Autetaan nuoria siellä missä he ovat

Sekasin-chatin logo.

Nuorten pahoinvointi ja yksinäisyys ovat valitettavan yleisiä ilmiöitä yhteiskunnassamme. Monet nuoret kamppailevat erilaisten haasteiden kanssa, heidän elämäntilanteensa vaihtelevat, ja huolenaiheet ovat hyvin moninaisia yksinäisyydestä, pahaan oloon, riittämättömyyteen ja jopa itsetuhoisuuteen. Nuoret tarvitsevat turvallisten aikuisten tukea ja kuuntelijaa.  

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille nuorille. Chatissa voi keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Vuonna 2024 Sekasin-chatissa oli yli 150 000 yhteydenottoa, joista vajaaseen 40000 yhteydenottoon pystyttiin vastaamaan. Tämä osoittaa, kuinka suuri tarve tällaiselle palvelulle on, ja kuinka paljon meitä tarvitaan. Päivystäjinä toimivat ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä

”Toivoisin, että useammat ihmiset eksyis tänne chattiin, tuli helpottuneempi ja toiveikkaampi olo, kun sai purkaa ajatuksia jollekin luotettavasti” – Sekasin-chatin asiakaspalaute 

Sekasin-chatin keskusteluja käytettiin aineistona vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa “Nuorten mielenterveyden tukeminen sosiaalihuollossa ja matalan kynnyksen toiminnassa”. Tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret kohtaavat palveluissa monenlaisia esteitä, joita voivat madaltaa esimerkiksi Sekasin-chatin anonyymiys, laajat aukioloajat ja helppo saavutettavuus verkossa. Tutkimuksen mukaan Sekasin-chatilla oli monelle nuorelle merkittävä rooli motivoijana ja rohkaisijana palveluihin hakeutumisessa sekä kannattelijana hoitoa odotellessa tai palvelusta toiseen siirryttäessä. Joillekin nuorille Sekasin-chat toimi itsenäisenä ja riittävänä auttamismuotona. 

”Chat-keskustelut auttavat illan vaikeina tunteina ja saavat olon tuntumaan siltä, että ei ole aivan yksin asioidensa kanss.” – Sekasin-chatin asiakaspalaute 

Päivystäjäksi Sekasin-chatiin 

Sekasin-chat tarjoaa kirkon työntekijöille erinomaisen mahdollisuuden kohdata ja auttaa nuoria heidän omien aikataulujensa mukaan. Päivystäjänä saat jatkuvaa tukea chatin tiimiltä, joustavasti verkossa toteutettavan koulutuksen ja säännöllisesti tarjolla olevaa työnohjausta. Tämä on merkityksellinen ja vaikuttava tapa tukea nuoria ja saada ymmärrystä nykynuorten elämästä ja sen ilmiöistä. 

Chatin päivystäjän tulee olla turvallinen, anonyymi aikuinen, jonka tehtävänä on kuunnella ja kohdata chattiin tuleva nuori. Päivystäjän ei tarvitse ratkaista kaikkia nuoren ongelmia, eikä hänen tarvitse olla mielenterveyden tai muiden keskusteluissa eteen tulevien aiheiden erityisasiantuntija. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen on mahdollista tutustua erilaisiin tukimateriaaleihin, joissa on yksityiskohtaisempaa tietoa keskusteluissa usein esiintyvistä aiheista. 

Mitä toiminta antaa? (päivystäjinä olleiden kokemuksia)

Sekasin-chat -päivystaäjiä koulutuksessa.
  • Merkityksellisiä kohtaamisia sekä tärkeän ja tarpeellisen tavan tukea nuoria 
  • Ymmärrystä nykynuorten elämästä ja sen ilmiöistä, iloista ja suruista 
  • Päivystäjien oman verkkoyhteisön chat-alustalla 
  • Kokemuksia onnistumisesta ja omien taitojen kehittymisestä 
  • Kattavan peruskoulutuksen verkossa 
  • Joustavat mahdollisuudet tehdä päivystysvuoroja omien aikataulujen mukaan 
  • Reaaliaikaisen tuen päivystysvuorojen aikana Sekasin-tiimiltä 
  • Säännöllistä työnohjausta 
  • Lisäkoulutusta ja erittäin laajan materiaalipankin käyttöösi 
  • Mahdollisuuden osallistua Kirkon Sekasin päivystäjien verkostoon 

Joukko kirkon Sekasin päivystäjiä kokoontui 20.-21.1.2025 Lahden Siikaniemen kurssikeskukseen käymään läpi ajankohtaisuuksia, ideoimaan tulevaa ja päivystettiinpä illalla porukalla pari tuntia chatissäkin! 

Tule mukaan ja ole osa tätä tärkeää työtä. Yhdessä voimme varmistaa, ettei yksikään nuori jää yksin. 

Ville Kämäräinen.

Ville Kämäräinen
asiantuntija, ulkopuolisuuden ehkäisy ja liikunta- ja urheiluyhteistyö 
Kirkkohallitus 

Aiheesta lisää: 
Sekasin-chat – EVL Plus 
Sekasin Kollektiivi 
Yksinäisyyteen puuttuminen seurakunnissa – EVL Plus 

Blogi on osa yksinäisyyteen puuttumisen blogisarjaa.