Mitä suorempi, sen parempi

Livelähetykset ovat eri sosiaalisen median palveluissa mahdollistaneet helpon ja halvan tavan jakaa tilanteita muiden nähtäväksi. Mutta miten päästä alkuun?

Aloitetaan suosituimmista sosiaalisen median palveluista.

Twitterin omistama Periscope tarjosi ensimmäisenä helpon tavan tehdä striimi suoraan kännykkäsovelluksella. Periscopen suosio on jäänyt Facebookin jalkoihin mutta silti palvelu on edelleen voimissaan ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä lähetyksiä kännykällä jotka teoriassa voidaan nähdä laajemmin kuin mihin facebookin luotaiset verkostot pystyvät. Periscopessa käyttäjä voi nähdä lähistöllä olevia muita lähetyksiä ilman että tarvitsee kuulua lähettäjän verkostoihin. Videoiden kommentointi on mahdollista ja sen toteutus on sovelluksessa hyvin tehty.

Youtube on pisimpään tarjonnut livelähettämistä tietokoneen tai lähetysohjelman kautta mutta toistaiseksi kännykällä striimaaminen on ollut palvelun heikoin lenkki. Youtuben sovellukseen on kehitteillä ominaisuutta jossa käyttäjä voi Periscopen tapaan striimata omalle kanavalleen mutta ominaisuutta ei vielä ole julkaistu suomessa. Tällä hetkellä kännykkällä livestriimaus onnistuu vain joillakin erillisillä ohjelmilla, esim Samsungilta löytyy oma lähetysohjelma mutta sillä pystyy striimaamaan vain omaan youbetiliin mutta ei omiin kanaviin. Youtube tarjoaa parhaimman paikan säilöä videoita laadullisesti koska sinne voi tallettaa ja joskus jopa lähettää videoita 4K tarkkuudella. Myös suora lähettäminen teräväpiirrolla onnistuu ja myös tarkimmalla 4K -laadulla jos vain kalusto ja netti antavat tähän myöden. Youtubessa voi myös jälkikäteen muokata sinne lähetettyä videota ja lisätä siihen esim tekstityksen tai muita tehosteita.  Musiikin kannalta Youtube on myös paras vaihtoehto koska tällä hetkellä Teostolla ja Youtubella on keskinäinen sopimus tekijänoikeuksien korvaamisesta. Tästä enemmän alempana.

Facebook on parin vuoden ajan myös tarjonnut livelähetystä ja viime aikoina lisännyt sen ominaisuuksi ja mahdollisuuksia. Usein aika suoraan kopioimalla kilpailevilta somealustoilta ominaisuuksia. Tällä hetkellä Facebookin kännykkäsovelluksella voi tehdä lähetyksen omalle seinälle, valitsemaansa ryhmään, sivulle tai tapahtuman seinälle. Lähetyksistä ilmoitetaan aika tehokkaasti verkostojen jäsenille ja facebook myös omissa ohjeissaa toteaa livevideoilla ylipäätään olevan hyvä näkyvyys uutisvirrassa. Oma kokemus eri alustoille striimaamisesta on että mikäli facebookstriimauksessa käytettävä sivusto on riittävän suuri, on kyseiselle alustalle striimaaminen palkitsevinta, koska liveseuraajia tulee paljon enemmän kuin esim youtubeen verrattuna.

Välineet

Entä sitten kalusto? Tekniikan kehittymisen myötä voidaan olla onnellisia siitä että livelähetystä voidaan tehdä jo varsin edullisilla välineillä. Pienimmillään riittää kännykkä tai tietokone webbikameralla ja hyvä nettiyhteys. Erilaisia välinemahdollisuuksia on paljon ja  jatkuvasti tulee lisää uutta tekniikkaa. Tässä joitakin peruskokoonpanoja riippuen käytettävissä olevasta budjetista ja halutusta kuvan/äänen laadusta.

Kännykkävaihtoehto

Hyvä kännykkä (Esim Galaxy S7, iPhone) + 4G-yhteys + kamerajalusta + audiosovitin (iRig PreAmp ) + yhteys äänentoistoon (Esim Galaxy S7, iPhone) 

