Verkko vaatii rohkeita otteita

Juho Niemelällä on kasvatuksen verkkotyössä jatkuvasti muuttuva työmaa. Kuva: Aarne Ormio

Juho Niemelällä on kasvatuksen verkkotyössä jatkuvasti muuttuva työmaa. Kuva: Aarne Ormio

Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikössä kirkkohallituksessa vuoden alussa aloittanut verkkotyöntekijä Juho Niemelä haluaisi luoda lapsille, perheille ja nuorille innostavaa kuvaa kirkosta.

– Pyrin auttamaan hyvien systeemien jakamisessa ja uusien kehittämisessä. Eri puolilla maata tehdään kasvatuksen kentällä hienoja juttuja verkossa, hän kuvaa.

Perhekerhokin voi olla sähköinen

Hyvä systeemi on Niemelän mielestä esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lapsille ja perheille tarkoitettu kirkonrotta.fi-sivusto.

– Yritän vinkata hyvistä olemassa olevista jutuista muillekin ja miettiä, miten seurakuntien yhteinen verkkohanke voisi auttaa eteenpäin. Päiväkerhoa tai perhekerhoakin voi pitää verkossa. Se ei sodi perinteistä mallia vastaan, vaan laajentaa palveluja ja tarjoaa mahdollisuuden osallistua toimintaan myös kotoa käsin.

Niemelä oli aiemmin lastenkirkko.fi-palvelun hankekoordinaattorina Seurakuntien Lapsityön Keskuksessa. Lastenkirkko on virtuaalinen toimintaympäristö lapsille. Siellä voi luoda oman virtuaalisen hahmon ja osallistua leikkihetkiin, hartauksiin, kerhoihin ja seikkailla kirkon eri tiloissa. Lastenkirkko.fi:ssa on videoita, kuvia, pelejä ja sinne voi lähettää myös itse ottamiaan kuvia.

Nyt hänen työhönsä kuuluu muun muassa kirkon kasvatuksen hankkeiden kuten Liikkuvan seurakunnan vieminen sosiaaliseen mediaan, sosiaalisen median kouluttaminen ja tarkkailu. Erityisesti Niemelää kiinnostaa, mitä sosiaalisessa mediassa puhutaan kirkon kasvatustyöstä. Hän myös vastaa näkemäänsä palautteeseen ja käy keskusteluja aiheesta somessa.

”Tee ensin, suunnittele sitten”

– Nykyään mediaympäristö on sellainen, että sisältöä, signaaleja ja mielikuvia ammutaan kuin tykin suusta ihmisten silmille, korville ja aisteille, ja ihmiset tekevät johtopäätöksiä asioista nopein ja tunnepitoisin reaktioin. Sen takia ei ole yhdentekevää, miten ja mitä kanavia pitkin kirkon työstä kerrotaan.

Niemelä on sähköisiin välineisiin erikoistunut toimittaja ja työskennellyt pitkään Turun seudun seurakuntien tiedottajana. Hän pitää työnsä isoimpina haasteina kirkon rakenteiden kankeutta ja byrokraattisuutta. Toisaalta kirkon kenttä on värikäs ja erilaisia pienkulttuureja löytyy aidasta laitaan.

– Tärkeintä olisi, että työntekijöiden mieli voisi olla avoin ja vapaa varsinkin turhista raja-aidoista. Verkkoviestinnän maailma muuttuu jatkuvasti. Eri kohderyhmien tarpeet muuttuvat myös. Se sosiaalisen median ympäristö, joka viime viikolla oli oleellinen tietylle porukalle, ei välttämättä ole sitä enää tällä viikolla.

Niemelän mukaan verkkoviestinnässä on tehtävä rohkeita kokeiluja.

– Ei ole aina huono juttu tehdä ensin ja suunnitella sitten, hän sanoo.

Niemelän haaveissa kirkossa on turvallinen yhteisö, jossa hyväksytään erilaiset ajatukset ja tulkinnat.

– Haluaisin, että kirkko olisi hyvä yhteisö sekä aktiivijäsenille että sellaisille, joiden kosketuspinta uskoon ja kirkkoon on ohut. Kirkon tulisi olla rohkea ja irti luutuneista mielikuvista.