Kaikkensa antaneena työskentely on kuin tekisi töitä humalassa. Umpiväsynyt työntekijä on seurakuntalaisille ja työyhteisölle yhtä karmiva kaveri, kuin umpikännissä oleva, mutta edelleen meidän työkulttuurissamme vain toinen näistä saa palkan lisäksi kiitosta. Se on hän, jolla promillemittari ei värähdä.
Kaikkensa antaneelle parasta palautetta olisi kuitenkin kiinnittää huomiota työskentelytapoihin. Hänen on uskallettava jättää asioita tekemättä ja on uskallettava sanoa EI. On pakko rajata, jotta jaksaa jotain vielä ensi vuonnakin ja sitä seuraavana. Tämä vaatii priorisointia. Priorisointi on itsestä ja toisista huolehtimista. Siitä hyötyvät loppupelissä kaikki.
Työkaluja työn priorisointiin
Sain itse lisää työkaluja työn priorisointiin Tulevaisuuden työelämätaidot – verkkokoulutuksesta. Tutustuin verkkokoulutukseen ollessani projektipäällikkönä Oulun hiippakunnan hallinnoimassa, ESR-rahoitteisessa Kohdataan-hankkeessa. Kävimme läpi joitakin verkkokoulutuksen osa-alueita hankkeen verkkotapaamisissa hankeseurakuntien työntekijöiden kanssa.
Suosikkiosioitani koulutuksessa ovat olleet priorisointi, työnsuunnittelu sekä tehtävänhallinta. Vaikka olenkin aina ollut to do -listaihminen, tehostui työn organisointi entisestään, monet asiat kirkastuivat ja pidän periaatteista kiinni entistä jämäkämmin.
Pyrin viimeiseen saakka välttämään kovaa väsymystä, vaalin yhä enemmän taukoja ja lepoa. 15 vuotta sitten, kun aloitin työni seurakunnassa, työviikot ja työpäivät venyivät. Istuin usein iltamyöhällä sohvannurkassa työasioiden kanssa. Työpäivien ja -viikkojen venyttämistä jatkui pitkään, ihan liian pitkään.
Nykyisellään pidän yhä tiukemmin kiinni siitä, että työpäiväni eivät ylitä kahdeksaa tuntia ja että työpäiviä viikossa on maksimissaan viisi. Toki osaan edelleen joustaa ja venyäkin, mutta osaan myös asettaa omat rajani.
Tavoittamattomuudella tuloksia
Aikojen saatossa olen oppinut olemaan ylpeä siitä, että en ole työpäivän aikana joka hetki tavoitettavissa, ja verkkokoulutuksesta sain tunteilleni vahvistusta. Törkeää olla vastaamatta puhelimeen, ajattelee joku, mutta eipäs olekaan kuin viisasta. On uskallettava laittaa puhelin äänettömälle, ja vältettävä sähköpostin vilkuilua silloin kun pitää keskittyä vaikkapa esirukouksen kirjoittamiseen. Muuten aikaa kuluu kohtuuttomasti uudelleen orientoitumiseen, ja hommat vain venyvät ja venyvät. Siinä sitä sitten ollaan taas iltasella kotona sohvannurkassa tekemässä töitä, kun varsinainen työaika ei riitä mihinkään.
Jos haluan asioiden valmistuvan työajalla ja itselleni riittävästi aikaa lepoon ja itsestäni huolehtimiseen, minun on aika ajoin voitava suojata itseni puheluilta, viesteiltä ja sähköposteilta. Minun on uskallettava olla tavoittamattomissa.
Listaa, kalanteroi, kirjaa ylös
Listaa, kalenteroi, kirjaa ylös, listaa, kalenteroi, kirjaa ylös, listaa jne. Järjestelmällinen tehtävänhallinta auttaa pitämään hommat hanskassa ja auttaa pitämään hommat vapaa-ajalla poissa mielestä. Se mikä on kirjattu tehtävälistaan, ei kuormita, vaan aikanaan se löytyy listasta.
Jokainen päivä ja viikko alkaa ja päättyy listojen ja kalentereiden parissa. Jos sinusta nyt tuntuu siltä, että hommat leviävät jatkuvasti käsiin, suosittelen lämpimästi etsimään itsellesi sopivia tehtävänhallinnan työkaluja. Itse käytän perinteistä kynää ja paperia, mutta paljon hienoja digitaalisiakin on nykyisin saatavilla.
Suosittelen verkkokoulutusta
Useat Tulevaisuuden työelämätaidot -verkkokoulutuksen opit ovat jääneet elämään omassa tavassani hallita työtä. Näistä koulutuksen osa-alueista tuli kuitenkin minun parhaat työkaverini: priorisointi, työnsuunnittelu ja tehtävänhallinta. Suosittelen tutustumaan, niiden kanssa työelämästä voi tulla astetta mukavampaa. Laittakaa verkkokoulutukseen tutustuminen jo nyt lomien jälkeiselle yhteiselle työlistalle, jollette ehdi tutustua siihen ennen lomakautta.
Hannele Heinonen
Oulunsalon seurakunnan lapsi- ja perhetyön diakoni sekä Osallisuus suhteessa –(ESR) hankkeen projektityöntekijä
Kirkon pääsopijaosapuolet kutsuvat Kirteko 2030 -hankkeessa työntekijät ja työpaikat yhteiseen vuoropuheluun -luomaan kirkosta tulevaisuuden työpaikkaa. Tarjoamme vuoropuhelun foorumeiksi Tulevaisuuden työelämätaidot -verkkovalmennuksen. Jos olet kirkossa töissä, tervetuloa mukaan hyödyntämään Tulevaisuuden työelämätaidot -valmennusta yhdessä työyhteisösi kanssa. Verkkovalmennus on maksuton, se on kaikkien kirkossa töissä olevien saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta vuoden 2021 ajan. Linkki valmennukseen on Kirkon työntekijöiden intranetissä. Sieltä löytyy myös valmennusprosessin käynnistämistä tukeva Oppimisagentin manuaali. Vähintään kolme valmennuksen lukua läpikäyneelle työyhteisölle/tiimille myönnetään yhteisestä opiskelusta diplomi. Sitä haetaan tällä lomakkeella. Niin ja makeinta on, että diplomin saaneet työyhteisöt/tiimit osallistuvat täytekakkujen arvontaan.