
Kuopion hiippakunta vahvistaa työntekijöidensä taitoja kohdata ihmisiä ja yhteisöjä kriiseissä. Kriisit ja selviytyminen -koulutus on suunnattu seurakuntien työntekijöille, jotka kohtaavat työssään vaikeisiin elämäntilanteisiin ja kriiseihin joutuneita ihmisiä sekä haasteellisia työtilanteita. Seurakuntien työntekijöiden kriisiosaaminen on jo valmiiksi hyvä. Koulutuskokonaisuuden tavoitteena on helpottaa seurakunnan perustyötä ja antaa lisää työkaluja kohtaamisiin.
Koulutus liittyy myös valtiovallan pyrkimykseen vahvistaa yhteiskunnan henkistä kriisinkestävyyttä sekä rauhan aikana että poikkeusoloissa. Esimerkiksi Kuopioon on rakentumassa kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus, jossa myös Kuopion hiippakunta on mukana. Seurakunnat ovat jo valmiiksi kriisiorganisaatioita. Ne tarjoavat valtakunnallisen ja ihmisiä lähellä toimivan verkoston viranomaisena muiden toimijoiden rinnalla.

Koulutuksen toteuttajana on MIELI Suomen Mielenterveys ry. Kouluttajana toimii johtava koulutusasiantuntija, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja ja prosessikonsultti Marjukka Laukkanen.
Piispa Jari Jolkkonen on tyytyväinen, että koulutus herättää paljon kiinnostusta.
Koulutus järjestetään useampana vuonna
Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, ja siksi koulutus järjestetään ainakin kahtena seuraavana vuonna hiippakunnan alueella. Tavoitteena on, että kaikki papit, diakoniatyöntekijät ja nuorisotyöntekijät ovat käyneet koulutuksen vuoteen 2030 mennessä.
”Henkisestä kriisinsietokyvystä on tullut yhä tärkeämpi tavoite. Esimerkiksi hallituksen eduskunnalle joulukuussa 2024 antamassa puolustusselonteossa henkinen kriisinsietokyky nostettiin kokonaisturvallisuuden timantin kärkeen. Tämä nostaa kirkon sielunhoidollisen työn arvoa, mutta myös siihen kohdistuvia odotuksia. Tällä koulutuksella haluamme vastata näihin odotuksiin”, piispa Jari Jolkkonen kertoo.
”Kirkkona meillä on hyvä lähtökohdat. Seurakunnat muodostavat joka paikkakunnalle levittäytyneen ”kriisiorganisaation”, ja niiden työntekijät kohtaavat erilaisiin kriiseihin joutuneita ihmisiä jokapäiväisessä arkityössään. Tällä koulutuksella voimme siis saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla: vahvistamme työntekijöiden kykyä hoitaa hengellisiä perustehtäviä ja samalla osoitamme yhteiskunnalle, että kykenemme tarjoamaan ison ja vahvan joukkueen henkisen kriisinsietokyvyn vahvistamiseen sekä rauhan aikana että poikkeusoloissa”, Jolkkonen sanoo.
Ensimmäisellä jaksolla käsiteltiin muun muassa elämän monenlaisia kriisejä ja traumaattisia kriisejä. Omina osioinaan olivat erityisesti lapset ja nuoret sekä perheet sekä ihmisten käyttäytyminen hankalissa elämäntilanteissa. Seuraavassa jaksossa käsitellään tarkemmin kriisissä olevan ihmisen kohtaamista ja viimeisessä jaksossa työssä jaksamista ja oman työn rajoja.
Koulutukseen osallistunut Joroisten seurakunnan kirkkoherra Anu Ylitolonen pitää kokonaisuutta hyvänä. ”On tärkeää, että työntekijöiden osaamista vahvistetaan, koska suuremmat kriisitilanteet tulevat usein yllättäen. Tästä syystä kaikkien on hyvä pysähtyä myös perusasioiden ääreen.”
Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra Sanna Husso oli samoilla linjoilla. Hän kertoi, että työn arjessa on tärkeää purkaa kriisitilanteita.
Kuopiolaiset nuorisotyönohjaajat Anton Berg ja Timo Manninen olivat tyytyväisiä päivään. Yhteinen keskustelu on hyödyllistä, ja koulutuksen kokonaisuus vaikuttaa mielenkiintoiselta.
(Ensi vuoden koulutuksesta tulee lisätietoja lähempänä ajankohtaa Kuopion hiippakunnan verkkosivuille.)

Minna Siikaniva
viestintäpäällikkö
Kuopion ev.lut. seurakunnat
Kuvat: Minna Siikaniva