Kirkkohallitus on perustanut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmän, jota lähtee luotsaamaan johtava nuorisotyönohjaaja Stella Björkholm Espoonlahden seurakunnasta.
Stella Björkholm on kotoisin Lahdesta, josta hän muutti lukion jälkeen opiskelemaan Helsinkiin. Ajatuksena oli palata Lahteen opintojen jälkeen, mutta toisin kävi. Vuodesta 2007 lähtien Björkholm on työskennellyt Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaajana. Alkuun hän työskenteli pääsääntöisesti kouluikäisten lasten parissa. Syksystä 2018 alkaen hän on luotsannut nuorisotyön tiimiä ja toiminut koko kasvatuksen tiimivastaavana.
Millä mielin lähdet vetämään tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyötyhmää, Stella Björkholm?
”Olin kovin yllättynyt, kun sain kutsun tähän ryhmään ja vielä enemmän yllättynyt kutsusta puheenjohtajan tehtävään. Ajattelen, että tällä saralla on kirkossamme vielä paljon tehtävää ja iloitsen kovasti siitä, että tällainen ryhmä on nyt perustettu ja saan olla mukana omalla panoksellani.”
”Yhdenvertaisuutta on mielestäni se, että lopulta on vain meitä”
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymykset ovat nousseet viime vuosina ajankohtaisiksi ja keskeisiksi teemoiksi kirkon työyhteisöissä, toiminnassa sekä yhteiskunnallisessa ja kirkollisessa keskustelussa. Miten yhdenvertaisuutta voitaisiin edistää kirkossa?
”Ajattelen, että lähes kaikkeen asiaan auttaa avoimuus ja dialogi. Asioista on tärkeää puhua niiden oikeilla nimillä. On myös taitoa olla jakamatta ihmisiä meihin ja heihin erilaisiin asioihin vedoten. Yhdenvertaisuutta on mielestäni se, että lopulta on vain meitä.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksissä valtaa käyttävät monesti ihmiset, jotka ovat itse vakaassa ja turvatussa asemassa. Saavutetuista eduista ei ole kenenkään helppo luopua, siksi on välillä myös vaikeaa myöntää kipupisteitä, joiden äärellä elämme”, sanoo Björkholm.
Tasa-arvohaasteiden purkaminen kirkossa lähtee liikkeelle Björkholmin mielestä siitä, epäkohtia on turvallista lausua ääneen.
”Ei ole ihan yksiselitteinen kysymys, mitkä ovat suurimmat tasa-arvohaasteet tämän päivän kirkossa. Ajattelen, että edelleen keskustelemme sukupuolten välisestä tasa-arvosta, pappisviran suhteesta muihin kirkon ammattilaisiin ja tietenkin myös erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemasta ja oikeuksista kirkossa. Purkaminen lähtee liikkeelle mielestäni siitä, että näitä epäkohtia on turvallista lausua ääneen ja osoittaa. Niin kauan kuin kielletään tai jopa hyökätään niitä vastaan, jotka uskaltavat näitä asioita nostaa, olemme umpikujassa, Björkholm sanoo.”
Björkholmin unelmissa kymmenen vuoden kuluttua kirkossa jokainen saa olla oma itsensä ja juuri sellainen kuin on. ”Meillä on monenlaisia työntekijöitä ja vapaaehtoisia osana yhteisöä, joka elää paremman huomisen puolesta ja osaa iloita yhdessä. Kymmenen vuoden kuluttua kirkko ei kulje kenenkään ohi eikä sulje silmiä vaikeiltakaan asioilta”, Björkholm sanoo.
Työryhmän tehtävänä on rakentaa kokonaiskuvaa ja arvioida tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilannetta kirkossa. Se toimii linkkinä kirkon eri toimijoiden välillä, kokoaa ja ylläpitää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön verkostoja sekä yhteyksiä ja toimii kirkon tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämistyön suunnittelijana ja aktivoijana. Työryhmä viestii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön liittyvistä ajankohtaisista teemoista sekä valmistelee kannanottoja ja keskustelunavauksia. Lisäksi työryhmä valmistelee yhdessä Kirkkohallituksen täysistunnon nimeämän jäsenen kanssa esityksen kirkon tasa-arvopalkinnon saajasta.
Työryhmän jäsenet edustavat monipuolista tasa-arvo – ja yhdenvertaisuuskysymysten asiantuntemusta. Työryhmä toimikausi on 1.4.2021–31.3.2023.
Kuvassa työryhmän puheenjohtaja Stella Björkholm.
Työryhmän kokoonpano on:
puheenjohtaja Stella Björkholm, johtava nuorisotyönohjaaja, Espoonlahden seurakunta
Juha Antikainen, hiippakuntasihteeri, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusyhteyshenkilö, Kuopion hiippakunta
Liisa Ketolainen, asiantuntija, projektipäällikkö, Naisjärjestöjen Keskusliitto
Minna Leinonen, tutkijatohtori, sukupuolentutkimus, Tampereen yliopisto
Laura Leverin, puheenjohtaja, Naisteologit ry.
Daniel Nummela, lähetysjohtaja, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys
Juha Rauhala, hiippakuntadekaani, Oulun hiippakunta
Nitin Sood, yhdenvertaisuussuunnittelija, Helsingin kaupunki
Meri Westerberg, työmarkkina-asiantuntija, Kirkon työmarkkinalaitos