Ilon kekkerit Polulla

Piirretty aurinko ja ilmapallot. Ilon kekkerit.

Oletko joskus ollut taaperoikäisen syntymäpäivillä? Soitat ovikelloa, ja ovelle juoksee pieni päivänsankari. Ojennat syntymäpäivälahjaa ja onnittelet häntä. Hän tuskin sanoo lahjaa vastaanottaessaan: “Ei olisi tarvinnut tuoda mitään!”. Ilo on hänessä silminnähden läsnä. Hän itse on ilo.

Mitkä ihmeen Ilon kekkerit?

Polku. Vauvasta aikuiseksi seurakunnan yhteydessä -toimintamallin 3–5-vuotiaiden teemana on ilo – ilo itsestä, toisista, Jumalasta.

Ilon kekkerit on tähän ikävaiheeseen suunniteltu lasten ja perheiden kanssa toteutettava kokonaisuus. Ilon kekkerit voivat rakentua jonkin teeman ympärille tai kun tapahtuu jotain erityistä. Ilon kekkereiden visuaaliset materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Kaikki Ilon kekkerit materiaalit ovat saatavissa myös ruotsiksi.

Polulla liitytään siihen elämään, arkeen ja juhlaan, mikä kussakin ikävaiheessa on tyypillistä. Niihin vuoden ja kirkkovuoden hetkiin, jotka ovat merkityksellisiä ja tärkeitä. Ilo-ikäinen lapsi hahmottaa vuoden kulkua myös juhlien kautta. Syntymäpäivät, joulu, palmusunnuntai ja pääsiäinen tulevat joka vuosi. Näitä juhlia odotetaan, ja niihin valmistaudutaan yhdessä sekä kotona että seurakunnassa.

Syntymäpäivät ovatkin yksi luonteva kekkeriteema. Näihin Ilon kekkereihin kutsutaan yhden ikäluokan sijaan kaikki 3–5-vuotiaat.  Tällöin lapsen on mahdollista saada kokemus juhlasta useamman kerran. Jos jonakin vuonna juhla ei sovikaan perheen kalenteriin, tulee toinen ja kolmaskin mahdollisuus osallistua.

Ilon kekkerit ovat paljon muutakin kuin syntymäpäivien juhlimista. Luontevia kekkerien viettämisen ajankohtia ovat ainakin Leikkipäivä ja Lapsen oikeuksien päivä sekä kirkkovuoden juhlista erityisesti joulu, pääsiäinen ja Mikkelinpäivä, jota edeltää sopivasti iltarukousviikko.

Retket ja niiden yhteydessä vietetyt eväshetket ovat oivallisia ilon kekkereitä. Mynämäen seurakunnassa lapset lähtivät makkaramarssille. Ilmapallot ja leikkimieliset kilpailut siivittivät retkeä ja lopuksi paistettiin teeman mukaisesti yhdessä makkaraa. Kotiin makkaramarssilaiset lähtivät Ilo-mitalit kaulassaan.

Ilon kekkerit suunnitellaan yhdessä lasten kanssa

Seurakunnan järjestämät Ilon kekkerit kertovat, että lapsi on ilo myös seurakunnalle. Tämä ilo näkyy myös siinä, että lapsi saa olla itse myös suunnittelemassa ja järjestämässä kekkereitä.

Kekkereitä järjestäessä onkin tärkeää miettiä, millä tavoin lapset ja perheet saadaan aidosti mukaan kekkereiden sekä muun toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Suunnittelua ja valmistelua helpottamaan on tehty Ilon kekkerit –juhlaopas. Oppaasta löytyy valmiita muistilistoja, joiden avulla kaikki tärkeät näkökulmat tulevat huomioiduiksi.

Kekkereitä voidaan viettää myös kotona

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa pilotoitiin koteihin lähetettäviä Kekkeripusseja. Mikkelinpäivän alla kekkeripussista löytyi tarvikkeet ja ohjeet oman heijastimen askarteluun, vanhemmille suunnattu kirje, puuhakirja ja tietoa seurakunnan tulevista tapahtumista. Kekkeripussin sisältö vaihtelee kirkkovuodesta nousevan aiheen mukaan. Näin Polku kulkee kotiin saakka.

Mitä muuta seurakunnasta voi kulkea mukana kotiin? Voisiko jumalanpalveluksesta, seurakunnan järjestämistä tapahtumista ja viikkotoiminnasta saada mukaansa jotain, mikä muistuttaa seurakunnassa vietetystä yhteisestä hetkestä ja minkä kautta leikki voi jatkua kotonakin?

Ilo-ikävaihe on toki paljon muutakin kuin kekkereitä. Kolmen vuoden ikävaihe rakentuu kekkerien ohella monista erilaisista kohtaamisista, viesteistä ja seurakunnan säännöllisestä toiminnasta. Kokosimme esimerkinomaisen toimintasuunnitelman vuosikelloon hahmottamaan Ilo-ikävaiheen kokonaisuutta. Miltä tämä voisi näyttää sinun seurakunnassasi?

Kun jotain tapahtuu ja kerrotte siitä sosiaalisessa, yhteiset hästägit eli aihetunnisteet auttavat muitakin näkemään, mitä kaikkea teillä onkaan keksitty Polun ja ilon äärellä. Ilon Polulle sopivia tunnisteita voisivat olla ainakin seuraavat: #ilopolulla #ilonkekkerit #evlpolku #kirkkosuomessa

Satu Reinikainen

Satu Reinikainen
kouluttaja, STEP-koulutus

Raija Ojell.

Raija Ojell
asiantuntija, Kirkon kasvatus ja perheasiat

Lisätietoa: