Kansliapäällikkö Keskitalo: Äidin pärjääminen huoletti

Kuva: Aarne Ormio

Kirkkohallitus, KUA, Kirkkopalvelut ja Kotimaa kilpakeräävät ystävänpäivänä Yhteisvastuulle

– Lapsuuteni kotikylässä Tornionjokilaaksossa Yhteisvastuukeräys oli aina tapaus. Kerääjien tuloon varauduttiin jo ennakolta, muistelee Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

Keskitalo osallistuu ystävänpäivänä 14.2. lipaskeräyskisaan, jossa Kirkkopalvelujen ja Kotimaan, Kirkkohallituksen sekä KUA:n työntekijät kiertävät Helsinkiä keräyslippaiden kanssa. Työpaikkojen välillä on leikkimielinen kilpailu siitä, ketkä kartuttavat yhteisvastuukassaa eniten. Keräykseen saa käyttää työaikaa.

Tämän vuoden keräysvaroilla autetaan yksinäisiä vanhuksia Suomessa ja Kambodžassa. Keräyskohde on Jukka Keskitalolle myös henkilökohtaisesti tärkeä.

– Olen viime vuosina miettinyt paljon ikääntyviä vanhempia, erityisesti omaa äitiäni. Olen ollut huolissani hänen pärjäämisestään, koska hän on asunut kaukana. Nyt hän on muuttanut palvelutaloon naapuriimme ja autan häntä monissa arjen asioissa, Keskitalo juttelee.

Yhteisvastuu löytää katveeseen jääneet

Omalta yhteisvastuukerääjän uraltaan Jukka Keskitalolle ovat jääneet erityisesti mieleen työvuodet pappina 1990-luvun Jyväskylässä.

– Kiersin vuosittain illan tai pari listakerääjänä. Aina oli yllätys, kuka antoi keräykseen ja kuka ei. Se ei näyttänyt riippuvan asemasta tai varallisuudesta ollenkaan. Muistan tuolloin miettineeni, että anteliaimpia tuntuivat olevan he, joilla oli itselläänkin aineellisia tarpeita.

Jukka Keskitalo arvostaa Yhteisvastuukeräystä erityisesti sen vuoksi, että se aina löytää juuri ne ihmiset, jotka muuten jäävät katveeseen. Lisäksi keräys nostaa puheenaiheeksi yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja merkittäviä kysymyksiä.

Kaikkiin kisaan osallistuviin työpaikkoihin on toimitettu noin 25 keräyslipasta.

– Tempauksessa on tärkeintä herätellä kirkon töissä olevat ihmiset ajattelemaan, että Yhteisvastuukeräys on meidän kaikkien yhteinen juttu, eikä pelkästään jonkun kampanjaa vetävän ydinryhmän vastuulla, toteaa suunnittelija Salla Peltonen Yhteisvastuun kampanjatoimistosta.

– Tämä voi sitä paitsi olla kiva uusi kokemus sellaiselle, joka ei ennen ole keräyslippaan kanssa kulkenut.