Kirkon ulkosuomalaistyö Espanjassa on menestystarina

FuengirolaUsein ajattelemme, ettei Suomi paljonkaan piittaa meistä, jotka olemme valinneet elää muualla, ”extranjeroina” vaikkapa Espanjassa. Puuttuu niitä ja näitä palveluja, jotka yleisen rahapulan (siis hienommin sanottuna kestävyysvajeen) aikana uhkaavat vähentyä, vaikka paranemista toivoisimmekin.

Kirkon työ Espanjassa asuvien suomalaisten parissa on eräs viimeisten vuosikymmenten menestystarina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon historiassa. Eikä niitä kovin montaa muuta taida ollakaan, jos keskustelun ilmapiiriä nopeasti tulkitaan. Pienenevien voimavarojen puristuksessa ulkosuomalaisten ja turistien parissa tapahtuvan toiminnan tukeminen on pysynyt ennallaan.

Tänäkin syksynä on asemapaikoilleen tullut kuusi pappia ja neljä kanttoria kahden vakituisen papin lisäksi. Palkkakulut maksetaan suoraan kirkkomme budjetista Kirkkohallituksen ulkosuomalaistyön toimiston ohjauksessa. Varovasti arvioiden satsaus Espanjaan on yli 300 000 euroa vuodessa. Suomalaiset Gran Kanarialla, Teneriffalla, Costa Blancalla ja Aurinkorannikolla saavat tästä koko panostuksen mitalla tukea, apua, turvaa ja sisältöä elämäänsä. Näin toivon ja uskon. Kirkollisveron maksaminen siis kannattaa, ulkomaita myöten siitä saamme vastinetta.

Suomalaisten olohuone syntyy seurakuntalaisten lahjoituksin

Tänään katselin Aurinkorannikon seurakunnan tilitapahtumia ja tulin kiitollisen mietteliääksi. Monet seurakunnat Suomessa ovat keränneet kirkkokolehtia tukeakseen uuden seurakuntakotimme hankintaa ja kunnostusta. Tilille oli tullut ykkössatasia hyvin eri puolilta Suomea pienenä mutta jatkuvana virtana. Siitä keräystulos kasvaa, juuri näistä satasista.

Näen tässä suomalaisten seurakuntien ajatuksen siitä, että heidän seurakuntalaisiaan asuu ja käy Espanjassa ja se otetaan vakavasti. Voimme täällä Espanjassa palvella myös sen tuen varassa, jota seurakunnat Suomesta meille osoittavat. On hyvä lausua seurakunnille vilpitön kiitos avusta tärkeässä vaiheessa.

Samainen tiliote näyttää, että yksi on vastannut haastekeräykseen sadalla eurolla, toinen jopa kahdella sadalla.  Säännöllinen lahjoittaja tukee suurhanketta 50 eurolla joka kuukausi. Keräyslippaat tuottavat pieninäkin anteina yhteensä jopa 300 euroa kuukaudessa. Eilen yksi lahjoittaja antoi tuhat euroa. Nämä ovat hurjia tekoja omiltamme eli Aurinkorannikon suomalaisilta.

Moni antaa vähistä tuloista ja varoista, koska asia on tärkeä. Olemme tekemässä historiaa, hankkimassa suomalaisille isompaa olohuonetta, johon kaikki ovat tervetulleita. Mitenkään erottelematta kaikilla on paikka seurakunnassa, kaikki ovat olennaisen tärkeitä, Jumalan rakastamia.

sainio

 

Timo Sainio
Espanjan johtava pappi