Uusi verkkovirsikirja helpottaa kirkon musiikkityötä

Viime vuoden lopulla julkaistiin uusi mobiilioptimoitu verkkovirsikirja. Virsikirja.fi-palvelussa on helppokäyttöinen hakutoiminto, jonka avulla virsiä voi hakea nimen, numeron tai yksittäisten sanojen perusteella. Lisäksi virret on jaettu teemoihin erilaisten kirkollisten juhlien ja kirkkovuoden tapahtumien mukaan.

Virsistä voi myös muodostaa listoja, jotka saa kätevästi jaettua muille. Tämä helpottaa erityisesti seurakunnan tilojen ulkopuolella pidettyjen tilaisuuksien suunnittelua ja järjestelyä sekä niihin liittyviä toimituskeskusteluja.

– Jos vaikkapa kasteperheen kotona ei ole virsikirjaa, he voivat yhdessä papin kanssa etsiä kännykästä tilaisuuteen sopivia virsiä, kertoo Kirkkohallituksen musiikin asiantuntija Teija Tuukkanen.

Verkkovirsikirjan käyttäminen kirkkosalin ulkopuolella pidetyissä juhlissa ja muissa tilaisuuksissa säästää sekä aikaa, vaivaa että luontoa.– Osallistujat voivat katsoa virren sanat omasta puhelimestaan, eikä näihin tilanteisiin tarvitse enää tehdä erikseen virsimonisteita, Tuukkanen iloitsee.

Tarinat virsien takaa

Uudistuksista huolimatta palvelussa on säilytetty myös edellisestä versiosta tuttuja ominaisuuksia. Tuukkasen mukaan verkkovirsikirjan aarteita ovat virsien synnystä ja tekijöistä kertovat tausta-aineistot. Lyhyt tietoisku löytyy suoraan virren säkeistöjen jälkeen sivun alareunasta. Taustatietoja on helppo hyödyntää materiaalina esimerkiksi opetustilaisuuksissa tai osana hartaushetkeä. Uuteen verkkovirsikirjaan taustatietoja ollaan keräämässä myös lisävihkon virsistä.

Lisäksi virsiin on tekeillä opetusäänitteet, joiden avulla kuka tahansa pystyy opettelemaan virsien soittamista ja laulamista.

– Jokaisesta virrestä tehdään ensimmäinen säkeistö laulettuna ja soitettuna, jotta virsiä on helpompi kuunnella ja opetella. Projekti on vielä kesken, mutta äänitiedostoja lisätään sivustolle sitä mukaa, kun niitä saadaan valmiiksi, Tuukkanen kertoo.

Virsien laulamista ja säestämistä on helpotettu myös teknisillä ratkaisuilla. Virren nuottikuva “liimautuu” mobiilinäytössä paikoilleen, jolloin eri säkeistöjen sanoja pystyylukemaan siten, ettei nuottikuva häviää näkyvistä.

– Nuottikuva pysyy näkyvillä kaikissa säkeistöissä. Sen voi myös piilottaa, jos nuoteille ei ole tarvetta, kertoo verkkovirsikirjaprojektissa mukana ollut asiantuntija Hanna Koskinen.

Rakkaimmat virret

Verkkovirsikirja on yksi kirkon suosituimmista verkkopalveluista. Vuoden alussa avattu sivusto on kerännyt jo yli satatuhatta käyttäjää. Verkkovirsikirjan kävijätietoja tutkimalla selviää, että muutamat virret ovat olleet kestosuosikkeja.

– Yksittäisiä suosikkeja näyttäisivät olevan 971 Maan korvessa kulkevi ja 338 Päivä vain ja hetki kerrallansa, Tuukkanen kertoo.

Viikon suosituimmat virret ovat listattuna sivustolla. Havaittavissa on kuitenkin myös pidempiaikaisia trendejä.

– Näyttää siltä, että pitkällä aikavälillä eniten haetaan hautajaisvirsiä, Koskinen toteaa.

Erityisen suosittuja ovat olleet vuodenaikaan ja kirkkovuoden ajankohtaan sopivat virret. Kesän aikana pinnalla on arvatenkin ollut virsi 571 Jo joutui armas aika, eli tuttavallisemmin Suvivirsi. Myös useat konfirmaatioissa käytettävistä virsistä ovat nousseet kesän aikana listan kärkipaikoille.

Itselleen rakkaimmaksi virreksi Tuukkanen paljastaa virren 548 Tule kanssani, Herra Jeesus.

– Sitä olen laulanut paljon iltavirtenä lapsilleni. Pidän sen melodiasta ja erityisesti sen musiikillisesta kokonaisuudesta silloin, kun siinä käytetään Armas Maasalon tekemää alkuperäistä yksinlaulusäestystä, Tuukkanen kertoo.

Koskisen suosikki on puolestaan 455 Luodut, te Herraa kiittäkää.

– Rakastuin virteen jo pikkulapsena. Sen sävelmä on ajattoman yksinkertainen, rytmisesti villi ja vapaa. Tekstissäkin on varsinkin ensimmäisissä säkeistöissä lapsenomaista elämäniloa.

Virsikirja.fi-palvelu korvaa vanhan www.notes.evl.fi/Virsikirja.nsf/ -sivuston. Vanha verkkovirsikirja poistuu käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä.