Striimaamisella tarkoitetaan yleensä video tai äänitiedoston tarjoamista käytäjälle netissä siten, että videon voi alkaa toistamaan jo ennen kuin koko videotiedosto on latautunut käyttäjän koneelle. Livestriimaus tai livelähetys tarkoittaa videon lähettämista suoratoistopaleluun josta käyttäjä voi saman tien katsoa lähetystä ”livenä”.
Livestriimauspalveluita
Periscope –palvelu aloitti helpon kännykällä lähetettävien livelähetysten palvelun vuonna 2015 mutta perisopen suosio ja käyttö ainakin Suomessa on laskenut alkuajoista merkittävästi.
Suosituimmat livestriimauspalvelut ovat tällä hetkellä Facebook ja Youtube. Molemmistta striimaaminen on mahdollista kännykällä, tietokoneella ja erillisellä lähetyslaitteella.
Youtube
Youtubeen voi lähettää suoria lähetyksiä joko yksittäisen profiiliin tai kanavalle. Jotta lähettäminen olisi mahdollista, kanavan täytyy olla varmennettu ja sillä on oltava hyvä maine (kanava ei ole rikkonut youtuben käyttösääntöjä). Kanavaa voi hallita useampi goole–profiili ja kanava onkin suositeltavin tapa jakaa useamman käyttäjän tuottamaa materiaalia. Profiiliin ja kanavaan voi ladata videotiedostoja tai livestriimata julksia, piilotettuja tai yksityisiä sisältöjä. Piilotetuissa sisällöissä sisältöön pääseen vain linkinkautta mutta ne eivät näy kanavan tai proffiilin videogalleriassa. Yksityisen sisällön näkee vain profiilin tai kanavan ylläpitäjät.
Livelähetys on mahdollista kännykkäsovelluksen, tietokoneen tai lähetysohjelman kautta.
Kännykkästriimaaminen sovelluksen kautta on mahdollista tietyt edellytykset täyttäneille kanaville.
Youtubessa kanavien sisällöt näkyvät ennen kaikkia kanavan tilaajille, jolloin näkyvyyden kannalta on tärkeää hankkia kanavalle mahdollisimman paljon seuraajia. Videoiden ja livelähetysten
Youtubeen on mahdollista lähettää jatkuvaa lähetystä jonka pituudella ei ole rajoitusta. Tälläiseen lähetykseen ei kuitenkaan tallennu jälkeenpäin katsottavaksi kuin 3 viimeistä tuntia. Youtubessa lähetyksen voi ajastaa livetapahtumaksi etukäteen jolloin katselija voi tilata itselleen muistutuksen lähetyksen alkamisesta. Jokaisella lähetyksellä on oma hallintasivu jossa voi seurata lähetyksen teknistä laatua ja josta lähetyksen voi myös sammuttaa. Lähetys on upotettavissa nettisivuille tai jaettavissa etukäteen linkkinä. Youtubessa livelähetys ei myöskään automaattisesti katkea vaikka striimausyhteys väliaikaisesti katkeaisikin.
Youtubeen pystyy lähettämään usealla eri tarkkuudella aina 4K-teräväpiirtoon asti.
Youtuben livestriimissä toimii oma chat –ikkuna jossa katselijat voivat kommentoida lähetystä.
Facebook tarjoaa kattavat mahdollisuudet lähettää livelähetystä oman alustansa eri kanavissa. Lähettää voi omaan profiiliin, ryhmään, sivuun tai tapahtumaan. Lähetyksen näkyvyys määräytyy lähetyskanavan näkyvyyden mukaan esim. Salaiseen ryhmään lähetetty livelähetys näkyy vain sen ryhmän jäsenille. Myös omaan profiiliin tehdyn lähetyksen näkyvyyden voi määrittää julkiseksi tai vain kavereille näkyväksi. Sivujen lähetykset ovat aina julkisia.
Lähetyksiä voi tehdä kännykkäsovelluksen kautta hyvin helposti ja livelähetyksiin tulee jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Lähetyksiä voi mm. Koristella erilaisin kuvakehyksin ja efektein. Lähetyksiin voi myös kutsua facebook –kaverin mukaan jakamaan oman puhelimensa kameran näkymää, jolloin katselijalle näkyy molemmat kuvat samassa lähetyksessä.
