Kirkon koulutuksesta eläköityvä Ulla Pyykkö on ollut ensikontakti lähes 10 000 koulutettavalle

Kirkon koulutuskeskuksen sisääntulo Järvenpäässä.

Kirkon koulutuskeskuksen kurssisihteeri Ulla Pyykkö on monelle kirkon työntekijälle tuttu. Ulla on ehtinyt työskennellä Järvenpään koulutuskeskuksessa peräti 26 vuotta. Hän aloitti vuonna 1998, joten sekä talo, sen työntekijät, että rakennuksia ympäröivät kauniit maisemat ovat ehtineet tulla hyvin tutuiksi. Nyt Ullan eläkepäivät häämöttävät jo ihan nurkan takana. Viimeinen työpäivä on 31.5.2024.

Kun lapsista nuorimmainen aloitti eskarin 1990-luvun lopulla, Ulla alkoi vakavasti miettiä työhön paluuta. Avoimet työpaikat läheltä kotia, Tuusulassa tai Järvenpäässä, kiinnostivat, Helsinkiin Ulla ei halunnut lähteä.

Ulla Pyykkö.

Ulla oli juuri päivittänyt taitojaan ATK-kurssilla ja suorittanut tuolloin suositun tietokoneajokortin. Kurssi vei puoli vuotta, ja sitä seurasi puolivuotinen työharjoittelu Kelassa. Sen jälkeen alkoi vakituisen työpaikan etsintä.

Koulutuskeskuksen avoinna oleva kurssisihteerin työpaikka täytti sisällöltään ja sijainniltaan kaikki Ullan toiveet, joten hän lähetti hakemuksensa ja tuli valituksi. Aluksi työpäivä oli kuusituntinen, ja se sopi Ullalle mainiosti. Puolentoista vuoden jälkeen työ muuttui täysipäiväseksi. Titteli on säilynyt samana koko työuran ajan.

Ensimmäinen työpäivä Järvenpäässä on jäänyt hyvin mieleen.

”Kukaan koulutuskeskuksessa ei muistanut, että uusi kurssisihteeri aloittaa. Oli maaliskuu, ja olin aamukahdeksalta tikkana oven takana odottamassa. Siivooja ystävällisesti avasi oven työhuoneeseeni ja odottelin, että joku muukin tulisi. Ensimmäisenä töihin taisi tulla silloinen jumalanpalveluselämän kouluttaja Mikael Lehtonen. Mutta siitä päivä alkoi rullaamaan. Edeltäjäni kävi parina päivänä perehdyttämässä ja vähitellen aloin ottaa tehtäviäni haltuun.”

Työ on ollut jatkuvaa uuden opettelua

”Työtehtävät ovat vuosien ajan olleet periaatteessa samat, mutta töitä tehdään nykyään eri tavalla ja erilaisilla välineillä. Myös työtoverit ovat olleet pitkäaikaisia. Kun koulutuskeskukseen tullaan töihin, tänne myös sitoudutaan. Nämä yhdessä ovat pitäneet työn motivaatiota yllä.”

”Digitalisaatio on ollut hyvä asia, se on nopeuttanut prosesseja. Esimerkiksi sähköinen oppimisympäristö mahdollistaa, että koulutettavien kaikki materiaalit ovat samassa paikassa ja helposti löydettävissä”, Ulla kertoo.

Ullan työnkuvaan on kuulunut monta eri tehtävää. Hän on ollut ensikontakti koulutettaviin. Ulla laski palvelleensa reilusti yli 9000 koulutettavaa 26 vuoden aikana.

Vuosien aikana henkilöstökoulutuksen kurssimäärät ovat kasvaneet, ja työvälineet ovat muuttuneet. Esimerkiksi Kirkon henkilöstökoulutuskalenteri on muuttunut paperisesta verkkoversioon. Maailma muuttuu, ja kaikki tieto on verkossa. Työ on jatkuvaa uusien asioiden opettelua.

