
Mikkelin hiippakunnan kapitulin väki kutsui seurakuntien kasvatuksen työntekijöitä rovastikunnittain Polku-toimintamallin äärelle. Juvan seurakunnan tapahtumavaraukseen kirkkoherra oli vahingossa täpännyt kaikki alaisensa, mikä lopulta osoittautui viisaudeksi, ellei jopa johdatukseksi. Näin pääsimme koko joukolla paneutumaan Polku-malliin ja siihen, mitä se pitää sisällään.
Toimintamallista olemme kuulleet pitkään. Asennoitumistamme siihen on kuitenkin leimannut pelko ylhäältä sanellusta raskaasta ja kankeasta systeemistä, joka on lopulta pelkkää sanahelinää. Työskentelyn aikana huomasimme, että Polku-malli oikeastaan sanoittaa ja kuvittaa sitä, mitä meillä on jo pitkään tehty. Olimme tiedostamattamme olleet askareissamme jo toteuttamassa Polun ajatusta. Pyynnöstä kerron siitä tässä toisillekin.
Ketterä seurakunta
Kirkon tilaston luvut kertovat juvalaisten sitoutumisesta seurakuntaan. Olemme Mikkelin hiippakunnan osalta kärjessä kirkkoon kuulumisen (82,5 %) ja elävänä syntyneitten kastettujen (79,3 %) osalta ja tiukasti kakkosena rippikoulun käyneiden tilastossa (88,9 %). Kirkosta eroamisten suhteen olemme puolestaan tilaston häntäpäässä (0,6 %). Näiden lukujen valossa voisi päätellä, että olemme osanneet tehdä jotakin oikein.
Juvan seurakunnassa on jäseniä 4700 ja työntekijöitä 15. Työntekijät ovat työhönsä sitoutuneita ja aikaansa seuraavia alansa ammattilaisia. Toiminnan kannalta olemme sopivan kokoinen ja ketterä seurakunta: työyhteisön jäsenet tietävät ja tuntevat paitsi toisensa, myös seurakuntalaiset ja toisinpäin. Tuntemista edistää osaltaan se, että tällä hetkellä kaikki työntekijät yhtä lukuun ottamatta asuvat paikkakunnalla.
Monella on harrastuksia, joiden kautta tullaan paikkakunnalla asuvien ihmisten kanssa tutuiksi puolin ja toisin. Toisaalta työyhteisö on sen verran pieni, että isompien tapahtumien toteuttamiseen työntekijät osallistuvat yli työalarajojen ja lisäksi tarvitsemme tietysti vapaaehtoisia seurakuntalaisia.
Yhdessä suunnitellen olemme esimerkiksi pitäneet ”Koirien kinkereitä”, ”Pyhä Jysäys” on kehittynyt Kids´Action Special -tapahtumaksi, ja tänä keväänä vapunpäivää vietettiin Ilon Polulla seurakunnan mailla järven rannassa. Yhteys kouluun ja kuntaan on hyvää.
Verkostoituminen on varsin hyvällä mallilla. Seurakunta on luotettu yhteistyökumppani, ja myös yhteys paikalliseen helluntaiseurakuntaan on hyvä. Paikkakunnalla on huomattu, että yhdessä tehden saamme enemmän aikaan yhteiseksi parhaaksi.
Toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan ihmis- ja tarvelähtöisesti, hyvällä tavalla kotikutoisesti. Päiväkerhossa lasten määrä on laskenut, mutta tilalle on kehitetty uusia toimintamalleja. Martti Talvela -kampuksen siirtyminen seurakuntataloa lähemmäs tien toiselle puolelle on kasvattanut seurakunnan iltapäiväkerhossa käyvien lasten määrää, lastenohjaajat toimivat tämän Kirkkiksen ohjaajina. Seurakunta antaa partioon nuorisotyönohjaajan työpanosta, mikä osaltaan on tärkeää työtä lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa parissa. Rippikoulussa kohtaamme vuosittain lähes koko ikäluokan ja heidän huoltajansa.
Monet ovat nälkäisiä ruuasta, mutta myös yhteydestä toisiin ihmisiin
Vuosien aikana on havaittu, että ruualla on entistä tärkeämpi rooli yhteisissä kokoontumisissa. 1990-luvun kaakaopyhäkouluista on kehittynyt iltaperhekerhoja ja koululaisille seurakuntatalolla viikoittain tarjottava aamupala. Yhteinen pöytä yhdistää myös, kun ennen viikkomessun kaavalla toteutettavaa Himmelimessua nautimme yhdessä iltapalaa tai kun Brunssimessun jälkeen kokoonnumme yhteiselle aterialle. Nämä erityismessut tuovat yhteen eri-ikäisiä ihmisiä. Lisäksi kerran kuukaudessa vietettävät Yhteisöruokailut ovat madaltaneet siellä käyvien kynnystä osallistua myös jumalanpalveluksiin ja tulla niiden jälkeen yhteiselle aterialle.
Yhteisen pöydän tilaisuudet kiteyttävät tulkintamme Polku-mallin elämisestä todeksi Juvan seurakunnassa – seurakunta on mukana seurakuntalaisten elämänkaaren kaikissa ikävaiheissa, tuo ihmiset yhteen kohtaamaan toisensa, ja luo merkitystä elämään.
Polulla kuljetaan Jeesuksen viitoittamissa askelissa. Sen tiedostaminen antaa työlle sisällön ja suunnan.
Sirkka Pylkkänen
kirkkoherra
Juvan seurakunta