Leirityön hyvinvointijohtaminen: lisää laatua ja turvallisuutta leireille ennakoinnilla

kallion laki, jonne jonkun kädet kiipeävät.

Useimmat meistä kirkon leirityötä tekevistä työntekijöistä olemme kokeneet leirikooman leirin jälkeen. Kuinka moni on lähtenyt leirille jo valmiiksi väsyneenä? Tämän hätkähdyttävän havainnon nosti esiin pitkänlinjan nuorisotyön osaava ammattilainen, kun keskustelimme teemasta seurakunnissa.

Leirihenkilöstön on voitava hyvin

Leirihenkilöstön on voitava hyvin, että leiriläisten tarpeisiin voidaan vastata eri tilanteissa. Työhyvinvointi on työssäjaksamisen perusta.  Kirkossa toteutetaan kymmeniätuhansia leirejä vuosittain. Henkilöstömme ohjaa eri ikäisten ikimuistoisiä leirejä vahvalla kokemuksella. Ihmistyössä tarvitaan ihmisten tuntemusta, tilanne- ja ajantajua.

Aiemmin emme ole puhuneet leirityön hyvinvointijohtamisesta, mutta se rakentuu johtamisen, sujuvan työn ja toimivan työyhteisön, työntekijöiden osaamisen, terveellisen ja turvallisen työympäristön, itsensä johtamisen ja terveyden edistämisen perustalle. Työkyky-yhteistyö työterveyden kanssa tukee työhyvinvointia.

Laadukas leirityö edellyttää ennakointia

Laadukas leirityö edellyttää leirityön hyvinvointijohtamista. Seurakuntien työhyvinvointiajattelun ohjaavat monet asiakirjat: työsuojelun toimintaohjelma, varhaisen tuen malli, päihde-, tasa-arvo ja yhdenvertaisuusohjelma ja työhyvinvoinnista raportoidaan henkilöstötilinpäätöksessä. Valmiutemme laadukkaan leirityön toteuttamiseen ovat vahvat: kaiken perustana on ammattiosaava henkilöstö.

Leirityön hyvinvointijohtamisella tarkoitetaan ennakoivia, täsmällisesti määriteltyjä ja organisaation toiminta- ja henkilöstöstrategiasta johdettuja toimenpiteitä. Työhyvinvointia sinällään ei voi johtaa, mutta määriteltyä sisältöä ja erityisesti mitattaviin tavoitteisiin pääsemistä voi johtaa. Toisin sanoen on kannattavaa pyrkiä näkemään työhyvinvointi strategisesta näkökulmasta.

Kokemuskartoituksella esiin vahvuudet ja kehittämisalueet

Oulun hiippakunnassa leirityön hyvinvointijohtamisen sähköinen kokemuskartoituskysely on lähetetty tänä vuonna papeille, kanttoreille, diakoniatyöntekijöille, nuorisotyönohjaajille, lastenohjaajille ja lähetyssihteereille sekä leirien tukipalveluhenkilöstölle. Kysely kartoittaa seurakunnan leirityön hyvinvointijohtamista työntekijöiden kokemusten valossa. Tulokset tallennetaan Oulun tuomiokapitulin käyttöön ja tulevien vuosien leirityön kehittämiseen.

Kysely on pilotti, joka perustuu Oulun hiippakunnan ja Oulun Diakonissalaitoksen UUTE- työhyvinvointijohtamisen hankkeen aineistoon. Aineiston on koonnut hiippakuntasihteeri Saija Kronqvist. Kyselyn analysoinnissa käytetään tutkimuksellista otetta ilman henkilötietoja. Kokemuskartoituskysely on myös muiden hiippakuntien käytettävissä. Centrian ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelija Eetu Tuomi analysoi opinnäytetyössään kyselyn tuloksia.  Kokemuskartoitus auttaa kehittämään kirkon laadukasta leirityötä.  Tuloksia tarkastellaan rovastikuntakoulutuksissa 2025–2026.

Leirityön hyvinvointijohtamisen peli ja tiimivalmennus

Turvallisuusasioiden ennakointiin on valmisteltu leirityön hyvinvointijohtamisen peli ja sähköinen tiimivalmennus kirkon yhteiselle peda.net-alustalle. Leirityön hyvinvointijohtamisen mallin pohjalta kehitetään Polku-toimintamallin leirityön laadunarviointia.

Yhdessä Suomen Nuorisokeskusyhdistysten ja Suomen Partiolaisten kanssa leirityön hyvinvointijohtamisen teema on esillä NUORI2025-tapahtumassa Tampere-talossa 1.–2.4.2025. Yhteistyökumppaneilla on vahva halu nostaa esiin leirityön vaikuttavuutta ja turvallisuusennakointia. Siihen tarvitsemme sinua, leirityön ammattilainen!

Saija Kronqvist.

Saija Kronqvist
Kasvatuksen hiippakuntasihteeri ja organisaatiokonsultti
Oulun hiippakunta