähiesimiehille sekä myös koko työyhteisölle tietoa hankkeesta ja sen etenemisestä. Olen halunnut korostaa informoivaa, motivoivaa ja osallistavaa otetta.
Lisäksi verkkohankkeesta Sami Kallioinen kävi esittelemässä lähiesimiehille hanketta pääsiäisen jälkeen ja hankekoordinaattori. Marjukka kävi kanssamme pitämässä info- ja työpajapäivän 7.5. Työpaja onnistui hyvin, sillä verkkosivuston käyttäjäpersoonia (eli jäsenkuvauksia) sekä tapahtumakuvauksia syntyi paljon ja innolla tehtyinä.

Johtava kappalainen Kari Rossi rakentaa metsäkoneenkuljettapersoonaa. Kuva: Erkki Pitkänen

Johtava kappalainen Kari Rossi rakentaa metsäkoneenkuljettapersoonaa. Kuva: Erkki Pitkänen

Kaikki halukkaat työntekijät voivat ylläpitää uutta sivustoa

Uuden sivustomme sisältöjen siirtämisen, uusien sisältöjen tuottamiseen ja sivujen ylläpitämiseen otamme mukaan työntekijöitä. Vastuu jakautuu organisaatiomme mukaisesti lähiesimiehille ja heidän kauttaan muille työntekijöille. Kaikille halukkaille annetaan mahdollisuus olla mukana sivuston ylläpidossa ja erityisesti tapahtumien luomiseen voivat kaikki osallistua saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Verkkosivusto on osa seurakunnan toimintaa – ja seurakuntaa

Verkkosivuston ylläpidon ja sisältöjen tuottamisen hajautettu vastuu laajentaa näkökulmaa pelkästä tiedon jakamisesta siihen, että verkkosivusto ja verkko muutenkin ovat osa seurakunnan toimintaa ja osa seurakuntaa. Verkko ei ole vain väline vaan seurakuntalaiset ja muutkin ihmiset ”ovat verkossa”. Siksi myös seurakunnan organisaationa ja erityisesti sen toiminnan pitää olla läsnä verkossa. Verkko on osa jokaisen seurakunnan työntekijän työtä ja ”työkenttää”.

Kanttorit Sinikka Litmanen, Katariina Kokkonen ja Minna Raassina pohtivat käyttäjäpersoonia. Kuva: Erkki Pitkänen

Kanttorit Sinikka Litmanen, Katariina Kokkonen ja Minna Raassina pohtivat käyttäjäpersoonia. Kuva: Erkki Pitkänen

Verkkosivusto jäseniä varten – uudenlaista ajattelua

Työtä meillä on edessä paljon. Pääsemme myös hahmottomaan asioita uudelleen. Entinen sivustojen ”lokeroitu” malli, jossa työaloilla oli oma lokeronsa, ei enää uudessa sivustossa päde. Uusi sivusto kun on rakennettu käyttäjä- eli jäsenlähtöiseksi. Sivusto rakentuu siis siten, miten tavalliset kirkon jäsenet hahmottavat seurakunnan toimintaa, tekemistä ja olemista, eikä työntekijöiden näkemysten mukaan. Esimerkiksi nuorisotyötä ei uudelta sivustolta löydy, mutta nuorten sivut kylläkin.

Jäsenen näkökulman kautta meidän tulee myös miettiä, mitä asioita laitamme kappeliseurakuntien sivuille ja mitä Savonlinnan seurakunnan pääsivulle. Miten ihmiset esimerkiksi etsivät tapahtumia – oman kappeliseurakuntansa vai Savonlinnan seurakunnan kautta? Erityisenä asiana voisi mainita sen, että meillä ”Kerimäen Iso kirkko ” vaatii oman alasivunsa (muuallekin kuin Wikipediaan…) – onhan se myös merkittävä matkailukohde. Samalla voimme miettiä, miten esittelemme muut kirkot ja toimitilamme sivuillemme. Vastaammeko juuri niihin kysymyksiin, joita googlettaja verkkosivustoltamme etsii – vaikkapa aukioloaikoja, parkkipaikkoja tai vuokrausmahdollisuutta?

Papit tekevät ruumisarkkupaja-kurssista houkuttelevaa Kari Rossi, Jani Lamberg ja Johanna Tykkyläinen. Kuva: Erkki Pitkänen

Papit tekevät ruumisarkkupaja-kurssista houkuttelevaa Kari Rossi, Jani Lamberg ja Johanna Tykkyläinen. Kuva: Erkki Pitkänen

Resurssien vähyys lisää motivaatiota yhteiseen tekemiseen

Toimin itse muiden vastuitteni ohella viestinnän teologina. Tiedotustoimistossamme on kaksi työntekijää sekä viikoittain noin kaksi päivää yksi toimistosihteeri. Jäseniä Savonlinnan seurakunnassa on reilut 31 000 ja työntekijöitä 115. Meillä – kuten monessa muussakin seurakunnassa – sivustomme uudistamisen ja ylläpidon haasteena on viestinnän resurssien vähyys. Se antaa samalla vahvan virikkeen kaikkien työntekijöiden osallistamiseen yhteiseen työhön ja samalla oppimaan uutta. Uusi verkkosivusto ei voi olla enää yhden miehen tai naisen juttu vaan koko työyhteisön ja seurakunnan yhteinen asia!

Lastenohjaajat Marja Hyvönen ja Katri Inkilä sekä lapsityönohjaaja Eeva Tuhkanen rakentavat houkuttelevaa tapahtumaa. Kuva: Erkki Pitkänen.

Lastenohjaajat Marja Hyvönen ja Katri Inkilä sekä lapsityönohjaaja Eeva Tuhkanen rakentavat houkuttelevaa tapahtumaa. Kuva: Erkki Pitkänen

Toivo Loikkanen
Kerimäen aluekappalainen, viestinnän teologi
Vs. kirkkoherra 1.9.2014 alkaen

 

2 kommenttia koskien kirjoitusta: “Verkkosivusto ei ole yhden naisen tai miehen juttu – vaan koko seurakunnan yhteinen asia!

  1. Terveisiä vanhaan kotiseurakuntaan, hyvältä näyttää 🙂
    t. Sirkku -pappi Hollolasta

  2. Kiitos, Sirkku, kommentista ja palautteesta.
    Matkalla tulee varmasti myös työtä ja hieman tuskaakin, mutta uskon hyvään lopputulokseen ja
    kirjoituksen mukaisen idean toteutumiseen työyhteisön uudenlaisesta työtavasta verkkosivujemme ja verkon osalta.
    Toivo

Kyseisen artikkelin kommentointi on sulkeutunut.