Vihreällä riparilla keksitään ekoteot itse

vihrearipari

Kuva: Fleim.fi

Kasvisruokaa, metsäretki, leirinuotio ja ilmastonmuutos. Riparilla luonto on usein lähellä ja nykyisin myös huoli ympäristön tilasta. Vihreät rippileirit -hanke pyrkii paitsi lisäämään suomalaisnuorten ympäristötietoisuutta myös vähentämään leirien hiilijalanjälkeä.

Luontoelämykset kuuluvat monien riparimuistojen huippuihin. Luonnon ja ihmisen suhde on perinteisillä rippileireillä kuin valmiiksi tarjottimella. Asiaan on tartuttu nyt myös tietoisesti. Tänä kesänä viitisenkymmentä rippikouluryhmää on ilmoittautunut mukaan ympäristövastuuta lisäävään hankkeeseen.

Omat säännöt vaativat enemmän

Vihreiden leirien tavoitteena on vahvistaa nuorten luontosuhdetta ja lisätä ymmärrystä ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin yhteydestä. Käytännössä leiriläiset ja isoset saavat kuitenkin itse miettiä toteutusta. Vihreitä käytäntöjä ei ole valmiiksi laadittu kovin pitkälle. Tärkeintä on nuorten oma osallisuus asiaan. Nuoret laativat itse leirin ympäristöpelisäännöt ja sitoutuvat niihin leirin ajaksi.

– Riparit ovat erilaisia ja olosuhteet vaihtelevat. Tärkeintä on luontoajattelun sisäistyminen ja osallistuminen. Sääntöjä ei siksi luetella valmiiksi, vaan nuorilta kysytään, mihin itse kiinnittäisit huomiota, mitä itse näet, että täällä voidaan tehdä? Leirin alussa mietitään leirin ympäristösäännöt. Itse tehtyihin sääntöihin sitoutuminen on erilaista, kuvailee rippikoulusta vastaava työalasihteeri Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.

Vihreät riparit on Kirkkohallituksen, Nuorten Keskuksen ja WWF:n yhteistyöhanke. Leirinsä voi ilmoittaa vihreäksi itse ottamalla yhteyttä hankkeen suunnittelijoihin. Projektissa hyödynnetään myös sosiaalista mediaa. Kokkosen mukaan asia on kerännyt mukavasti kiinnostusta eri puolilla Suomea Malmilta Pudasjärvelle.

Syömällä voi muuttaa maailmaa

Suomalaisnuoret ovat Kokkosen mukaan peruskoulun ansiosta hyvin tietoisia ympäristöasioissa. Ripari tavoittaa kuitenkin tällä hetkellä hyvin myös ne, joilla ei ole asiaan liittyvää harrastuneisuutta tai kiinnostusta. Kysymys siitä, miten tulevaisuuteen voi vaikuttaa, on murrosikäisille ajankohtainen. Vihreän riparin yksi tehtävä on auttaa miettimään omia valintoja.

Materiaalia voi tilata maksutta Nuorten Keskukselta. Siihen kuuluu muun muassa ruoan alkuperään liittyvää aineistoa. Leireillä pidetään ainakin yksi kasvisruokapäivä.

– Ruoka on yksi keskeinen asia ihmisen hiilijalanjäljessä. Syömällä todellakin voi muuttaa maailmaa, Kokkonen toteaa.

Rippikoulussa on myös hyvä tilaisuus pohtia kuluttamista ja materialismia. Kokkonen korostaa, että viherrys ei ole vain ajankohtainen asia tai muotivirtaus, vaan vahvasti raamatullinen teema.

– Ollaan luomisen, lankeemuksen ja lunastuksen ytimessä. Luontosuhde liittyy olennaisesti niihin. Asia on teologisesti merkittävä, hän sanoo.

Vihreät riparit Sakastissa
Vihreät riparit Facebookissa