Jokainen seurakunta on liikkuva seurakunta

Varkauden seurakunnan pappien ja kanttoreiden työkokouksessa helmikuun alusta pidimme taukojumppana kynttilänpäivän kunniaksi kynttiläjumppaa. Kuva: Karoliina Mustonen

Kohtaus elävästä elämästä

Varkauden seurakunnan papeilla ja kanttoreilla on edessään pitkä kokouspäivä. Vuosi ja kirkkoherrakin on vaihtunut. On tullut tarvetta pitää koko päivän mittainen palaveri, jossa yhdessä sekä mietitään uusia suuntaviivoja kirkkoherra Jarkko Piipon johdolla että yhteisesti arvioidaan mennyttä joulunaikaa ja sen monia eri tapahtumia.

Aamu alkaa kahvin lisäksi hartaudella ja innosta puhkuva pappien sekä kanttoreiden porukka käy työhön. Paikalle saapuu myös ylivahtimestari kertomaan tilastoinnista sekä Varkauden kaupungin hyvinvointikoordinaattori esittelemään alueen hyvinvointikertomusta. Listalla riittää siis käsiteltäviä asioita. Kokousta on kulunut jonkin aikaa, kun kirkkoherra puheenjohtajana ilmoittaa: ”Liikunta-agentti vetää nyt taukojumppaa.”

Kynttilänpäivä oli juuri, joten porukka jumppaa lyhyen kynttilänpäivän jumpan. ”Kurota käsillä ylös. Ole kuin pitkä kruunukynttilä. Nyt kruunukynttilä syttyy – lähde sulamaan kohti lattiaa lopuksi pötkähtäen ihan pitkällesi,” agentti ohjaa. Taukojumpan jälkeen kokous jatkuu ja seuraavalla tauolla jumppana onkin kappalainen Kari Iivarisen vetämä Taijin liikesarja melonin halkaiseminen.

Miksi seurakunnan pitää puhua liikkumisesta?

”Liikkumattomuus on suurin suomalainen kansantauti,” tokaisi joku viisas aikoinaan. Tämä on todellisuutta. Jopa tuossa Varkauden kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa nostettiin esille kaupunkilaisten liikkumattomuuden lisääntyminen. Tilanne on aivan sama myös muualla Suomessa. Valtaosa suomalaisista ei liiku suositusten mukaisia määriä. Kuitenkin on tiedossa, että jo pienellä liikkeen ja liikunnan lisäämisellä on suuria vaikutuksia arjessa jatkamiseen tai vaikkapa sydämen hyvinvointiin.

Liikkuva seurakunta onkin toimintamalli, jonka avulla liikettä voidaan seurakunnissa lisätä sekä tehdä näkyväksi. Liikkuva seurakunta perustuu kristillisen ihmiskäsityksen kokonaisvaltaisuuteen. Ihminen on henkinen, hengellinen ja fyysinen kokonaisuus, jossa kaikki ulottuvuudet ovat yhtä tärkeitä. Ihminen voi hyvin, jos nämä osa-alueet ovat tasapainossa.

Liikkuva seurakunta -toimintamallissa kenestäkään ei tarvitse tulla iki-liikkujaa ja lepokin on yhtä tärkeää, mutta arjen valinnoilla – käytänkö hissiä vai kävelenkö portaita – on näkyviä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Tarkoituksena on edistää työntekijöiden ja seurakuntalaisten liikkuvampaa elämäntapaa sekä tuoda näkyväksi seurakuntien jo nyt tekemää liikuttamistyötä.

Mikä tai kuka on liikunta-agentti?

Seurakuntien palkkalistoilla on monenmoista virkanimikettä tai lisätitteliä. Kenties yksi uusimmista on agentti, tarkemmin sanottuna tai oikeastaan kirjoitettuna liikunta-agentti, jolla on lupa liikuttaa. Jokaisesta evankelis-luterilaisen kirkon hiippakunnasta löytyy yksi tai kaksi ikiomaa liikunta-agenttia ja melkoisesta määrästä rovastikuntiakin löytyy jo agentti valmiina liikuttamaan.

Liikunta-agentit kävivät viime syksynä kouluttautumassa liikkumisen ilosanoman tuomisesta seurakuntiin.

Liikunta-agentin, oli hän sitten hiippakunnallinen tai rovastikunnallinen, tehtävänä on rohkaista liikkeeseen niin omassa kuin naapuriseurakunnassakin. Voit kysellä vinkkejä, materiaaleja tai kannustusta alueesi agentilta. Tai jos rovastikunnassasi ei ole vielä agenttia, kenties voisit alkaa itse agentiksi?

Oman seurakuntasi liikuttamiseen ei kuitenkaan tarvita edes titteliä. Liikuttaa voi kuka vaan! Minä itse olen Rautalammin rovastikunnan liikunta-agentti tai kuten tyttäreni sanoo jumppavakooja. Olen aivan tavallinen arkiliikkuja. Hiihtämässä yritän talvisin käydä perheeni kanssa ja pidän rauhallisesta uimisesta, mutta siihen varsinainen liikunnan harrastaminen omalta osaltani jääkin. Kesken tavallisen päivän taas pyrin kävelemään tai edes nousemaan seisomaan kesken vaikkapa saarnankirjoituksen. Jokainen meistä on Luojan luoma liikkuva ihminen!


Lue lisää: www.liikkuvaseurakunta.fi
Seuraa Liikkuvaa seurakuntaa Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä!


Karoliina Mustonen

Seurakuntapastori, Varkauden seurakunta
Liikunta-agentti, Rautalammin rovastikunta