Ensimmäistä kertaa kirkolliskokouksessa

Kuva: Aarne Ormio/Kirkon kuvapankki.

Helsingin hiippakunnan tuore piispa Teemu Laajasalo aloitti virassaan marraskuun alussa. Heti toisen työviikkonsa hän viettää Turussa, kirkolliskokouksessa. Laajasalo vihitään piispan virkaan isänpäivänä, 12. marraskuuta, jolloin hän saa piispan viran liturgiset tunnusmerkit, piispan kaavun, hiipan, kultaisen ristin sekä piispansauvan. Viran valtaoikeudet hänellä on ollut jo marraskuun alusta saakka. Sen vuoksi kirkolliskokouksessa, eturivissä purppurapaitaisten piispojen joukossa, istuu tällä kertaa yksi mustapaitainen piispa. Kysymys pukukoodista huvittaa Laajasaloa.

”Jotenkin ajattelin, että kun viran tunnukset annetaan vasta 12. päivä messussa, vasta sen jälkeen vaihdetaan paitaakin.”

Kirkolliskokous on Teemu Laajasalolle yhtä uusi kokemus kuin piispuuskin.

”Se on itse asiassa aika kiva asia. Nyt kahdenkymmenen ja puolen vuoden pappiskokemuksen aikana ei kirkossa ihan hirveästi tule uusia asioita vastaan – ainakaan näin hallintoelimissä. ”

Yhden päivän kokemuksen perusteella Laajasalo kertoo yllättyneensä positiivisesti.

”Tämä mieletön moninaisuus! Kun täällä on väkeä aivan joka puolelta Suomea, niin yllättävän paljon meillä kuitenkin on yhteistä. Näin Kallion kuplasta tulevana oletin toisin. Täällä on sananmukaisesti yhteinen, synodaalinen tekeminen.”

Ensimmäisen kirkolliskokoukseensa Laajasalo suhtautuu oppimiskokemuksena.

”Nyt olen täällä kuuntelemassa isosti, hän korostaa. Puhun isosti sitten myöhemmin.”

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo vihitään virkaansa Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 12.11.2017 klo 10. Ylen TV1 ja Radio 1 näyttävät vihkimysmessun suorana lähetyksenä. 

Samuli Suonpää