Lähetyksien yhteydessä toimii chatti johon katsojat voivat lähettää omia viestejään ja reagoida lähetykseen. Viestit ja reagoinnit tallentuvat striimauksen yhteyteen.
Facebookin livelähetyksiä voi myös tehdä esim läppärin kautta suoraan facebookin sivujen kautta tai erillisellä lähetysohjelmalla (OBS, Xsplit jne). Tietokoneella tehtävän lähetyksessä voi käyttää usb-kameraa, erillistä äänilähdettä tai hdmi-kaappauskortin kautta kunnollista videokameraa.
Facebookiin pystyy lähettämään tällä hetkellä vain 720p –tarkkuudella. Mikäli facebooklähetykseen tulee nettiyhteysongelma, lähetys yleensä katkeaa kokonaan ja se on käynnistettävä uudelleen uuteen päivitykseen.
Näin lähetät facebookissa kännykkäsovelluksessa:
- Mene paikkaa jossa haluat lähettää ja ala tekemään julkaisua. Paina vaihtoehdoissa näkyvää ”Live” -nappia.
- Lähetyksen esikatselu avautuu. Valitse ennen lähetyksen alkua lähetätkö puhelimella pystysuoraan vai vaakasuoraan (suuntaa ei voi vaihtaa aloituksen jälkeen). Kirjoita lähetykseen sen nimi.
- Klikkaa lähetä -näppäintä.
- Kun lopetat lähetyksen, facebook kysyy julkaistanko lähetys seinällä jälkeenpäin katsottavaksi vai poistetaanko se.
Striimausvälineet
Kännykkästriimaus
Yksinkertaisimmillaan lähettäminen onnistuu kännykän tai tabletin kautta, jossa on riittävän hyvä kamera. Kännykkä kannattaa sijoittaa lähetyksen ajaksi jalustalle, mikäli kuvataan pitkään samaa kohdetta. Kännykään on mahdollista liittää parempi mikrofoni tai yhteys tilan äänentoistoon. Erilaisia mikrofonimalleja ja lisävarusteita on hyvin moneen tarpeeseen. Kännykässä tulee olla riittävän hyvä 4G –yhteys tai yhteys wifi-verkkoon. Verkon toimivuus kannattaa kokesilla aina etukäteen ennen lähetyksen alkamista esim mittausohjelmilla.
Kännyköissä rajoittavin tekijä on se, ettei niissä pysty kunnolla zoomaamaan kohdetta lähemmäksi. Kännykkästriimaus vie myös paljon virtaa ja tämän takia kännykkä on hyvä liittää verkkovirtaan tai ulkoiseen akkuun.
Tietokone kevyenä lähetysalustana
Livelähetyksiä pystyy tekemään helposti tietokoneen kautta jossa on nettiyhteys. Kamerana voi käyttää läppärin omaa kameraa, erillista usb-kameraa tai usb-kaapparikortin avulla sellaista videokameraa josta lähtee hdmi/sdi-signaali. Tietokoneisiin on saatavilla erilaisia ilmaisia ja maksullisia lähetysohjelmia jolla lähetyksen sisältöjä voi hallita monipuolisesti. Näissä voi esim- vaihtaa näkymää useamman kameran välillä tai lisätä lähetykseen tekstejä tai kuvia. OBS (Open Broadcaster Software) on suosittu ilmainen ohjelma. Tämän lisäksi löytyy myös maksullisia ohjelmia kuten Xsplit, Wirecast yms.
Jos tietokoneessa käyttää ulkoista videokaappauskorttia, voi tähän ajaa signaalia erillisestä videovaihtimesta ja näin vaihtaa kuvia useamman kameran välillä. Halvin videovaihdin löytyy esim Rolandilta (V1-HD) ja tähän pystyy yhdistämään 4 hdmi-kameraa. Mikäli kamerat sijaitsevat kaukana lähetyspaikasta on suositeltavaa käyttää Ethernet tai sdi-kaapeleita, sillä nämä nämä kestävät pidempiä matkoja (yli 30m) ja ovat muutenkin pidempinä helpompia käsitellä kuin jäykät hdmi-johdot. HDMI-signaalin voi viedä kauemmaksi muuntamalla se ethernet-signaaliksi erillisillä muuntimilla.
