Elänkö kohtuullisesti? Miten voin pienentää hiilijalanjälkeäni? Mitä hiljentyminen tarkoittaa minun elämässäni? Näitä asioita pohditaan ekopaastossa, jota vietetään 13.2.-30.3.2013.
Ekopaasto kannustaa kristillisen paastoperinteen hengessä kokeilemaan, miten oma arki sujuisi pienemmällä hiilidioksidikuormalla. Elämäntapa- ja kulutusvalinnoilla on suuri vaikutus aiheuttamiimme kasvihuonekaasupäästöihin. Keskivertosuomalaisella suurimmat ilmastopäästöt syntyvät lämmityksestä, kuluttamisesta, liikkumisesta ja ruuasta. Ekopaastossa jokainen voi pohtia, miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa, ja mitä hiljentyminen ja kohtuullisuus omassa elämässä voisivat merkitä.
Ekopaastoon ovat lupautuneet myös monet julkisuudesta tutut henkilöt mm. näyttelijä Krista Kosonen, kansanedustaja Jani Toivola, näyttelijä Maria Sid, uutisjuontaja Jussi-Pekka Rantanen, kansanedustaja Päivi Lipponen, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä sekä muusikko Kristian Meurman.
Uudenlainen yhteistyökuvio
Ekopaastokampanjan toteuttavat yhteistyössä Suomen evankelisluterilainen kirkko, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Yhteistyö on toiminut mainiosti, mutta erityisesti SYKEn ja kirkon yhteistyö on herättänyt myös monissa hämmästystä.
”Sekä oman talon sisällä että kansainvälisessä ympäristöviestijöiden tapaamisessa yhteistyöavausta pidettiin yllättävänä: tutkimuslaitoksen ja kirkon tehtävä ja toimintatavat yhteiskunnassa ovat hyvin erilaiset. Ekopaastokampanja osoittaa, että yhteistyö kannattaa. Tieto, toiminta ja arvot kohtaavat”, SYKEn verkkopäätoimittaja Ulla Ala-Ketola sanoo.
Miten seurakunnat voivat ekopaastota?
Seurakunnat ja muut tahot ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan ekopaastoon. Paastolupauksen voi tehdä kuka vaan! Seurakunnat voivat tilata jaettavaksi ilmaista ekopaasto-rukouskorttia Kirkkohallituksen julkaisumyynnistä (julkaisumyynti@evl.fi). Paastonajan aluksi voi järjestää ekomessun, joka muistuttaa teemaltaan ja toteutukseltaan luomakunnan sunnuntaita.
Lisätietoja kampanjasta: