Kesälomareissuilla kirkossa tankataan hiljaisuutta

Tiekirkoissa on monenlaista nähtävää. Kuva: Kuva-Kotimaa / Matti Karppinen

Tiekirkoissa on monenlaista nähtävää. Kuva: Kuva-Kotimaa / Matti Karppinen

Lähes kolmestasadasta kirkon taukopaikasta vain kymmenessä saa kahvia eikä ainoassakaan myydä polttoainetta. Silti tänäkin kesänä sadat tuhannet matkalaiset pysähtyivät niihin vetämään henkeä.

Kirkkopalveluissa uskotaan, että suomalainen tarvitsee erityisen syyn mennä kirkkoon. Sellainen voi olla vaikkapa Tove Janssonin alttaritaulu Teuvalla, kiviseinät 1500-luvulta Hauholla, pieni kirkkomuseo Lapinlahdella tai Aleksis Kiven hauta Tuusulassa.

Jarrut pohjaan sukumuistojen kohdalla

Suomalaiset etsivät tiekirkoista hiljaisuutta, arvelee hanketta vetävä kehittämispäällikkö Jari Kupiainen

Hiljaisuutta kaivataan hälinän keskelle, kertoo Jari Kupiainen.

Useimmille kirkkoon matkallaan pysähtyneelle syy on kuitenkin oman perheen ja suvun tarinaan liittyvä. Kotimaanmatkailun tunnelmaan sopii hyvin retki alttarille, jolla vanhemmat vihittiin, itse pääsi ripille tai isovanhemmat siunattiin.

Kirkkopalvelujen tiekirkkohankkeen kehittämispäällikkö Jari Kupiainen kierteli itse kuluneena kesänä moottoripyörällään Itä-Suomen ja Pohjanmaan tiekirkkoja ja pysähtyi keskustelemaan muiden turistien kanssa.

”Suvun ja perheen elämänvaiheet ja tarinat tuovat ihmisiä kirkkoihin matkan varrella. Monet pysähtyvät myös matkailullisista syistä, eli katsomaan jotakin nähtävyyttä kuten kuuluisaa alttaritaidetta”, Kupiainen kuvaa.

Tiekirkkojen perusidea on se, että ovet ovat auki vilkkaimman kesälomakauden ajan toukokuusta koulujen alkuun saakka. Tiekirkot esitellään taivaallinentaukopaikka.fi -sivustolla, josta kirkot löytyvät aukioloaikoineen ja kuvauksineen. Sivustolta voi tarkistaa kirkkojen tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet. Paikalle johdattavat tiekirkko-liikennemerkit.

Tänä kesänä puhelimeen on ollut ladattavissa myös mobiilisovellus, jolla voi suunnitella reitin ja navigoida perille.

Liikenteen melusta viileään rauhaan

Tiekirkoissa työskentelee oppaita, joilta voi saada tietoa kirkon ja ympäristön historiasta. Mitään erityistä hartaustoimintaa hankkeeseen ei liity. Kupiainen uskoo, että sellaisen kanssa on syytä olla varovainen. Eniten tarjolla on sitä, mitä ihmiset hänen mukaansa eniten kaipaavat: hiljaisuutta. Kupiainen toivoo, että tiekirkot madaltaisivat suomalaisten kynnystä käydä kirkossa.

”Tiekirkon vahvuus taukopaikkana on juuri se, ettei se ole mikään ABC. Kirkossa ei ole hälinää ja hössötystä, vaan sisällä on viileää ja hiljaista. Kirkossa pysähtyminen tarjoaa kontrastin liikenteelle, ruuhkille, kiireelle ja muiden taukopaikkojen hälinälle. Musiikkiesityksiä ja kynttilöitä voisi tulevaisuudessa olla enemmän, mutta tiekirkkojen hartaustoiminnan ei tarvitse olla sen kummempaa”, Kupiainen kertoo. Hiljaisuuden Ystävät ry:n kanssa on jo alettu miettiä, miten hiljaisuutta voitaisiin vielä paremmin ja tietoisemmin viljellä tiekirkoissa.

Tulevaisuudessa tunnelman lisäksi myös tarjoilua

Kahvilatoimintaa on nyt vain noin kymmenessä tiekirkossa. Kupiainen toivoo, että se lisääntyisi entisestään. Kävijämäärät vaihtelevat paljon eri kirkoissa. Viime vuonna arvioidaan vieraita olleen yhteensä noin 230 tuhatta.

”Olemme miettineet, voisiko tiekirkkotoiminta olla jopa ympärivuotista. Mutta Suomi tyhjenee ja pakkautuu isoihin kaupunkeihin. Kesällä on erilainen tilanne, kun ihmiset liikkuvat paljon. Joissakin Pohjois-Suomen tiekirkoissa on toimintaa myös talvella matkailijoiden vuoksi”, Kupiainen toteaa.

Tiekirkkoja on tällä hetkellä 279. Niistä 14 on ortodoksikirkkoja. Tiekirkoista sijaitsee Kupiaisen mukaan noin puolet maaseudulla ja puolet kaupungeissa. Yleisöpalaute on ollut hyvin myönteistä. Tunnelma ja arkkitehtuuri sekä mielenrauha mainittiin vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä usein.

Tutustu Tiekirkkoihin Taivaallinen taukopaikka -sivulla