Livelähetykseen käytettävässä tietokoneessa on oltava riittävästi tehoja, sillä läheyksen koodaaminen on sitä raskaampaa mitä tarkemmaksi sen tekee. Tietokoneessa on oltava sekä tehokas prosessori että näytönohjain.
Lähetysboxit
Livestriimaukseen on olemassa erillisiä laitteita, jotka hoitavat lähetyksen välittämisen valittuun somealustaan. Esim Vidiu -lähetysjärjestelmät ovat helppoja tapoja tehdä lähetyksiä vain muutamaa nappia painamalla. Vidiun lähetyskortti liitetään joko langalliseen tai langattomaan verkkoon ja se ottaa vastaan hdmi-signaalia esim videokamerasta tai videovaihtimesta. Lähetyskorttia hallitaan läppärin tai puhelimen nettisovelluksen kautta ja siihen voi laittaa valimiiksi käytetyn somealustan tiedot, jolloin läheys yksinkertaisimmillaan käynnistyy napinpainalluksella. Korttien kehittyneemmät versiot pystyvät tallentamaan lähetystä SD-kortille tai hyödyntämään useampaa yhtäikasta nettiyhteyttä varmistaakseen lähetyksen laadun.
Kiinteät järjestelmät
Mikäli käytetyssä tilassa, esim kirkossa, tapahtuu usein erilaisia lähetyksiä, on järkevää käyttää kiinteitä kameroita ja lähetysjärjestelmiä. Järjestelmiä on erilaisia ja niitä myyvät alaan erikoistuneet liikkeet. Järjestelmät muodostuvat useimmiten etäohjattavista robottikameroista, joita voi olla eri puolella kuvattavaa tilaa. Kamerat on yhdistetty ethernet tai sdi –kaapeleiden kautta ohjaimeen jolla liikutetaan kameroita ja valitaan lähetykseen näkyvä kamera. Ohjaimiin saa usein tallennettua kameroille kiinteitä muistipaikkoja joista lähettäjä voi valita mihin kamerat kääntyvät. Joitakin järjestelmiä pystyy ohjaaman myös netin kautta, jolloin striimauksen ohjaaja voi olla periaatteessa missä tahansa netin ulottuvilla. Kiinteät järjestelmät on myös yleensä yhdistetty tilan äänentoistoon, jolloin puhe tai muu esitys tallentuu tilan mikrofonien kautta.
Olosuhteet
Livelähetystä varten on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin kuvaustilan olosuhteisiin ja mielellään testata näitä etukäteen lähetyksen alkamista:
- Nettiyhteys. Netin lähetysnopeuden on oltava jatkuvasti vähintään 1Mb/s. Suositeltava lähetysnopeus riippuu käytetystä lähetystarkkuudesta. Esim 720p (1080×720) = 1-4 Mb/s 1080p (1920×1080) = 3-6 Mb/s. Lähetysnopeuden on oltava mieluummin reilusti suurempi. . Varsinkin 4G -yhteyksissä nopeuden vaihtelut voivat olla suuria eikä liittymän nopeus takaa nopeutta kaikissa olosuhteissa.
- Äänen tallennus. Hyvästäkään kuvasta ei ole hyötyä jos äänestä ei saa mitään selvää. Äänen kuuluminen lähetyksissä kannattaa testata ja varmistaa etukäteen. Jos mahdollista, käytetyt mikrofonit ja esitykset kannattaa kokeilla. Joissakin olosuhteissa kännykän mikrofoni voi olla riittävä. Vaativimmissa tiloissa tarvitaan erillisiä mikrofoneja tai kytkeytymistä tilan äänentoistoon. Striimaajalla kannattaa olla myös oma pieni äänimikseri josta voi tarvittaessa säätää tulevaa ääntä. Ääntä kannattaa myös tarkkailla lähetyksen aikana ja tarvittaessa säätää voimakkuuksia.
- Valaistus. Valaistus kannattaa kokeilla etukäteen ja pyrkiä hankkimaan lisävaloja esim esiintyjille. Striimattavissa tiloissa, esim kirkoissa, on usein varsin hämärä yleisvalaistus, jolloin kuvattava kohde ei välttämättä erotu hyvin taustasta. Tällöin on hyvä hankkia erillisiä kohdevaloja tai sijoitella esiintyjät sellaisiin kohtiin missä valaistusta on riittävästi. Vähäinen valo myös vaikuttaa kuvan laatuun mikäli kamera ei ole kyllin laadukas. Valaistuksessa kannattaa myös säätää kameran valkotasapaino kohdilleen ellei automatiikka osaa tehdä sitä oikein.