Striimaus onnistuu Facebookiin muttei vielä Youtubeen. Kännykkä kannattaa olla kiinni kamerajalustassa ja mielellään myös kytkettynä tilan omaan äänentoistoon tai vähintään esityksen puhujan mikrofoniin. Erityisesti ääni kannattaa testata etukäteen koska se on lähettämisessä suurin murheen kryyni. Puheeseen tai ääneen perustuvaa esitystä on  hankala seurata jos sanoista ei saa selvää. Jos puhuja on lähellä eikä tila ole liian kaikuisa, voi kännykän oma mikrofonikin riittää mutta tämä kannattaa kokeilla aina etukäteen. Jalusta helpoittaa lähetyksen seuraamista koska mikäli kännykässä itsessään ei ole optista kuvanvakaajaa, kuva käsivaralta voi täristä melkoisesti ja striimeissä tärinä usein korostuu. Käsivaralta kuvaamiseen on myös saatavilla vakaajia jotka tekevät videosta sulavaliikkeisen ja vakaan. Tabletilla striimaaminen on myös mahdollista mutta kamerat niissä eivät ole useinkaan parhaat mahdolliset. Kännykkä on myös hyvä kytkeä striimauksen ajaksi laturiin tai lisäakkuun koska striimaus vie todella paljon akkuvirtaa.

Ennen kännykällä lähettämistä tarkista:

  • Striimauspaikan nettikuuluvuus (ks lähetysnopeudet alempaa), varsinkin lähetysnopeus (upload) on tärkeä.
  • Äänen kuuluvuus striimissä (tee mielellään testilähetys ja kuuntele lähetystä). Käytä erillistä mikrofonia jos tarpeen.
  • Löytyykö striimauspaikalta verkkovirtaa kännykän lataukseen? Käytä lisäakkua jos virtaa ei ole saatavissa muutoiin.

Mikrofoneja kännyköille

  • Rhoden VideoMicMe (70€) hyvä yleismikki joka kiinnitetään puhelimen kuulokeliitäntään.
  • iRig PreAmp(50€). Kytketään puhelimen kuulokeliitäntään. Laitteeseen voi kytkää XLR-liitännällä ulkoisen mikrofonin (famtom-virta tarvittaessa) tai sen voi kytkeä äänentoistolaitteisiin.
  • Paidankaulusmikrofoneja löytyy sekä langallisina että langattomina vaihtoehtoina. Nämä toimivia silloin kun on yksi puhuja jonka puhetta tallennetaan.
  • Zoomilta löytyy laadukkaita mikrofoneja eri hintaluokissa kännykkään.

Videokamera + tietokone

Videokamera/järjestelmäkamera jossa hdmi + tehokas läppäri + hdmi-kaappauskortti + lähetysohjelma +  nettiyhteys 

Jos käytössä on videokamera tai järkkäri josta kuvan saa hdmi -muodossa ulos, on näillä mahdollista parantaa kuvan laatua. Varsinkin kauempaa kuvattaessa kameroissa oleva optinen zoom on huomattavasti parempi kuin kännyköistä löytyvä digitaalinen kuvan suurentaminen. Ellei kamerasta löydy usb-striimausmahdollisuutta, sen hdmi-liitännästä saadaan kuva vietyä tietokoneelle erillisen hdmi-kaapparikortin kautta. Kaapparikortin kannattaa olla uudempaa USB 3 -mallia ja myös tietokoneesta on löydyttävä USB3-portti. Tietokoneen lähetysohjelma (OBS, Xsplit jne) hakee kuvan kaapparikortilta ja osaa lähettää sen haluttuun somepalveluun. Lähetysohjelmalla kuvaan voi leikata myös mukaan muuta tietokoneella olevaa materiaalia.

Tähän kokoonpanoon voi liittää myös useampia videokameroita hankkimalla videovaihtimen (esim Roland HD-V1). Videovaihtimesta voidaan valita mikä kameroista kulloinkin lähettää kuvaa videokaappariin ja sitä kautta tietokoneelle.  Lähettävän tietokoneen kannattaa olla riittävän tehokas ja tietokoneessa pitää olla hyvä näytönohjain koska lähetysohjelmat käyttävät erityisesti sen tehoja hyväkseen.

Ääneen kannattaa tässäkin erityisesti kiinnittää huomiota. Tilan äänentoistosta tuleva ääni voidaan liittää joko kameran mikrofoniliitäntään, hdmi-kaapparikorttiin tai videovaihtimeen. Jos tilassa on useampi äänilähde, tällöin tarvitaan myös jonkinlainen äänimikseri josta äänen voi säätää sopivaksi ja viedä se joko kaapparikorttiin tai videovaihtimeen.

