Toisin kuin yleensä kesän korvalla, tänä keväänä perinteinen Suvivirsi-keskustelu ei roihahtanut liekkeihin julkisuudessa. Jälkilämmittelyä saatiin vasta heinäkuun puolivälissä SuomiAreenalla, jossa Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik puolusti Suvivirttä kirkon järjestämässä suuressa uskontokeskustelussa tiistaina 14.7.
”Keskustelut sotilasvalan lausumisesta armeijassa ja Suvivirren veisaamisesta kouluissa ovat olleet minusta hämmentäviä. Kummatkin ovat osa suomalaista kulttuuria”, Nadbornik sanoi.
Hän vertasi vaatimuksia traditioiden murtamisesta jalkapallovalmennukseen.
”Jos vaaditaan luopumaan vahvoista kristillisistä perinteistä, on se sama kuin jos FC Barcelonan valmentajaa vaadittaisiin muuttamaan pelitapaa kesken kauden.”
Nadbornik puolusti muutoinkin luterilaista kirkkoa, joka on hänen mukaansa luonut vahvan pohjan suomalaiselle yhteiskunnalle.
Kirkon järjestämässä suuressa uskontokeskustelussa lavalla olivat yhtä aikaa kolmen eri maailmanuskonnon edustajat. Nadbornikin lisäksi paneeliin osallistuivat Turun piispa Kaarlo Kalliala ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar.
Piispa Kalliala yhtyi Nadbornikin näkemyksiin kristillisten perinteiden säilyttämisen tärkeydestä.
”Tapakristillisyys ansaitsisi arvon palautuksen. Vanha sanonta ’varjele tapa, niin tapa varjelee sinut’ pitää yhä paikkansa. Sanotaan, että kristityt ovat laiskoja noudattamaan uskonnollisia tapoja, ja kaikista kristityistä luterilaiset ovat kaikista laiskimpia”, Kalliala totesi.
Piispa myös kiitteli jälkikäteen Nadbornikin näkemyksiä.
”On hyvä katsoa horisontin toiselle puolelle eikä vain puolustaa omaa uskontoaan”, Kalliala sanoi.
Kaikki kolme panelistia olivat yhtä mieltä siitä, että ratkaisevinta uskontojen välisessä rinnakkaiselossa on toisten kunnioitus sekä pyrkimys vahvistaa asioita, jotka uskontoja yhdistävät. Yhdistäviä tekijöitä ovat muun muassa usko yhteen Jumalaan ja etiikka.
Tiedotuspäällikkö
Kirkon tiedotuskeskus