Saavu-noppa vinkkaa, miten seurakunnissa voidaan helpottaa toisen elämää

Saavu-noppa on animaationa Sakastissa.

”Ratkaisevinta kristillisen ihmiskäsityksen kannalta ei kuitenkaan ole, miten ihminen selitetään, vaan miten ihminen nähdään.” Näin tiivisti arkkipiispa Kari Mäkinen Vammaisuuden teologia -seminaarin avauksessa DIAKissa tiistaina 17.4. Arkkipiispa jatkoi: ”Hyvä elämä ja osallisuus yhteisestä elämästä kuuluu kaikille, erottelematta. Jotta se toteutuisi, se vaatii aktiivisia ja yhteisiä ponnisteluja. Toinen ihminen on aina tehtävä. On kysyttävä, mitä voin tehdä, jotta toisen ihmisen elämä toteutuisi täydesti ja kokonaan.”

Toinen ihminen on aina tehtävä. Esteettömyys on edennyt Suomessa, myös seurakunnissa hyvään suuntaan. On rakennettu luiskia lastenrattaille, rollaattoreille ja pyörätuoleille. – Vielä on portaita alttarille ja urkuparvelle. On parannettu äänen toistoa. – Vielä on pappeja, jotka ajattelevat, että heidän äänensä kuuluu ilman äänentoistoa. On tehty selkokielisiä materiaaleja. – Vielä on saarnoja, joita on vaikea ymmärtää, ellei tunne kirkollisen sisäpiirin kieltä.

Toinen ihminen on tehtävä. Kirkkoherranvirastoon saapuva kuuro ihminen saatetaan diakoniatyöntekijän luo, vaikka hänellä on asiaa omaisen hautaamisesta. Messuun tuleva pyörätuolin käyttäjä jää pyörätuoleineen käytävälle, kun muu perhe menee ehtoolliselle. Ehkä pappi viimeisenä huomaa tulla jakamaan ehtoollista hänellekin.

Toinen ihminen on tehtävä? Kasteopetus kuuluu kaikille, myös erilaisille oppijoille, haastavasti käyttäytyville, kirkon kieltä osaamattomille. Kuinka heidän rippikouluopetuksen järjestetään? Osaavatko työtoverit ja nuoret ryhmänohjaajat eli isoset ottaa huomioon erilaisten nuorten tarpeet ja vastata niihin? Vai tarvitaanko erilaisten nuorten riparilla diakoniatyöntekijöiden apua?

Heitä noppaa!

Toinen ihminen on tehtävä? Saavu-noppa havainnollistaa saavutettavuuden eri tasoja. Nopan sivuilla on teologiset tiivistymät ja käytännölliset konkretisoinnit siitä, mitä saavutettavuus seurakunnassa tarkoittaa. On kyse ihmisen arkielämän tarpeiden huomioon ottamisesta yhtä hyvin kuin pyhän kosketuksesta. On yhtä tärkeää päästä yhdessä muiden kanssa ehtoolliselle kuin hautausmaalle omaisen haudalle. Maailman muuttamiseen kohti Jumalan valtakunnan todellisuutta tapahtuu pieninä tekoina, jotka helpottavat toisten elämää.

Heitä noppaa työkokouksessa tai tiimipalaverissa, nuorten illassa tai alueneuvoston kokouksessa, se muistuttaa, että syvin vastaus kysymykseen: mitä sinä tahdot, mitä sinä tarvitset, on tämä: ”Ole minulle ihminen. Näe minut!” Näin arkkipiispa päätti puheensa Vammaisuuden teologia -seminaarissa.

Saavu-noppa on animaationa Sakastissa

Pahvisia noppia voi tilata Arja Kunnalalta osoitteesta arja.kunnala@evl.fi

Riitta Kuusi
asiantuntija