Kirkko rapakon takana

Tänään Los Angelesissa, ja pian taas esimerkiksi San Diegossa, Piilaaksossa, Denverissä, Dallasissa ja Mexico cityssä. – Maantieteellisesti toimialueeni on 25 kertaa Suomen kokoinen, pastori Jarmo Tarkki kertoo. - Kuva: Robert Lindström

Tänään Los Angelesissa, ja pian taas esimerkiksi San Diegossa, Piilaaksossa, Denverissä, Dallasissa ja Mexico cityssä. – Maantieteellisesti toimialueeni on 25 kertaa Suomen kokoinen, pastori Jarmo Tarkki kertoo. – Kuva: Robert Lindström

Santa Monican kaupunginosassa sijaitsevan kirkon pihalla käy kuhina vaikka jumalanpalvelus alkaa vasta tunnin kuluttua. Ovet kirkon tiloihin ovat auki, mutta useimmat Los Angelesin alueella asuvat suomalaiset pysähtyvät ulos kuulumisiaan vaihtamaan.

Kalifornian marraskuu on kovin toisenlainen kuin yhdeksäntuhannen kilometrin päässä Suomessa: aurinko paistaa täydeltä terältä ja lämpötila on lähellä hellerajaa.

– Päätin eilen suomalaisnaisten illanvietossa, että minäkin tulen tänään laulamaan kuoroon, Suomi-Seurassakin aktiivisesti toimiva Liisa Linnala kertoo.

Hän ja vakituiset kuorolaiset toivottavat pitkämatkalaisen, kanttori Terhi Miikki-Broersman halauksin tervetulleeksi.

Pitkät matkat niin laumalla kuin paimenella

Washingtonin osavaltiossa Yhdysvaltain pohjoisosassa asuva Miikki-Broersma tekee yhteistyötä pastori Jarmo Tarkin kanssa myös Tarkin muissa kotikirkoissa. Tarkin toimialue käsittää niin koko Missisippi-joen länsipuolisen alueen Yhdysvalloissa kuin Meksikonkin. Tarkkia voi nimittää myös lentäväksi saarnamieheksi – lentäähän Tarkki osan työmatkoistaan omalla pienlentokoneellaan.

Los Angelesin suomalaisessa seurakunnassa järjestetään jumalanpalveluksia noin kerran kuukaudessa. Myös satunnaiset matkaajat ja esimerkiksi Los Angelesissa opiskelemassa olevat suomalaiset ovat tervetulleita seurakunnan tilaisuuksiin. Jo ennen jumalanpalveluksen alkua silmiin pistää kirkkoväen ikäjakauma: tulijoita on vauvasta vaariin, mutta jumalanpalvelukseen saapuu yllättävän paljon varsinkin nuoria aikuisia.

Monen tulijan kirkkomatka on kestänyt tunnin, pari: joko etäisyydestä tai kaupungin valtavasti liikenteestä johtuen. Jumalanpalvelus alkaa yhdeltä iltapäivällä.

Saarnassaan pastori huomioi nekin kuulijat, joilla suomenkieli on ruosteessa. Siksi Tarkki puhuu osin englanniksikin.

Kolmisen vuotta suomalaisessa seurakunnassa työskennelleestä pastorista on tullut seurakuntalaisille läheinen, ja sana pastorin lämpimästä ja välittömästä persoonasta on kiirinyt niin, että moni Suomesta Yhdysvaltoihin häitään viettämään tullut parikin on halunnut vihkipapikseen juuri Tarkin.

Yksi mies ei kirkkoa tee

Pastori on kertonut aiemmin tekevänsä työtään ilman kellokorttia ja 24/7-asenteella. Yksi mies ei kuitenkaan kirkkoa tee. Tälläkin hetkellä vapaaehtoiset häärivät taustalla. Suntiota ei ole, joten seurakuntalaiset ovat järjestelleet kirkkotilat jumalanpalvelusta varten, ja kolehdin keräävät vapaaehtoiset.

Tunnelma jumalanpalveluksessa on herkkä. Pyhäinpäivän sanoman mukaisesti kaikilla jumalanpalvelukseen osallistuvilla on mahdollisuus käydä sytyttämässä kynttilä tai kynttilöitä edesmenneille läheisilleen.

Amerikkalaisen mausteen jumalanpalvelukseen tuo esimerkiksi Blowin´ In The Wind -laulu. Bob Dylanin kappale soi kauniina pelkistetyissä kirkkotiloissakin.

Kanttori Terhi Miikki-Broersma on valinnut tämänpäiväiset virret ja muut laulut niin, että niissä kaikissa esiintyy sana tuuli, ja tänään on laulettu myös suomalaisuudesta ja korpien raivuusta. Ehtoolliselle jonottavat melkein kaikki paikallaolijat.

Pastori Jarmo Tarkki kävelee seurakuntansa keskellä myös saarnan aikaan. Myöhemmin kirkkokahveilla seurakuntalaiset ympäröivät pastorin.

– Meillä touhu on vähemmän virallista kuin keskimäärin, Jarmo Tarkki sanoo.

Suomeenkin Jarmo Tarkilla on terveisiä.

– Olen kiitollinen, että Suomen kirkko tukee toimintaamme. Itse nautin suuresti työstäni täällä. Papin työn ja kirkon merkitys korostuvat täällä eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi kauneimpiin joululauluihin osallistuu täällä Los Angelesissa aina reilusti toistasataa ihmistä ja San Diegossa lähes kolmesataa ulkosuomalaista, Tarkki kertoo.

Tänä vuonna kauniimpia joululauluja lauletaan 7. joulukuuta. Kirkkovaltuustoon kuuluva Petra Kess kerää vielä yhteystietoja, jotta hän voi lähettää lisätietoja tilaisuudesta. Myöhemmin seurakuntalaiset saavat viestin, jossa kerrotaan, että tilaisuuden ”kanttoriksi” on lupautunut Los Angelesissa vuoden ajan opiskeleva taiteilija Paula Vesala.