Mansesta Manchesteriin – aktiivista ystävyyshiippakuntatyötä

Kansainvälinen rippikouluyhteistyö tuo lisäboostia Tampereen seurakunnille. - Kuva: Risto Korhonen

Kansainvälinen rippikouluyhteistyö tuo lisäboostia Tampereen seurakunnille. – Kuva: Risto Korhonen

Tampereen hiippakunnalla on ollut 2000-luvun puolivälistä alkaen aktiivista yhteistyötä Manchesterin hiippakunnan kanssa. Erityisesti rippikouluyhteistyö Tampereen seurakuntien ja Manchesterin hiippakunnan välillä on aktiivista ja käytännönläheistä.

Tähän mennessä on järjestetty seitsemän yhteistä rippileiriä: aluksi yksi yhteinen leiri kesäisin Tampereella ja vuodesta 2012 lähtien leiri sekä Englannissa että Tampereella. Manchesterin hiippakunta pyrkii olemaan oman kirkkonsa (Church of England) piirissä suunnannäyttäjä rippikoulun organisoimisessa, ja tamperelaisilta on saatu arvokasta tietotaitoa toiminnan suunnitteluun.

Oppilaitosteologi Risto Korhonen on yksi aktiiveista Tampereen hiippakunnassa. ”Yhteistyössä keskeistä on yhteisen uskon todeksi eläminen, molemminpuolinen oppiminen ja hyvien käytänteiden jakaminen”, Korhonen korostaa. Tarkoitus on edetä Suomen mallin mukaan, eli rippikoulu käydään n. 15-vuotiaana, siihen sisältyy leirijakso joko Suomessa tai Manchesterissa ja lisäksi panostetaan isoskoulutuksen kehittämiseen.

Kohtaamisia Skypessä ja leireillä

”On ollut silmiä avaavaa huomata, että kun kumppanuushiippakunnassamme ei ole rippikoulutyössä samanlaisia resursseja kuin meillä Suomessa – ei rippikoulupastoreita, leirikeskuksia eikä nuorisotyöntekijöitä – on lähdettävä liikkeelle nollasta”, Korhonen kertoo toiminnan mukanaan tuomista uusista näkökulmista.

Hyviä askeleita on otettu mm. isos- ja apuopettajakoulutuksessa. Kymmenkunta tamperelaista ja viisi manchesterilaista ovat pitäneet säännöllisesti yhteyttä Skypen avulla viime syksystä alkaen. Keväällä on tapaaminen Manchesterissa, kesällä yhteinen leiri Britanniassa ja syksyllä vastavuoroisesti Tampereella. Pyrkimyksenä on luoda tästä projektista vuosittain toistuva perinne.

Tampere puolestaan on oppijan paikalla mm. teknologian hyödyntämisen osalta, jossa Manchesterissa on vahvaa osaamista esim. jumalanpalvelusten välittämisessä netin kautta. Englantilaiset ovat askeleen edellä myös sosiaalisen median hyödyntämisessä.

Vastavuoroista oppimista ja työntekijävaihtoa

Tuleva kesä on jo neljäs kerta, kun Tampereelta lähtee ryhmä nuoria yhteiselle rippikoululeirille Manchesteriin. Leirien vetäjissä pyritään vuosittaiseen vaihtuvuuteen, jolloin useammalle työntekijälle tarjoutuu mahdollisuus saada uusia näkökulmia ja lisäboostia omaan arkiseen työhönsä.

Yhteistyön parasta antia onkin mahdollisuus vastavuoroiseen oppimiseen ja oman työn kehittämiseen. ”Niin tamperelaisnuorille kuin seurakunnan työntekijöille on yhteistyön myötä avautunut mahdollisuus syventää osaamistaan”, Korhonen tähdentää.

Hiippakuntien välillä viritellään myös työntekijävaihtoa. Manchesterin hiippakunnan nuorisotyön hiippakuntasihteeri Susie Mapledoram tulee loppukesällä muutamaksi kuukaudeksi Tampereelle ja on käytettävissä mm. nuorisotyössä. Hän kiertää myös hiippakunnan alueella seurakunnissa ja kertoo yhteistyökuvioista.

Alussa vaaditaan aikaa ja henkilöresursseja ystävyystyön juurruttamiseen. Rippileirien kustannuksia jaetaan Manchesterin hiippakunnan ja Tampereen seurakuntayhtymän kesken, jotta kulut pysyvät kohtuullisina osallistuville nuorille. Huolellisesti suunniteltuna ja organisoituna panostus maksaa itsensä kuitenkin takaisin.

Tampereen ja Manchesterin yhteistyön pohjana on Porvoon sopimus sekä vuonna 2007 solmittu kumppanuussopimus Tampereen ja Manchesterin hiippakuntien välillä.

Lisätietoa ja materiaalia ystävyysseurakuntatyöstä Sakastissa

Johanna Laine
kirjeenvaihtaja-sihteeri
Kirkon Ulkoasiain osasto