Katajanokan sokkeloista Etelärannan selkeisiin kerroksiin

Kirkkohallitus kumppaneineen palvelee heinäkuun lopusta alkaen uudessa osoitteessa.

Kirkkohallitus kumppaneineen palvelee heinäkuun lopusta alkaen uudessa osoitteessa.

Kirkkohallituksen yli kolmekymmentä vuotta kestänyt aika Katajanokalla päättyy. Heinäkuun lopussa on edessä muutto Helsingin Etelärantaan hotelli Palacen viereen. Tilat ovat nykyisiä pienemmät ja yksinkertaisemmat, mutta näkymät entistä avarammat.

Katajanokan alun perin asuinkäyttöön rakennettujen tilojen käytäväverkostot ja hissilinjat eksyttävät vierailijan helposti, mutta Etelärannassa ei pitäisi sitä ongelmaa olla. 1955 höyrylaivayhtiön toimistoksi rakennettu kymmenkerroksinen talo on pohjaltaan selkeä. Ensimmäisessä kerroksessa on ruokala ja aulatiloja, ylempiin kerroksiin tulevat työ- ja neuvotteluhuoneet.

Vieraille lähestyttävämpi talo

– Tilat on rakennettu konttorikäyttöön, ja niitä on nyt sovitettu kirkkohallituksen tarpeisiin. Sisätilojen esteettinen ilme on luotu ennen talossa ollutta asianajotoimistoa varten ja se pitkälti säilyy. Mitään täydellistä peruskorjausta ei ole tehty, mutta värit on valittu uudelleen entistä neutraalimmiksi. Tiloissa ei pitäisi vierailijalle tulla orientaatio-ongelmia, sillä tilat, hissit ja opasteet ovat selkeät. Etelärannassa on huomioitu myös esteettömyyskysymyksiä muun muassa rakentamalla invahissejä, Timo Viikari arkkitehtitoimistosta kertoo.

Työyhteisö tiivistyy

Kirkkohallituksen kanssa taloon muuttavat Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Katajanokalla Satamakadun kolmessa ja Luotsikadun yhteensä neljässä rakennuksessa sijainneisiin tiloihin verrattuna Eteläranta kokoaa työtoverit tiiviimmin lähelle toisiaan. Pieniä yksiköitä varten talossa on avokonttoreita, mutta muuten työtilat ovat perinteisiä erillishuoneita.

Kappeli älylasista ja valosta

Etelärannassa kirkkohallitus saa myös oman kappelin hengellisiä tilaisuuksia varten. Taiteilijoista ja sisustusarkkitehdeista koostunut työryhmä on suunnitellut sen ja odottaa jännittyneenä vielä keskeneräisen tilan lopullista valmistumista.

– Visiomme kappelista oli alusta saakka pelkistetty, jopa tyhjä. Siitä tulee tyylikäs ja yksinkertainen, kuvataitelija Jaakko Niemelä kertoo.

Niemelä on vaimonsa taiteilija Helena Hietasen ja Martelan sisustussuunnittelijan kanssa suunnitellut kappelin tunnelmaa. Kappelissa otetaan käyttöön videotaiteen käyttämää valotekniikkaa.

– Olisikohan ’henkevä’ oikea sana kuvaamaan tilaa? Materiaalit ovat laadukkaita ja esimerkiksi katto valaistaan sisältäpäin. Valo on kappelin tärkein elementti. Myös kuvat ja tekstit sekä kirkkovuoden liturgiset värit tuotetaan seinille valon avulla, heijastamalla. Pitkälle merenpuoleiselle seinälle tulee älylasia, joka voidaan säätää kirkkaaksi tai maitomaiseksi tarpeen mukaan. Olemme myös poimineet Raamatusta kohtia, jotka kertovat valosta. Niitä tulee liikkuvana virtana kappelin ulkoseinään, Niemelä kertoo.

Kappelin alttariseinälle nostetaan rautainen krusifiksi, joka on tuotu Karjalasta Pälkjärven kirkosta. Modernin taiteen ja tekniikan keinoin sitäkin voidaan valaista eri tavoin.

– Se lienee Suomessa ensimmäinen kappeli, jossa käytetään videotaiteen keinoja, Viikari arkkitehtitoimistosta toteaa. Taiteilija Niemelä on erityisen iloinen, että kirkkohallitus lähti ennakkoluulottomasti tekemään jotakin ihan uutta kappelihankkeessa.

– On ollut hienoa, että kirkkohallitus antoi rohkeasti valolle mahdollisuuden, hän sanoo.

Kirkkohallituksen yhteystiedot 28.7.2014 alkaen:

Käyntiosoite:
Eteläranta 8, Helsinki

Postiosoite:
Kirkkohallitus
PL 210
00131 Helsinki

Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet säilyvät ennallaan.

Kommentit koskien kirjoitusta: “Katajanokan sokkeloista Etelärannan selkeisiin kerroksiin

  1. Miksei Kirkon Talon ulkoseinässä ole kirkon tunnuskuvaa vaan pelkästään kristinuskon tunnus risti?

Kyseisen artikkelin kommentointi on sulkeutunut.