
Minkälaisia mahtoivat olla ensimmäiset päiväkerhot, joita pidettiin 80 vuotta sitten? Olen varma, että siellä ainakin leikittiin. Leikki on alusta asti ollut keskeinen osa päiväkerhoa ja kirkon varhaiskasvatusta. Päiväkerhot olivatkin monin paikoin nimeltään leikkikouluja – sellaisessa aika moni nyt keski-ikäinen on ollut lapsena.

Tänä vuonna vietetään päiväkerhotyön ja koko kirkon varhaiskasvatuksen juhlavuotta teemalla ihmettelyä, leikkiä ja osallisuutta.
Juhlavuoden ja siihen tehdyn logon kautta liitytään myös Polun maailmaan ja erityisesti ILO-ikäkauteen.
3–5-vuotiaiden lasten ILO-ikäkaudella leikki on tärkeä. Ikäkauden teemalauseiksi on valittu ”Ilo minusta ja perheestä. Ilo yhteistä leikistä. Ilo Jumalasta.” Tätä iloa halutaan vaalia ja antaa tilaa leikille myös kirkossa.

Ilon kekkerit -juhlaoppaasta löytyy ideoita erilaisten kekkereiden järjestämiseen. Leikki ja ilo näkyvät myös Lastenkirkossa, esim. juuri nyt Ilon pääsiäisen -materiaaleissa.
Leikkivä kirkko
Leikkivää kirkkoa ja leikin teologiaa on pohdittu kirkossa jo parikymmentä vuotta sitten. Vuonna 2005 julkaistiin kirja ”Kohti leikkivää kirkkoa”, jonka ajatuksia sisältyy myös Polku-toimintamalliin. Yhteisenä unelmana on kirkko – ”Pyhän leikkikenttä” – jossa eri-ikäiset lapset saavat näkyä ja kuulua.
On ilo nähdä, miten lapsille on tänä päivänä yhä enemmän tilaa kirkossa: monissa kirkoissa on omia lasten paikkoja, joissa voi leikkiä. Monin paikoin on tehty myös lasten mittakaavassa olevia kirkollisia esineitä ja tekstiilejä, joihin lapset voivat leikkiessään tutustua.
Leikillä on keskeinen merkitys lapsen oppimiselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Leikin kautta lapsi oppii ja jäsentää myös uskonnollisia asioita ja ilmiöitä. Siksi on tärkeää, että leikkiin on tarjolla myös kirkkoon ja uskontoon liittyvää esineistöä ja leikkivälineitä.
Leikin varjolla opitaan paljon, mutta leikki on tärkeää myös itsessään. Leikissä lapsi on läsnä hetkessä: kulloinenkin leikki ja hetki on merkityksellinen. Vaikka leikissä ollaan irti arjesta, voidaan sen kautta käsitellä mieltä askarruttavia ja kipeitäkin teemoja. Aikuiselta vaaditaan tällöin herkkyyttä olla kuulolla, kulkea rinnalla ja antaa tarvittaessa tukea.
Monissa leikeissä kätkeydytään ja tullaan löydetyksi, juostaan pakoon, jäädään kiinni ja sitten pelastutaan. Kaikki nämä ovat suuria raamatullisia teemoja, joiden kautta voidaan käsitellä suuria asioita. Lapsen ensimmäisiä leikkejä on piilo- ja kurkistusleikki. Mikä riemu pienelle vauvalle/lapselle on, kun piilosta paljastuvat tutut ja turvalliset kasvot! Ihmisyyteen kuuluu vahvana tarve tulla nähdyksi, joihin tämänkaltaiset leikit vastaavat. Leikki on myös luonteeltaan yhteisöllisyyttä vahvistavaa. Parhaat leikit leikitään yhdessä toisten kanssa!
Leikkiviikko ja leikkipäivä
Useissa seurakunnissa liitytään MLL:n valtakunnalliseen leikkiviikkoon (viikko 17), joka huipentuu lauantaina 26.4. vietettävään Leikkipäivään! Tämän vuoden leikkipäivän teemana on ILO, mikä sopii hyvin kirkon varhaiskasvatuksen juhlavuoteen ja Polkuun.

Miten leikki ja leikkipäivä näkyvät teidän seurakunnassanne? Ovatko kirkon ovet auki leikille ja ilolle?
Raija Ojell, asiantuntija, Kirkon kasvatus ja perheasiat
Mirva Sandén, asiantuntija, Kirkon ruotsinkielisen työn keskus
Satu Reinikainen, kouluttaja, STEP-koulutus