Rasvaprosentteja vai hyvinvointia?

Liikkuva seurakuntaMiten kirkko ja liikunta liittyvät toisiinsa, ja miksi kirkko tunkee liikunnankin alueelle? Nämä kysymykset esitettiin minulle junassa, kun keskustelin kanssamatkustajan kanssa ja kerroin työstäni Liikkuva seurakunta -hankkeessa.

Liikunta ei tosiaan taida olla ensimmäinen asia, joka ihmisille tulee mieleen kirkosta. Niin ei ole tarkoitustaan. Hanke tai pikemminkin toimintamalli on syntynyt sellaiselle ajatukselle, että seurakunnan työntekijöiden arkeen tulee lisää aktivisuutta, joka ylläpitää terveyttä ja lisää hyvinvointia. Tämän kautta terveys ja hyvinvointi lisääntyvät myös seurakuntalaisten keskuudessa. Liikunta on mukana seurakunnan arjessa, kaikissa toimintamuodoissa automaattisesti ja huomaamatta.

Tiedätkö tunteen, kun olet seminaarissa ja selkääsi alkaa särkeä hirvittävästi. Et kehtaa nousta ylös, koska pelkäät häiritseväsi muita osallistujia tai puhujaa. Et myöskään pystyisi enää olemaan vain paikallasi. Olisi helpottavaa, jos heti seminaarin alkaessa sanottaisiin ääneen, että ”hei, täällä ei tarvitse istua vaan voit myös vapaasti seisoa sivulla kuuntelemassa.”

Kirkon työssä on liikuttu aina, ja meillä on vahvat perinteet retkistä ja vaelluksista. Liikunnan ja urheilun muodot ovat erinomainen väline ihmisten kohtaamisessa, yhteisöllisyyden luomisessa ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Esimerkiksi jalkapalloilun avulla voidaan oppia sekä opettaa kunnioittamaan toisia ja kohtaamaan epäonnistumisia.

Monet ovat myös miettineet Liikkuva seurakunta -hanketta ja sen suhdetta ulkonäköön. Tarkoitus ei ole viedä eteenpäin sanomaa rasvaprosenteista tai laihduttamisesta vaan terveydestä, hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Ihminen on kokonaisuus, johon kuuluu henkinen, hengellinen ja fyysinen ulottuvuus. Näiden ulottuvuuksien tasapaino heijastaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Aluksi vähän huvittunut kanssamatkustaja kuunteli kertomustani ja lopulta myönsi, että hankkeella on pointtinsa. ”Aika hyvä juttu itse asiassa.”


Janna Granholm
Janna Granholm
Liikkuva seurakunta -hankkeen projektipäällikkö
Suomen NMKY:n Urheiluliitto ry
Liikkuva seurakunta Facebookissa
Liikkuva seurakunta Twitterissä