Vuosikellon mukaan keväisin suunnitellaan seuraavan vuoden koulutuskautta ja koulutuskalenteria, joka on kirkon työntekijöille tuttu. Syksyisin on työllistänyt kursseille ilmoittautumiset, tilavaraukset, laskutukset ja muut koulutusten käytännön asiat. Ulla on muun muassa ollut sähköisen oppimisympäristön tekninen tuki ja käyttäjätunnusten jakaja. Hän on hoitanut kurssitodistukset, palautekyselyt sekä arkistoinnin.

”Kyse on siis monipuolisesta toimistotyöstä, jossa olen kehittynyt työtä tekemällä. Huvittavaa, mutta itse en ole käynyt yhtään koulutusta oikeastaan missään, lukuun ottamatta eri järjestelmien käyttöä kirkkohallituksen sisäisissä koulutuksissa, ja toki olen käynyt esimerkiksi tiettyihin verkko-ohjelmiin liittyviä koulutuksia.”

Ulla miettii, millaisia ominaisuuksia tai osaamista hän on tarvinnut kurssisihteerin työssä.

”Olen nopea ja myös opin asioita nopeasti. Minulla on tarvittavaa päättelykykyä ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Tällä kokemuksella tiedän tasan tarkkaan, mistä löydän seuraavan tiedon. Myös ongelmanratkaisu on ollut helppoa, koska tietää, mistä löytää tai keneltä kysyä apua ratkaisuun.”

Hyvä työilmapiiri kannattelee

”Työssä on ollut kivaa, täällä Järvenpäässä on aina ollut hyvä porukka. Olen pystynyt hyvin jättämään työn työpaikalle, eikä se kulje mukana vapaa-aikaan.”

”Työpäivän mitta on riittänyt hyvin, eikä siinä ole tarvinnut jatkuvasti joustaa. Korona muutti kuitenkin työtapaa, ja nykyään myös työtovereita näkee vähemmän livenä. Minullakin olisi ollut mahdollisuus tehdä etätyötä, mutta olen valinnut, että haluan tehdä lähityötä.”

”Työpaikalla on helposti lähestyttävä ja hyvä ilmapiiri. Täällä on ollut helppo olla. Työyhteisön jäsenistä on tullut myös hyviä kavereita, joiden kanssa ollaan tekemisissä jonkun verran myös vapaa-ajalla. Työtoveri on esimerkiksi vihkinyt tyttäreni ja kastanut kaksi lapsenlastani.”

Eläkkeelle siirtyminen on ollut mielessä jo jonkin aikaa.

”Olen koko viime vuoden tehnyt neljän päivän työviikkoja, ja siitä vähitellen vähentänyt nykyiseen, kahteen työpäivään viikossa. Jään töistä pois kesän kynnyksellä ja onhan se ihmeellistä. Todellisuus tulee vasta syksyllä eteen”, Ulla sanoo hymyillen.

”Voi olla, että ensimmäisen eläkevuoden aikana ihmettelen, mitähän oikein tuli tehtyä, mutta toisaalta ainakin kesällä vapaa-aikaa voi viettää myös mökillä. Myös lapsenlapset ovat lähellä, joten tarvittaessa voin olla apuna lasten perheille.”

Ullan mukana lähtee paljon hiljaista tietoa. Hän on kuitenkin lupautunut kesän jälkeen perehdyttämään seuraajansa.

Ullan pitkää työuraa kirkon koulutuksen parissa voi kiteyttää myös palautteiden kautta, joita hän on saanut runsaasti. Tässä vasta vähän aikaa sitten Ullan sähköpostiin kilahtanut esimerkki:

”Lämmin kiitos kaikista vuosistasi työssä sekä uskomattoman hyvästä palveluasenteestasi sekä ammattitaitoisesta työstäsi meidän hyväksemme. Kirkon koulutuskeskuksessa on aina kaikki käytännön asiat olleet viimeisen päälle kunnossa, ja kurssilaisena olen voinut keskittyä vain olennaiseen.”

***

Kirkon koulutuskeskus kuului pitkään Kirkkohallituksen toiminnalliseen osastoon. Vuoden 2022 alussa koulutuskeskus ja Kirkon tutkimuskeskus yhdistettiin Kirkon tutkimus ja koulutus -erillisyksiköksi.