Viime vuosikymmenten kirkollinen rakentaminen on epäonnistunutta

Kirkkojen rakennus- ja suunnitteluvirheiden korjaaminen on kallista, toteaa Juha Luodeslampi. - Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kirkkojen rakennus- ja suunnitteluvirheiden korjaaminen on kallista, toteaa Juha Luodeslampi. – Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kirkon luottamustehtävät ovat monella tavalla avartavia kokonaiskuvan kannalta myös kirkon työntekijälle ja varsin suositeltava harrastus. Luottamustoimissa syntyy asioihin aivan eri näkökulma. Raha on kokoustamisessa keskeinen teema, sillä menot kasvavat ja tulot hiipuvat.

Keskeinen kassavarantoja nakertava moolokin kita on kirkon rakennuskanta. Korjaaminen on kallista ja koko ajan on jotakin tehtävä. Tilanne olisi jo sinänsä haastava massiivisen rakennuskannan normaaleissakin huoltotoimissa, mutta kirkon ydinongelma on rakennusvirhe. Rakennus- ja etenkin suunnitteluvirheiden aiheuttamat sisäilmaongelmat ja homeviljelmät uhkaavat ihmisten terveyttä ja kirkon taloutta.

Taiteen vai käytännön ehdoilla?

Homevarannosta ja rapistuvista rakenteista eroon pääseminen edellyttäisi muutamia periaatteellisia ratkaisuja. Nyt on tultu jo siihen että joistakin tiloista luovutaan ja jonkun toisen huoleksi jää vanhojen leirikeskusten ja seurakuntatalojen saneeraus tai purku. Itse kirkkorakennukset ovat ongelma, koska niiden kanssa ei voida menetellä samoin. Pidemmällä aikavälillä kirkko on viimeinen tila joka jää seurakunnalle.

Viime vuosikymmeninä on suunniteltu kirkkoja etenkin taiteellisista lähtökohdista käsin. Suunnittelijoiden arvovalta ulottuu myös tilan myöhempään käyttöön ja siihen tehtäviin parannuksiin. Keskeinen argumentti tässä on alkuperäisen vaikutelman säilyttäminen. Usein visuaalinen ilme onkin onnistunut, mutta rakennus ei vain toimi vallitsevissa sääolosuhteissa ja sen jälkeen näyttää myös vaisulta. Mikä tahansa muu objekti, joka ei toimi siihen tarkoitetussa tehtävässä korjataan tai vaihdetaan uuteen.

Kirkosta kerrostalo – rohkeasti uusia ratkaisuja!

Kun tulevaisuudessa rakennetaan kirkollisia rakennuksia, niin haasteet ovat moninaisia. Siihen ei mene pitkä aika, kun vakavasti aletaan etsiä meillä uusia ratkaisuja. Esimerkiksi voihan kirkon rakentaa niinkin, että tehdään kerrostalo. Osa huoneistoista tehtäisiin kirkon asunnoiksi, yhteen kerrokseen kirkko ja loput kerrokset rakentavan yhtiön myyntiin tai vuokra-asunnoiksi.

Kirkkohallitus muuttaa Etelärantaan, joten sekin on melko symbolista: Katajanokan rakennusongelmaiset talot jäävät ja siirrytään vähän pienempään lukaaliin, mutta kirkonkylän paraatipaikalle. Jotakin samankaltaista tulee vielä tapahtumaan paljon lähivuosina.

Juha-LuodeslampiJuha Luodeslampi
Asiantuntija
Kirkkohallitus, Toiminnallinen osasto