Videokamera + lähetysboxi

Videokamera/järjestelmäkamera jossa hdmi (tai sdi) + tehokas läppäri + hdmi-kaappauskortti + lähetysohjelma +  nettiyhteys 

Tietokonetta astetta helppokäyttöisempi vaihtoehto on hankkia striimaukseen tarkoitettu lähetyslaite (esim VidoU mini / Pro). Jos käytössä on yksi videokamera, se voidaan kytkeä hdmi-portin kautta suoraan lähetysboxiin. Useampaa kameraa käytettäessä väliin voidaan laittaa videovaihdin. Lähetysboxin etu on siinä että lähetysasetukset voidaan tehdä kaikessa rauhassa etukäteen ja itse lähetystilanteessa vain laittaa lähetys yhdestä kytkimestä käyntiin. Paremmat lähetysboxit, kuten Vidiun Pro, osaa myös käyttää hyväkseen useampaa nettiyhteyttä. Siihen voi yhdistää langallisen netin lisäksi myös wifin jolloin boxin 

Kiinteä lähetysjärjestelmä 

PTZ-robottikamera (esim Panasonic  AW-HE40)+ ohjain + nettiyhteys.

Jos kysymyseen tulee jossakin tietyssä tilassa tapahtuva usein tapahtuva lähettäminen, aiemmin mainitut vaihtoehdot ovat edelleen mahdollisia, mutta vaivannäkö ja käytettävyyden hankaluudet voivat äkkiä tulla vastaan. Usein näissä tiloissa alkaakin olla kiinteästi asennettuna etäohjattava robottikamera jolla voidaan tilasta valita eri kuvakulmia. Nykyrobottikameroista saadaan kuvaa siirrettyä verkkojohtojen välityksellä kameran ohjaimeen kauempaakin ja siitä edelleen nettiin. Joitakin kameroita pystyy myös ohjaamaan suoraan nettiselaimen kautta jolloin lähetyksestä vastaava voi käynnistää lähetyksen vaikka kotoaan käsin.  Kameraan voi ohjemoida tilasta valmiita kohteita joihin kamera kääntyy napin painalluksella.  Tälläiset järjestelmät ovat luonnollisesti myös kalliita ja vaativat asiantuntemusta asennuksissa yms ja näitä hankittaessa kannattaa kääntyä alan yritysten puoleen.

Mitä on tulossa?

  • 360 -livevideoiden striimausmahdolisuus on jo youtubessa ja facebookissa mahdollista mutta kamerat ovat vielä laadullisesti alkutekijöissä tai kalliita. Näissä videoissa kamera kuvaa ympäristöä joka suuntaan ja katsoja itse määrää katselusuunnan. Kuvavirran suuruus vaatiii lähettäjältä myös tehokkaan tietokoneen ja todella nopean nettiyhteyden
  • Etäohjattavista laitteista kuten kuvauskoptereista pystyy jo sriimaamaan suoraan esim facebookiin

Entä sisältö?

Tärkein kysymys jota tekniikka ei ratkaise. Tässä vain mielikuvitus, rohkeus ja hyvät käytöstavat ovat rajoituksena! Alla joitakin vinkkejä seurakunnalliseen käyttöön:

  • Lähetys tapahtumista, mahdollisuus osallistua mukaan toimintaan netin kautta. Työntekijä tai vapaaehtoinen lähettää tapahtumasta suoraa lähetystä esim seurakunnan facebooksivulle.
  • Lähetetään kun asioita mietitään tai valmistellaan. Kerrotaan taustoista ja tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa.
  • Q/A – kysymys/vastauslähetys = kysy lähetyksen chatissa joihin lähetyksen pitäjä vastaa livenä
  • Tietoiskut: esim kirkkoherran viikkokatsaus (ks Paavalin seurakunta facebookissa) mitä seurakunnassa tapahtuu. Voisi olla myös kiertävä vuoro toimijoiden kesken.
  • Kamera kiertää. Annetaan striimausoikeus vapaaehtoisille. Sovitaan striimauksen pelisäännöistä ja jaetaan vastuuvuorot. Tähän tarkoitukseen seurakunta voisi hankkia kännykän lähetystarkoitukseen jota voisi vuorollaan kukin mukanaolija käyttää. Näin ei tarvitsisi olla omaa hyvää kamerapuhelinta että pääsee mukaan.
  • Livehartaus: lähetetään säännöllisesti esim kirkosta lyhyt hartaushetki johon katsoja voi osallistua. Hartaushetki voisi olla vuorovaikutuksellinen jolloin esim rukouspyyntöjä voisi lähettää striimin chattiin tai jonkun muun kanavan kautta. Hartaus voi yhtä hyvin tapahtua myös luonnossa.

