Mitä on turvallisempi tila?

lapset juoksevat nurmikolla.

Turvallisempi tila on se tavoite ja päämäärä, jota kohti meidän ihmisten, niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa, tulee kulkea. Se on tekoja lähimmäisyydestä, sanoitusta lähimmäisyydelle, kunnioitukselle ja toisen arvostamiselle. Näin meillä olisi mahdollisimman hyvä olla yhdessä.

Suurin osa eri toimijoista käyttää termiä turvallisempi tila. Tämä termi kätkee ymmärryksen siitä, että maailma ei ole valmis, ja aina ihmisten kohtaamisissa syntyy myös hankaluuksia, väärin tekemistä ja -ymmärtämistä.

Turvallisempi tila ei ole vain julistus, vaan päivittäisiä aktiivisia tekoja. Tutkimusten mukaan näitä tekoja tarvitaan, sillä meillä on vielä paljon töitä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Kesän 2024 rippikoulukyselyyn vastanneista 94 % koki rippikoulun aikana olonsa turvalliseksi. Tämä tulos on tärkeä, mutta sekään ei ole syntynyt vahingossa vaan järjestelmällisellä keskittymisellä nuorten osallisuuteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Samaan aikaan on huomioitava, että niin rippikouluissa kuin muualla kasvatustyössä törmätään entistä haastavimpiin tilanteisiin. Näistä esimerkkeinä ovat julkisuuteenkin nousseet leirikesän häiriötilanteet. Työntekijöilläkään ei ole aina rahkeita, taitoa ja ymmärrystä toimia niissä oikein. Turvallisemman tilan toteuttamiseen tarvitaan aina työyhteisön ja johdon yhteinen sitoutuminen.

Yhteiskunnassa ja seurakunnissa on yhä liian paljon ulossulkemista, epäreilusti arvottavaa olettamista, huonoa käytöstä, häirintää ja jopa väkivaltaa. Kasvuhistoriamme on erilainen ja meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta meidät on kutsuttu kunnioittamaan toisiamme ja elämään rauhassa yhdessä. Jokaisella pitää olla oikeus seurakuntaan ja kirkkoon, jossa voi kokea olevansa kunnioitettu ja turvassa. Näin varmistetaan kaikenikäisille fyysinen, henkinen, sosiaalinen, hengellinen ja seksuaalinen turvallisuus.

Tutkimustulokset ovat huolestuttavia

Akavan jäsenilleen teettämä tutkimus osoittaa, että joka neljäs kirkon työntekijöistä oli havainnut työyhteisössään seksuaalista häirintää. Miten moni meistä on puuttunut näkemäänsä häirintään? (Akava/ Taloustutkimus 2023) Samanlaisia vakavia tuloksia osoittavat myös kouluterveyskyselyt. Fyysistä uhkaa vuoden 2023 aikana oli kokenut 8–9- luokkalaisista pojista 20 % ja tytöistä 15 %.

Kirkon tulee olla paikka, jossa kaikki seurakuntalaiset ja työntekijät voivat tuntea olonsa tervetulleiksi ja suojatuiksi. Siksi turvallisemman tilan periaatteiden pitäisi olla seurakunnissa ja kristillisissä järjestöissä erityisen selvät. Siihen velvoittaa meitä lain ja sopimusten lisäksi Jumalan luomisjärjestys ja kultaisen säännön ohjeet.

Turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisemman tilan periaatteet ovat käytännön työkalu kunnioittavan ja syrjimättömän ilmapiirin luomiseen lapsille ja aikuisille. Näitä periaatteita pitää miettiä jokaisessa seurakunnassa, yhteisössä ja työpaikassa tasaisin väliajoin. Kun kaikki sitoutuvat niihin, luodaan avoimempaa ja kunnioittavampaa ilmapiiriä.

Työntekijöinä meillä on aina velvollisuus puuttua huoleen, häirintään ja epäasialliseen käytökseen. Uskallammeko puuttua? Turvallisemmassa tilassa meidän on helpompi myös ottaa vastaan palautetta omasta käytöksestäni, pyytää anteeksi ja saada anteeksi.                  

Turvallisuuden ja yhteistyön teemojen äärellä olemme myös Diakonian ja kasvatuksen päivillä 8-10.1.2025 Tampereella. Ilmoittautumisaika on juuri nyt. Nähdään Tampere-talossa tammikuussa.

Liisa Välilä.

Liisa Välilä
asiantuntija, pari- ja perhepsykoterapeutti
Kirkkohallitus 

Ville Kämäräinen.

Ville Kämäräinen
asiantuntija, ulkopuolisuuden ehkäisy ja liikunta- ja urheiluyhteistyö 
Kirkkohallitus 

Lisää aiheesta: