Avaa ovi koulutukseen

Agricolan lukupulpetti

Osallistuin nuorena työntekijänä Kirkon koulutuskeskuksessa pidettyyn jumalanpalveluselämän koulutukseen kaukaisen 1990-luvun lopulla. Elettiin käsikirjauudistuksen kiihkeitä vuosia. Koulutuspäivien aikana puheissa olivat vilahdelleet niin ambot (lukupulpetti) kuin kredenssipöydätkin (apupöytä), nämä olivat myös käytössä rukoushetkissä ja messussa. Eräänä iltana menimme vuorollamme valmistelemaan iltarukousta Agricolan kappeliin. Huomatessaan että kappelissa oli useita amboja, totesi vanhempi kollega, että ”tämähän on oikea ambomaa”.

Minulle tässä kokeneemman työtoverin havainnossa, asioiden yllättävässä toisiinsa kytkemisessä, on jotain koulutuksen, uuden oppimisen ytimestä. Ajattelu avartuu, saa uutta tietoa erilaisista asioista, uusia näkökulmia tulee tarjolle mahdollisesti haastamaan vakiintuneita ajatus- ja toimintamalleja. Omatoiminen asioihin perehtyminen mahdollistaa kyllä tämän kaiken, mutta varmimmin se tapahtuu ryhmässä, jossa on läsnä monenlaista ajattelua sekä työ- ja elämänkokemusta huumoria unohtamatta.

Kirkon henkilöstökoulutuksen tavoitteena on, että seurakuntien työntekijöiden osaaminen vahvistuu ja kehittyy työuran eri vaiheissa. Tämä on tarpeellista, jotta seurakunta voisi toteuttaa tehtäväänsä olla Kristuksen asialla tässä maailmassa ja tässä ajassa. Henkilöstökoulutus mahdollistaa moniammatillisia kohtaamisia, yhdessä inspiroitumista ja oppimista, se vahvistaa työntekijöiden hengellistä elämää ja, näin uskomme, uskoa kirkon työn merkityksellisyyteen. Kirkon henkilöstökoulutusta on toteuttamassa laaja verkosto erilaisia toimijoita eri puolilla Suomea. Se osaltaan vahvistaa monimuotoisuutta, jota kirkon työssä kohdataan ja tarvitaan.

Kirkon uudessa Ovet auki -strategiassa kirkon työntekijöitä haastetaan katsomaan rohkeasti ulos- ja eteenpäin sekä arvostamaan sitä, mistä tähän on tultu. Ovien avaaminen ulospäin ja eteenpäin vaatii rohkeutta ja aloitteellisuutta sekä valmiutta muutokseen. Tukea tähän on tarjolla. Olemme avanneet ovet kirkon henkilöstölle suunnattuun vuoden 2022 koulutustarjontaan. Kirkon koulutuskeskuksen kokoama koulutustarjonta sisältää Kirkon koulutuskeskuksen ja yhteistyökumppanien koulutustarjonnan, se löytyy osoitteessa koulutuskalenteri.evl.fi. Kirkon koulutuskeskuksen omat, vuonna 2022 alkavat koulutukset, löydät tästä linkistä. Yhteensä tarjolla on noin 400 koulutusta ja verkostotapaamista. Kaikkien näiden tavoitteena on tukea kirkon henkilöstöä, jotta he voivat parhaalla mahdollisella tavalla kehittää seurakuntien työtä. Tutki tarjontaa ja avaa ovi koulutukseen!

Vuonna 2022 avataan myös uusi ovi, kun Kirkon tutkimuskeskus ja Kirkon koulutuskeskus yhdistyvät yhdeksi yksiköksi, jonka nimi on Kirkon tutkimus ja koulutus. Emme vielä tiedä, mitä kaikkea yhdistyminen tuo mukanaan, mutta innolla sitä odotamme ja sen tuomia mahdollisuuksia. Kirkon koulutuskeskuksen tehtävänä yhdistymisen jälkeenkin on edistää ja tukea kirkon henkilöstön osaamisen kehittämistä.

Palaan vielä takavuosien koulutuskokemukseen. Kun tänä päivänä menen Agricolan kappeliin ja näen kaksi lukupulpettia, ”ambomaan”, ajatuksissa ehtivät vilahtaa messun sisällöt, sen toteutus ja kirkkotila, mutta myös Ambomaa, kirkon missio ja Kristuksen maailmanlaaja kirkko, jonka osa me olemme. Henkilöstökoulutus liittyy kirkon mission toteuttamiseen tässä ajassa ja paikassa. Ovet ovat avoinna!

Ulla Tuovinen
vs. johtaja
Kirkon koulutuskeskus