Vauvan vuosi

Piirros, vauvan kasvot. Teksti: Ihmeistä suurin.

”Blaa-blaa-blaa! Mam-mam-maa.” ”Meidän vauva melkein puhuu jo!” Vauvan vuosi on täynnä ensimmäistä kertaa tapahtuvia asioita. Ensimmäinen vaipan vaihto, neuvolassa käynti, vierailu isovanhempien luona, osallistuminen seurakunnan perhekerhoon tai vauvakirkkoon. Pienen elämän jokaista päivää värittää uuden ihmettely.

Polku-kokonaissuunnitelmassa ensimmäinen ikävaihe on teemaltaan Lahja. Ajatus lahjasta pitää pienen lapsen kohdalla sisällään paljon. Lapsi on itse lahja ja itse monien lahjojen saaja: rakkaiden ihmisten, elämän ja kasteen. Lahja-ikävaiheeseen on Polulle rakennettu materiaalikokonaisuus Vauvan vuosi. Tuo ihmeellinen ensimmäinen vuosi. Millä tavoilla kirkko ja kotiseurakunta elävät siinä mukana?

Vauvan vuosi koostuu Polulla viestien ja kohtaamisten sarjasta, jota täydentää pienen ihmisen tunteita kuvaava visuaalinen materiaali. Aloitetaan jo ennen vauvan syntymää ja kutsutaan odottavia vanhempia yhteiseen iltaan miettimään lapsen ensimmäistä juhlaa. Onko se kaste vai jotain muuta? Rakennetaanko ilta verkostojen, neuvolan ja alueen muiden vauvaperheiden kanssa toimivien yhteistyönä vai seurakunnan omin voimin? Millä tavalla illasta viestitään, missä kutsutaan mukaan? Keitä halutaan tavoittaa? Miten kerrotaan kaikesta siitä, mitä vauvojen ja pienten taaperoiden perheille seurakunnassa onkaan tarjolla?

Seurakunnissa ollaan tottuneita ja taitavia tapahtumien järjestäjiä. On ohjelmaa, tuolit rivissä ja tarjoilut kunnossa. Muistetaanko työn touhussa miettiä, kenen näkökulmasta kokonaisuudet rakennetaan? Kuka tai ketkä ovat asettaneet tavoitteet ja arvioivat toteutusta? Kysytäänkö vakikävijöiltä, mitä he toivovat ja ollaan tyytyväisiä vastaukseen, joka vahvistaa heidän tulevan jatkossakin, koska ”tää on just hyvä”. Entä he, jotka eivät tulleet? Muistammeko etsiä heitä ja pohtia yhdessä heidän kanssaan, mikä heitä kutsuisi, mikä innostaisi, mitä he tarvitsisivat seurakunnalta? Työntekijöiden kesken päästään parhaimmillaankin vain hyvien arvailujen asteelle. Polku-toimintamallissa haastetaan toiminnan kaikissa vaiheissa osallisuuteen ja yhdessä tekemiseen.

Polulla vauvan ensimmäinen vuosi saa olla vauvan näköinen.  Se kulkee kirjeinä kotiin, kutsuu vauvan päivän juhliin, kirkkoon ja vaunulenkille, näkyy tunnekorteissa, kastekeskustelujen virittäjänä ja kasvavan lapsen ensimmäisessä muistipelissä.

Vauvan vuosi on vuosi täynnä ensimmäisiä asioita, joissa seurakunta ei ole mukana vain kerran, vaan koko vuoden ajan. Vauvan vuosi saa tuoksua pulautukselta ja kakkavaipoilta, näkyä raivokkaana itkuna ja mukaansa tempaavana ensinauruna, kuulua kiljahteluina ja unen tuhinana, tuntua väsymyksenä ja riemukkaana ilona. Elää mukana kaikissa pakahduttavissa, vasta puhkeamassa olevissa vanhemmuuden tunteissa.

Vinkkejä Vauvan vuoteen

  • Pieni on suurin -lehden numerossa 4/2023 löytyy Vauvan vuoden kokonaisuuteen rakennettu jumalanpalvelustoteutus: Vauvojen vilttikirkko.  
  • Polku-materiaaleista löytyvä, selkään piirrettävä Iltarukous on sävelletty lauluksi. Tässä olen, silitä mua (säv. Riikka Jäntti) laulusta löytyy videototeutus Lastenkirkon kanavilta syyskuussa.
  • Vinkit vauvan vuoteen -materiaali
Satu Reinikainen

Satu Reinikainen, kouluttaja, STEP-koulutus

Raija Ojell.

Raija Ojell, asiantuntija, Kirkon kasvatus ja perheasiat