Oikeus yksityisyyteen

Livestriimauksessa on hyvä muistaa kunnioittaa ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Lähettämisestä on hyvä ilmoittaa selkeästi tilaisuudessa oleville. Erityisesti hartaustilanteissa, kuten jumalanpalveluksissa, yksityisyyden suoja on suurempi. Jumalanpalvelusten yhteydessä on syytä ilmoittaa striimaamisesta kirkon ovella ja tilaisuuden aluksi. On myös hyvä mainita jos omaa striimissä näkymistä voi välttää menemällä johonkin tiettyyn osaan kirkkoa. Striimaamisen voi messussa järjestää siten, että kuvataan vain kirkon etuosaa ja ehtoollisen aikana kuvataan vaikka kirkossa olevaa symboliikkaa mutta ei itse ehtoollisellakäyntiä. Koska striimaus on yhä suositumpaa, siitä on hyvä keskustella myös toimitusten yhteydessä haluavatko osallistujat lähettää tilaisuutta sukulaisilleen ja miten läsnäolijoita olisi hyvä informoida.  Toimitusten osalta suositellaan ettei lähetyksiä tehtäisi julkisesti vaan vain rajatun käyttäjäkunnan välillä (ts. esim suljettu facebookryhmä)

Musiikki ja tekijänoikeudet

Sosiaalisen median sisältöihin pätee perusohje: jaa sitä mitä saat jakaa. Musiikin suhteen on hyvä huomioida että jos striimissä kuuluu tekijänoikeuden alainen musiikkiteos, sen lähettämisen oikeus on syytä varmistaa. Youtube on tässä suhteessa varmin vaihtoehto, koska Teostolla ja Youtubella on tällä hetkellä sopimus joka kattaa yksityisten henkilöiden ei-kaupallisessa tarkoituksessa sinne lataaman musiikin. Myös jumalanpalveluselämään liittyvä musiikki sisältyy samaan kategoriaan jolloin esim jumalanpalveluksen youtubeen striimaamiseen ei tällä hetkellä tarvitse erillistä nettiesityslupaa. Facebookiin tai Periscopeen ei musiikinkäyttölupia tällä hetkellä saa, koska ne edellyttävät sisällönlataajalla olevan oikeudet lataamaansa sisältöön.

Nettiyhteysnopeudet

Ilman nettiyhteyttä livestriimaus ei onnistu. Kiinteä laajakaistayhteys on kaikista paras mutta senkin laatu kannattaa varmistaa ja tarkistaa etukäteen. Myös hyvin kuuluva 4G-yhteys kännykällä tai mobiiliyhteydellä on useinmiten riittävä. Mobiilikuuluvuuteen vaikuttaa suuresti laitteen antennien sijainti. Esim paksujen kiviseinien sisälle kännykkäyhteys ei välttämättä tule nopeasti ja sen laatu voi vaidella suurestikin. 4G-yhteyden saa myös joidenkin wlan-reitittimien avulla. Striimausboxi Vidiu Pro osaa hyödyntää useampaa nettiyhteyttä samanaikaisesti (esim langa + 4g)  jolloin nettiyhteys on varmempaa. Nettiyhteys ja sen lähetysnopeus kannattaa striimauspaikalla tarkistaa useampaan kertaan esim netistä löytyvien nopeusmittarien avulla.  Alla on lueteltuna somekanavien itsensä ilmoittamia vaatumuksia minimi ja maksiminopeuksille.

Youtube Live

Facebook Live

  • 720p = 1-4 Mbps (Alle 1 Mbps lähetyksen aloittaminen ei onnistu. Videon laatu muuttuu nopeuden mukaan.
  • Lähetysasetuksia

Lähetysohjelmia

Lähetysohjelmat pystyvät lähettämään PC:n tai Macin kautta livelähetystä kaikkiin yleisimpiin striimauskanaviin. Lähetysohjelmissa pystyy tekemään erilaisia ”scenejä” joihin voi koota erillaisia lähteitä esim videon lisäksi voi kaapata ruutukuvaa tai näyttää nettisivua yms. Lähetysohjelman avulla voi myös lisätä tekstejä ja kuvia lähetyksen sekaan.

  • OBS (ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelma)
  • Xsplit (Premium-lisenssi $60+alv/vuosi) OBS:ää hieman helppokäyttöisempi ja varmempi.
  • Wirecast (Wirecast Pro $695+alv) Ammattilaisten työkalu.

 

Lisätietoja

Striimaukseen liittyviä asioita ja ohjeistuksia Sakastissa: http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Content301A58

Striimauksesta kiinnostuneille on oma vinkkien ja kokemusten jakamisen ryhmä Kirkko striimaa

 

– Markus Kartano