Nyt on aika kertoa kirkon ammateista!

Keltaiset tulppaanit.

”Onpa kiva, kiitos! Tämä menee käyttöön! Joka kevät on kiinnostuneita.”

Nämä ovat tyypillisiä kommentteja kohtaamisissa, joita kävin Opo-päivien messuosastolla kolme viikkoa sitten. Esittelimme Kirkon ammatit -mobiilipelin avulla kirkon erilaisia ammatteja kiinteistönhuollosta kanttoriin ja viestinnästä varhaiskasvatukseen. Yhteistä keskusteluille oli opojen myönteisyys kirkon ja seurakuntien työtä kohtaan. Ja näkemys siitä, että kirkon työllä on merkitys.

”Ai, olinkin vähän unohtanut seurakunnan työpaikkana. Totta, monipuolinen mahdollisuus. Viime syksynä nuorella oli hyvä kokemus. Meillä seurakunta lähestyy aina syksyisin ja tarjoaa paikkoja.”

Pidimme myös esillä seurakuntien monipuolisia ammatteja ja työtilanteita työelämään tutustumisen jaksojen (TET) näkökulmasta. Jos TET-jakso on kaksiviikkoinen, niin TET-lukkariin mahtuu jopa pari tusinaa ammatteja, joihin voi käydä tutustumassa.

Nyt on aika!

Innostan sinua, lukijani, kertomaan kirkon ammateista ja työntekijöiden monipuolisesta osaamisesta niissä kohtaamisissa, joita sinun työhösi kuuluu. Tai varmistamaan sen, että seurakuntasi verkkosivuilla on jaettavaa materiaalia yhteisvalinta-aikaan tai syksyllä koulujen alettua TET-jaksojen mainostamiseksi. Esimerkiksi videoita tavanomaisesta työpäivästä tai ammattien esittelyjä.  Näitä löydät myös evl.fi/ammatit-sivulta.

Onko kirkon työ loppumassa? Ei ole.

Näin tiivisti piispa Bo-Göran Åstrand Kirkollisen korkeakoulutuksen työseminaarissa kaksi viikkoa sitten. Hän korosti analyysissään ja johtopäätöksissään sitä, että seurakunnat työpaikkoina ovat samanlaisessa murroksessa kuin muutkin työpaikat. Väestökehitys, työn murros ja talouden kehitys vaikuttavat isossa kuvassa kaikkiin työpaikkoihin samalla tavalla. Mutta kirkon työ ei ole loppumassa, koska kirkon perustehtävä on sama tulevaisuudessakin. Hän kannusti puhumaan hyvää kirkosta, seurakunnasta, kirkon ammateista ja niihin opiskelusta. Ja – muistamaan, että otamme vastaan jokaisen TET-jaksolla olevan nuoren, harjoittelijan, työelämässä oppijan tai seurakunnan työstä kiinnostuneen mahdollisena tulevaisuuden kollegana!

Me tarvitsemme osaavaa työvoimaa ja kilpailemme siitä ikäluokkien pienentyessä jo nyt! Ajattelen, että kun markkinoimme myönteisellä tavalla työtämme, toteutamme samalla perustehtäväämme: uskomme itse siihen, mitä teemme ja minkä vuoksi teemme. Evankeliumin vuoksi.

Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen on 21.2.–21.3.2023.

Korkeakoulujen yhteishaku on 15.3.2023–30.3.2023.

Marja Pesonen.

Marja Pesonen
Asiantuntija
Kirkon tutkimus ja koulutus

Kommentit koskien kirjoitusta: “Nyt on aika kertoa kirkon ammateista!

  1. Kiitos, Marja kirjoituksestasi! Nyt jo näkyy se, että vaikka työmarkkinoilla on liikehdintää, eli ihmiset aidosti miettivät, kenen arvoihin haluavat sitoutua ja mitä työtä haluavat tehdä, on kuitenkin joissakin tilanteissa saatu yllättävän vähän hakijoita kirkon avoinna oleviin tehtäviin. Oulussa olemme tehneet nyt Elämästä ja kuolemasta – Kirkon taivaalliset työpaikat -podcastin, jossa nostamme esiin näitä ammatillisia tarinoita. Podcdast löytyy osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/podcast/elamasta-ja-kuolemasta

Kyseisen artikkelin kommentointi on sulkeutunut.