Suurella sydämellä uusia valokuvia Savonlinnan seurakunnalle

Seppo Sirkka kouluttajana

Seppo Sirkka antoi hyviä vinkkejä valokuvaukseen.

Ei se pahaa tee, jos hyvää tekee, kannusti Savonlinnan Fotokerhon puheenjohtaja Hannu Luostarinen jäseniä yhteistyöhön Savonlinnan seurakunnan verkkohankkeen valokuvausprojektiin.
Kauniista illasta huolimatta parikymmentä kerholaista ja Suurella Sydämellä kutsuttua saapui tilaisuuteen. Kouluttajaksi saimme loistavan ja innostavan valokuvaajan Seppo Sirkan Haminan seurakunnan viestinnästä. Seppo on viime vuosina uudistanut Haminan seurakunnan tiedottamiskäytäntöjä. Keskustelimme kuvista ja niiden merkityksestä viestinnässä. Seurakunnat tarvitsevat paljon monipuolista kuva- ja videoaineistoa. Kuva vahvistaa viestiä ja on ”ovi” itse asian huomaamiseen.

Innostuneita valokuvakerhoilaisia

Innostuneita valokuvakerhoilaisia Savonlinnassa.

Tarina ja tunne

Parhaissa kuvissa on nähtävissä tarina ja tunne.
Saimme tietoa kuvausetiikasta ja siitä, mitä tarvitsee ottaa huomioon kuvattaessa ihmisiä. Yksityishenkilöstä otettu kuva ei saa olla loukkaava. Kuvattavalle on kerrottava, millaiseen käyttöön kuva on tulossa.
Tehokas kuva sisältää ytimekkäästi kohteen, eikä siinä ole turhia hajottavia asioita. Katsoimme esimerkkejä hyvistä kuvista. Seppo neuvoi rajaamaan tiiviisti ja siten, ettei katse harhaile turhaan. Kannattaa kuvata niin, että kohde tulee selkeänä esiin. Seppo neuvoi käyttämään kameran objektiivin suurinta aukkoa ja kohdistamaan: ”silmät ja suu terävät.”

Minkälainen on hyvä kuva?

Minkälainen on hyvä kuva?

Kuvista iloa

Savonlinnan Fotokerhon jäsen Pirjo Tiilikainen kertoo: ”Tulin mukaan tähän projektiin siksi, että halusin saada uutta näkökulmaa omaan harrastukseeni. Samalla voin auttaa omalla panoksellani valokuva-arkiston kuvien kartuttamisessa. Tunnelma oli leppoisaa ja saimme asianosaavaa opetusta. Opin uusia asioita henkilökuvauksesta, kuvien rajaamisesta, koosta ja kuinka kuviin voi saada tarinaa. Tärkeintä tässä projektissa on se, että seurakunta saa uusia kuvia viestintäänsä ja ihmiset voisivat nauttia niistä.”

Suosittelemme lämpimästi tällaista yhteistyötä! Kaikki oppivat ja saavat jotakin.

Kuvat ja teksti: Erkki Pitkänen