”Hello! You must be Riitta! We have been waiting for you. Welcome!” Joululaulut ja raamatuntekstit vuorottelivat Christmas Carols -tilaisuudessa. Sitten teetä ja sympatiaa. Kouluenglannilla small talkia vähän takellellen. Oloni tuntui hyvin kotoisalta. – Olin tullut Englantiin juuri ennen joulua. Perheeni oli etsinyt au pairille lähimmän luterilaisen seurakunnan, joka toivotti minut tervetulleeksi.
Vieraanvaraisuudessa on kyse sisäpuolisuudesta ja ulkopuolisuudesta, inkluusiosta ja ekskluusiosta. Mukaan kutsuminen ja tervetulleeksi toivottaminen ovat vieraanvaraisuuden peruskiviä. Tilan valmistaminen sekä konkreettisesti että henkisesti kutsuvat mukaan joukkoon.
Matkatoimiston sekaannuksen takia olimme lähteneet edellisenä iltana yöjunaan. Meillä oli muutama tunti aikaa Prahassa ennen seuraavan junan lähtöä. Oli sunnuntai, poikkesimme siis kirkkoon. Kielestä emme ymmärtäneet mitään. Pyhä kosketti – ja pyhäin yhteys.
Kielellä voimme kutsua yhteyteen tai sulkea ulkopuolelle. ’Me’-puhe yhdistää, ’nuo muut’-puhe jakaa. Kärsivien ja surevien puolesta rukoileminen erottaa. Itkevien kanssa itkeminen ja iloitsevien kanssa iloitseminen on surun puolittamista ja hyvän olon moninkertaistamista.
”Kolmekymmentä vuotta olen käynyt kotikaupungin kirkossa. Kukaan ei ole koskaan tullut juttelemaan kanssani.” Riipaiseva kokemus siitä, millaista on olla ulkopuolinen.
Toisia ihmisten moninaisuus kiehtoo, toisia pelottaa. Erilaisuus on eksoottista ja kauhistavaa. Moninaisuuden mosaiikista muodostuu ihmisen kokonaisuus. Miten huomaisimme erilaisten ominaisuuksien takaa ihmisen – samanlaisen, erilaisen? Asenteet muuttuvat hitaasti tai hetkessä. Odottamaton kohtaaminen voi olla käänteentekevä. Sen lisäksi tarvitaan suunnitelmallista työtä kirkon avoimuuden eteen.
—
Vuosien 2014-2015 vuosiaihe on Vieraanvaraisuuden kirkko. Teema muodostaa jatkumon Pyhä –painopisteen (2010-2012) kutsuen pohtimaan sitä, mitä Pyhän kohtaamisesta seuraa. Vuosiaihetyöskentelyssä ovat mukana useat kirkkohallituksen osastot.
Vieraanvaraisuuden kirkko -sivustolla avaamme kirkon elämään ja työhön liittyviä vieraanvaraisuuden moninaisia näkökulmia. Tervetuloa mukaan pohtimaan, mitä vieraanvaraisuus merkitsee seurakunnallesi ja sinulle itsellesi!
Riitta Kuusi
asiantuntija, Kirkon jumalanpalvelus ja yhteiskunta
Saavutettavuus, kommunikaatio, viittomakieli ja selkokieli