Diakonia ja kasvatus etsivät yhteistä suuntaa: Uudistuksia kaivataan, mutta esteitä on yhä

Tiellä vai kujalla? Nainen seisoo lumisateessa.

Diakonian ja kasvatuksen välinen yhteistyö on teemana vahvasti esillä juuri nyt. Vuosi 2025 käynnistyy nimittäin kahden työalan yhteisellä ponnistuksella, kun Tampereella järjestetään ammatilliset Diakonian ja Kasvatuksen päivät 8.-10.1.2025, teemalla Tiellä vai kujalla?

Diakonian ja kasvatuksen työalan yhteistyötä pohdittiin myös Marjo Kiljusen luotsaamassa Tiellä vai kujalla -podcastissa, jossa vieraana olivat nuorisotyöntekijä Mari Vuorisalmi Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnasta sekä diakoniatyöntekijä Lauri Nurmi Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta. Heillä molemmilla on tutkinnot sekä diakonian että kasvatuksen saralta.

”Näen pelkkiä mahdollisuuksia siinä, että tehtäisiin lähempänä toisiaan töitä”, toteaa nuorisotyöntekijä Mari Vuorisalmi. Tällä hetkellä äitiyslomalla oleva Vuorisalmi uskoo, että monien työtä rajaavien ”poteroiden” kaataminen loisi tilaa aidolle yhteistyölle.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijä Lauri Nurmi yhtyy Vuorisalmen ajatuksiin ja painottaa, että yhteistyötä tukisivat jo koulutusvaiheessa tehtävät muutokset. ”Yhdistäisin nämä tutkinnot ja lisäisin opiskeluaikaa puolella vuodella,” hän ehdottaa. Näin jokainen nuorisotyöhön valmistuva voisi myös tehdä diakonian harjoittelun ja päinvastoin.

Lauri Nurmi ja Mari Vuorisalmi keskustelevat diakoniasta ja kasvatuksesta Tiellä vai kujalla -podcastissa.

Miten esteitä purettaisiin käytännössä?

Sekä Vuorisalmi että Nurmi kokevat, että yhteistyön esteenä on myös erilaisten stereotypioiden vahvistama kuilu. ”Diakoniatyöntekijät nähdään tiukkapipoisina ja nuorisotyöntekijät aina valmiina kertomaan viimeiset vitsit,” Nurmi naurahtaa. Vuorisalmi täydentää: ”Jotenkin kirkossa ollaan välillä omissa karsinoissa. Osa tiukasti vartioi omaa alaansa, eikä näe kokonaisuutta.”

Diakonia ja kasvatus voisivat Nurmen mukaan oppia toisiltaan esimerkiksi kohtaamisen kulttuurista. ”Tässä maailmanajassa kaikilla on nälkä – paitsi fyysinen nälkä myös kohtaamisen nälkä ja yhteen tulemisen nälkä. On tärkeää, että jokainen tietää, ettei tarvitse olla yksin. Diakoniaruokailu ja nuorten iltapala ovat samanarvoisia tilaisuuksia, vaikka niihin tulevilla ihmisillä on erilaiset tarpeet.”

Kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea – tiimityö voimavarana

Vaikka vuorovaikutus arjen keskellä koetaan tärkeäksi, yhteistyön tiivistäminen vaatisi aikaa ja uudenlaista ajattelua. Nurmi kuvailee arjen kohtaamisten merkitystä: ”Se, että tulisi mahdollisuus kohdata aidosti, ei viesteillä tai Teamsin kautta, vaan aidosti kasvokkain.”

Vuorisalmi pohtii, ettei kirkossa kaikkien tarvitse tehdä kaikkea: ”Ja ehkä koko kirkko voisi kehittyä tässä ajattelussa, että mitä kukakin osaa, ja miten sitä voitaisiin valjastaa käyttöön.”

Vuorisalmi ja Nurmi toivottavat kirkon työntekijät tervetulleeksi yhteisiin Diakonian ja kasvatuksen päiville Tampereelle ensi tammikuussa, toivoen päivän olevan ”ponnahduslauta aidolle uudistumiselle.”

Kuuntele Tiellä vai kujalla? | Podcast on Spotify

Diakonian ja kasvatuksen päivät 2025 – EVL Plus

Anna Patronen

viestintäasiantuntija

Kirkon viestintä