Sisällöistä
Sisällöt määrittyvät hyvin pitkälle tavoitteiden mukaan. Mikäli tavoitteena on saada sisällölle katsojia, on sisältöjen laadulla erityistä merkitystä. Jotta lähetystä katsottaisiin ja jotta se leviäisi sosiaalisessa mediassa, sen on oltava riittävän mielenkiintoista. Livelähetyksiiin kannattaa panostaa myös etukäteismarkkinoilla ja kasvattaa yleisöä käytetylle somealustalle ominaisin keinoin. Sisällöissä kannattaa olla kokeileva ja luova ja niitä kannattaa tehdä yhdessä työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Hyvällä sisällöntuotannolla on takanaan monipuolinen tiimi joka tukee erityisesti säännöllistä sisällön luomista.
Esimerkkejä livelähetysten sisällöistä
- Jumalanpalvelun, hartauden tai muun tilaisuuden lähettäminen
- Opetustilanteen lähettäminen, webinaarit
- Tapahtuman ohjelmanumeron tai tunnelman lähettäminen
- Kysymys ja vastaus –tyyppiset lähetykset. Katselijat voivat lähettää chatissa kysymyksiä joihin lähetyksen tekijä vastaa.
- Tutustutaan toimintaan tai asiaan
- Kerrotaan kuulumisia tai ajankohtaisia asioita
- Pitkät livestriimaukset joissa seurataan jotain asiaa. Esim norppavideot, kaupan kassan liukuhihna. Kirkollisina versioina esim pääsiäisruohon kasvaminen.
Yksityisyys
Livestriimauksessa on hyvä muistaa kunnioittaa ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Lähettämisestä on hyvä ilmoittaa selkeästi tilaisuudessa oleville. Erityisesti hartaustilanteissa, kuten jumalanpalveluksissa, yksityisyyden suoja on suurempi. Jumalanpalvelusten yhteydessä on syytä ilmoittaa striimaamisesta kirkon ovella ja tilaisuuden aluksi. On myös hyvä mainita, jos omaa striimissä näkymistä voi välttää menemällä johonkin tiettyyn osaan kirkkoa. Striimaamisen voi messussa järjestää siten, että kuvataan vain kirkon etuosaa ja ehtoollisen aikana kuvataan esim. kirkossa olevaa symboliikkaa mutta ei itse ehtoollisellakäyntiä. Koska striimaus on yhä suositumpaa, siitä on hyvä keskustella myös toimitusten yhteydessä haluavatko osallistujat lähettää tilaisuutta sukulaisilleen ja miten läsnäolijoita olisi hyvä informoida. Toimitusten osalta suositellaan ettei lähetyksiä tehtäisi julkisesti vaan vain rajatun käyttäjäkunnan välillä (ts. esim suljettu facebookryhmä). Mikäli livelähetyksissä näkyy lapsia tunnistettavasti, on lupa kysyttävä heidän huoltajiltaan.
Musiikki ja tekijänoikeudet
Sosiaalisen median sisältöihin pätee perusohje: jaa sitä mitä saat jakaa. Musiikin suhteen on hyvä huomioida että jos livelähetyksessä kuuluu tekijänoikeuden alainen musiikkiteos, sen lähettämisen oikeus on syytä varmistaa. Youtube on tässä suhteessa varmin vaihtoehto, koska Teostolla ja Youtubella on tällä hetkellä sopimus joka kattaa yksityisten henkilöiden ei-kaupallisessa tarkoituksessa sinne lataaman musiikin. Jos musiikkia sisältävä videostriimi laitetaan organisaation (ts kirkon tai seurakunna) kanavalle, sille pitäisi hankkia Teostolta Mediapienlupa ja siihen liitetty piensynkronointilupa. Lupa on toimijajakohtainen ja kattaa kaikki alustat missä teostollista musiikkia on jaossa.
Lisätietoa ja vertaistukea
Striimaukseen liittyvistä asioista voi kysyä ja jakaa omia kokemuksia facebookryhmässä nimeltä ”Kirkko striimaa”.
Striimaukseen liittyviä vinkkejä kootaan myös blogiin www.kirkonsomejadigi.fi