Tervetuloa töihin kirkkoon!

Kädessä ristiheijastin, Kirkon ammatit -QR-koodiesite, lakritsi.
Studia-messuilla marraskuussa 2021 kohdattiin 2000 abiturienttia Suomen ev.-lut. kirkon osastolla.

Mitä ammatteja kirkossa on? Voisinko minä olla töissä seurakunnassa? Mitä minulta edellytetään? Millaisia työntekijöitä kirkko tulevaisuudessa tarvitsee? Mitä minun pitäisi osata? Millainen uskovainen pitää olla? Onko kirkossa enää töitä tulevaisuudessa?

Nämä ovat tavallisimmat kysymykset, joita kuulen nuorilta, jotka miettivät koulutuspolkujaan yhteishaun alkaessa. Tai alanvaihtajilta, kun he pohtivat tulevaisuuttaan ja urasuunnitelmiaan. Keskusteluja käydään myös seurakunnissa työelämään tutustumisen jaksoilla (TET), ripareilla, nuorten illoissa, aikuistoiminnassa tai opinto-ohjaajien ja nuorten kanssa kouluvierailuilla.

Ajattelen, että kirkko ja seurakunnat tarvitsevat osaavia työntekijöitä tulevaisuudessakin. Työtä tehdään yhdessä seurakuntalaisten ja alueen asukkaiden kanssa. Osa työtehtävistä on sellaisia, joihin jatkossakin edellytetään tietty tutkinto. Jo lähitulevaisuudessa oman osaamisen täydentämisestä työuran aikana, esimerkiksi tutkinnon osilla tai avoimilla korkeakouluopinnoilla, tulee tavallinen käytäntö, koska työn ja työtehtävien muutos nopeutuu.

Kysymykset kirkon ammateista ovat monipuolisia.  Vastauksia ja keskusteluja varten Kirkkohallitus on tuottanut kirkon ammatteja esitteleviä materiaaleja:

Tietoa on kootusti lyhytosoitteissa evl.fi/ammatit ja evl.fi/yrken, josta löydät:

Uusin materiaali on Kirkon ammatit-mobiilipeli, jossa pelaaja voi testata, mikä ammatti häntä kiinnostaa.

Osoitteesta evl.fi/tutkintopaatokset löydät tiedot virkojen tutkintopäätöksistä ja -suosituksista sekä tutkinnon täydentämisestä.

Marja Pesonen.

Marja Pesonen
asiantuntija
Kirkkohallitus