Välitöntä palautetta

Thanksgiving Square, kiitoksen antamisen aukio Dallasissa.

Suomen kielessä on paljon sanontoja, jotka kuvaavat meidän tapaamme antaa palautetta toinen toisillemme.

”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.”

Huonosta asiakaspalvelusta tai jostakin muusta epäonnistumisesta jaksetaan puhua vielä pitkään, vuosienkin päästä. Pieleen menneestä tilanteesta huomautetaan usein myös nopeasti, ja ”nopeasta palautteesta” onkin tullut ikään kuin negatiivisen palautteen synonyymi.

”Ja jos mokaa, niin voi olla varma, että saa kyllä välitöntä palautetta.”

Vanhassa vitsissä pitkään yhdessä ollut pariskunta istuu sohvalla ja nainen kysyy mieheltä, miksi tämä ei ole pitkään aikaan sanonut, että rakastaa vaimoaan. ”Mä oon sen kerran alttarilla sanonu. Ilmotan sitten, jos asia muuttuu.”

Negatiivisen palautteen antaminen osataan Suomessa hyvin. Meillä on myös vallalla kulttuuri, jossa hyvää palautetta ei syystä tai toisesta anneta yhtä kärkkäästi, kuin huonoa. Minusta tätä asiaa voisi alkaa muuttaa.

Kiitoksen paikka

Oheinen kuva on Dallasista, Texasista. Kyseessä on Thanksgiving Square, kiitoksen antamisen aukio. Se on osa korttelin kokoista puistoa, joka sijaitsee keskelle Dallasin bisnes-keskustaa, tornitalojen katveessa. Puiston keskellä on kaikkien uskontokuntien yhteinen kiitoksen kappeli, jonne vieraita kehotetaan jättämään omia kiitosaiheitaan lapulle kirjoitettuna.

Puisto ja sen rakennukset nivoutuvat osaksi Amerikkalaista kiitospäivän perinnettä. Kiitospäivää vietetään marraskuun lopulla, ja sen juuret johtavat 1620-luvulle, jolloin ensimmäiset Amerikan mantereelle saapuneet siirtolaiset juhlistivat omaa ensimmäistä satoaan rankan ja ankaran vuoden jälkeen. Nykyään kiitospäivä on amerikkalaisille jopa jouluakin tärkeämpi perhejuhla ja sen teemana on kiitollisuus perheestä ja kaikesta hyvästä, mitä elämä on tuonut.

En ole lanseeraamassa samaa juhlapäivää meille Suomeen, mutta ajatus päivän taustalla on tärkeä: Muista olla kiitollinen elämäsi hyvistä asioista.

Kissa kiitoksella elää

Moni ajattelee, että sanonta tarkoittaa sitä, että kiittäminen olisi turhaa. Sanonta kuuluu kuitenkin kokonaisuudessaan: ”Kissa kiitoksella elää, koira pään silityksellä”. Se siis tarkoittaakin sitä, että jokainen ansaitsee kiitoksen. Kuten kissoille ja koirille, myös meille ihmisille positiivisen palautteen saaminen tekee hyvää ja tuo hyvän mielen.

Välitön palaute voikin olla pikainen, vaikka ohi mennen huikattu kiitos, johon sisältyy nopea katsekontakti. Vähän samanlainen kuin kaupan kassalla, jossa kyllä kiitellään puolin ja toisin. Kiitos, että ostit, kiitos, että myit. Eräässä kaupassa eräs tietty myyjä aina lopuksi toivottaa ”Mukavaa päivän jatkoa sulle!”. Siitä tulee joka kerta hyvä mieli.

Tällaista aitoa, rehellistä ja hyväntahtoista asennetta kannattaa elämässä suosia. Ei teeskennellen ja ulkokultaisesti, vaan aidoissa arjen tilanteissa. Silloin sananlaskuja lainaten, ”pienistä puroista syntyy suuri joki”, ”jäljistään jänis tunnetaan” ja varmasti myös ”metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan”.

Tero Kajander
Kehitysvammaistyön pappi
Kouvolan seurakuntayhtymä, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala.