Töissä hupailemassa

Tiina Laine Kirkkopäivillä. Kuva: Oili Marttila

Tämän blogipaikan ideana on jakaa oivalluksia ja kehittämisen ituja, siis pienen pieniä kasvun alkuja. Nyt kevään taittuessa kesään monen otsasuoni pullistuu ja tuntuu, että se oli nyt tässä, kiitti ja riitti. Kesä kauneimmillaan ja työsarka huutaa keskeneräisyyttä. Tuttua kaikki. Loma pelastaa ja sitten taas jaksaa.

Meillä täällä liitossa useimmiten asioiden paljous helpottaa vähän heinäkuuksi ja sitten taas mennään. Asioita on pieniä ja isoja, joihinkin voi etukäteen valmistautua, mutta useimmat tulevat pyytämättä ja omia aikatauluja kyselemättä, on joustettava ja tartuttava nopeasti ajassa olevaan. Vääntöäkin on. Täällä kaikkien työnkuvat muuntuvat tilanteissa, vaikka jokaisella onkin oma erityinen tehtävänsä. Näinhän se on myös seurakunnissa.

Hampaiden välistä hiekka pois

Me Diakoniatyöntekijöiden Liiton konttorissa olemme päättäneet, että henkilösuhteiden hengittävyyteen panostetaan ja heti jos hampaiden väliin kertyy hiekkaa, se huuhdellaan pois. Muutos lähti meistä itsestämme, ei ollut strategioita, ei pitkän tähtäimen suunnitelmia – oli meidän työntekijöiden yhteinen tahto tehdä töitä hyvässä ilmapiirissa. Töissä pitää olla myös kivaa. Joskus sille varataan erityisiä aikoja, kesäinen virkistyspäivä ja jouluinen hetki, mutta kaikkein tärkeintä on ollut silloin tällöin tehty pieni hupailu.

Kuvassa on meidän keväinen muutaman kuukauden kestänyt vetomme: veikkasimme, minä päivänä meidän toimistomme viereisen tasanteen lumi sulaa. Voittaja palkittiin suuresti (joululta ylijääneellä glögillä). Oleellisinta ei ollut palkinto eikä lopputulos, oleellisinta oli joka-aamuinen lumiseuranta ja siitä hupailu, sai siis olla kivaa. Ei tarvittu rahaa, ei aikaa, tarvittiin leikkiin heittäytymistä, jota lämpimästi suosittelen.

Työnantaja palkitsijana

Työntekijöiden yhteisen toiminnan lisäksi seurakunnissa ja muissakin työpaikoissa työnantaja voi tukea henkilökuntaa palkitsemalla hyvästä suoriutumisesta rahalla kertapalkkiolla, erityisellä osalla, henkilökohtaisella osalla tai ensi vuonna suorituslisällä ja kannustamalla, muistamalla, kehumalla ja nostamalla. Kaikki voittavat ja työt saadaan tehdyksi. Monet meistä saavuttavat tavoitteensa, jos ne on yhdessä sovittu ja kannustaen siihen edetty.

Suomalainen työelämä ei ole enää ”managemet by perkele” vaan diskuteerataan ja mennään yhdessä tavoitteisiin. Valitaan se mihin kajotaan. Valitse taistelusi, kaikkeen kohkaukseen ei kannata yhtyä. Tämä ei tarkoita, että ongelmat lakaistaisiin maton alle, ne kohdataan ja korjataan mitä voidaan. Ruokitaan tietoisesti myös hyvää, muuten töissä ei jaksa.

Hyvä työilmapiiri on tuloksekas

Edellisen voi sanoa myös tieteen ja tutkimuksen kielellä, niihin voit tutustua riippukeinussa, kun kirjoitat Googleen ”huumorin merkitys työhyvinvointiin” tai ”työilmapiirin vaikutus tuloksellisuuteen” saat huikaisevasti tutkittua tietoa asiasta. Eletään, noustaan mudasta, astutaan ja autetaan kaverikin aurinkoon.

 

Kesäterveisin 23.5.2019
Tiina Laine
Diakoniatyöntekijöiden Liiton toiminnanjohtaja


Tutustu kehittämisen ituihin Evl Plussassa!