Tukikummit ja MTV3 järjestävät ensi perjantaina 8.3. hyväntekeväisyysillan kello 20-22. Illan aikana kuullaan suomalaisia eturivin muusikoita sekä tositarinoita nuorten hyväksi tehdystä työstä. Lisäksi järjestetään puhelinkeräys, jonka tavoitteena on saada kokoon puoli miljoonaa euroa jaettavaksi Tukikummit-säätiön kautta apua tarvitseville lapsille ja nuorille.
Keitä Tukikummit oikein ovat, ohjausryhmän jäsen Anna Seppänen?
Tukikummi -säätiön perustivat vuonna 2007 Sauli Niinistö, Hjallis Harkimo, Sari Baldauf, Björn Wahlroos ja Eero Huovinen. Perustajat jakoivat yhteisen huolen niistä nuorista, jotka uhkaavat pudota yhteiskunnan ulkopuolelle ja syrjäytyä. Säätiö kerää varoja ja ohjaa ne lyhentämättöminä Kirkon diakoniarahaston kautta apua tarvitseville lapsille ja nuorille.
Säätiö toimii ilman hallintoa, organisaatiota tai kuluja. Tukikummeille kertyy varoja sekä yksityishenkilöiden tekemistä kertalahjoituksista ja kuukausilahjoituksista että yritysten ja yhteisöjen lahjoituksista. Vapaaehtoiset yksityishenkilöt ovat järjestäneet myös erilaisia keräystapahtumia ja konsertteja Tukikummien hyväksi.
Koska avustukset menevät perille kirkon diakoniatyön kautta, pystymme tukemaan perheitä ympäri koko Suomen. Samalla voimme luottaa siihen, että perheet kohtaavat Tukikummit-avustusta hakiessaan ammattitaitoisen auttajan.
Miten rahat päätyvät apua tarvitseville? Mitä rahoilla konkreettisesti tehdään?
Tukikummien avustukset jaetaan Kirkon diakoniarahaston kautta. Suoraan Tukikummeilta ei avustusta siis voi hakea. Seurakuntien diakoniatyöntekijät tekevät avustushakemukset selvitettyään tarkasti perheen taloudellisen tilanteen ja elämäntilanteen. Tukea ei anneta rahana, vaan avustuksensaajan tarvitsemina harrastusvälineinä, maksuina ja palveluina. Avustuksen hakeminen alkaa siis yhteydenotosta paikalliseen diakoniatyöntekijään.
Avustuksista suurin osa eli noin 60 prosenttia myönnetään harrastusmaksuihin ja harrastusvälineiden hankintaan. Noin 10 prosenttia rahoista ohjataan opiskelun tukemiseen. Loput avustukset myönnetään hyvin erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin. Tukea on myönnetty muun muassa matkakustannuksiin etävanhempaa tai isovanhempia tapaamaan, tuettujen lomamatkojen omavastuuosuuksiin, autokouluun, vaatteisiin ja jalkineisiin, terapiamaksuihin ja koulukuviin.
Mikä on perimmäinen ideologia Tukikummi-toiminnan taustalla?
Ajoissa annettu apu vähentää sitä inhimillistä kärsimystä, jota harrastusporukasta, opiskelusta tai vertaisryhmästä syrjään jääminen lapselle tai nuorelle aiheuttaa. Lisäksi ajoissa annettu tuki maksaa paljon vähemmän kuin myöhemmät tukitoimet, jos nuori jää toimettomaksi ilman koulutusta ja työpaikkaa.
Usein avustusta saaneiden lasten ja nuorten perhetilanteessa on tapahtunut äkillinen muutos, perheenjäsen on sairastunut, huoltaja on jäänyt työttömäksi tai perheen vanhemmat ovat eronneet. Kertaluonteinen tuki auttaa vaikean vaiheen yli ja mahdollistaa tutun harrastuksen tai opiskelun jatkuvuuden.
Kuka voi liittyä jäseneksi Tukikummeihin?
Tukikummeilla ei ole jäseniä. Kuka tahansa voi järjestää varainkeruutapahtumia Tukikummien hyväksi tai lahjoittaa rahaa. Jokainen lahjoittaja, summasta riippumatta, on tukikummi. Pienikin tuki voi muuttaa nuoren elämän.
Mihin suuntaan toivotte toimintanne kehittyvän?
Toiveemme on, että ympäri Suomen perustettaisiin Tukikummit-soluja, joissa vapaaehtoiset voivat yhdessä ideoida ja toteuttaa erilaisia varainkeruutapahtumia. Soluja onkin jo syntynyt mm. Lahteen ja Järvenpäähän. Kuka tahansa voi koota lähipiiristään muutaman henkilön ja perustaa solun. Varat ohjataan suoraan säätiön tilille.
Myös kuukausilahjoittajien määrän lisääminen on avustustoiminnan jatkuvuuden kannalta tärkeää. Pienestä, vaikka kymmenen euron kuukausittaisesta tuesta, kertyy iso apu. Esimerkiksi Suomen Nuorkauppakamarit ovatkin aloittaneet kilpailun, jossa voittaja on se kamari, jonka jäsenet hankkivat Tukikummeille eniten uusia kuukausilahjoittajia.
Avustusprosessimme toimii kyllä erittäin hyvin, mutta haluaisimme vielä paremmin kohdentaa apua edullisiin joukkueharrastuksiin, jolloin mahdollisimman moni pääsisi avusta osalliseksi.
Mistä saan tietoa Tukikummi-säätiön mahdollisista avustuskohteista tai -tilanteista?
Odotan sähköpostiini kommenttia!
Kiitos! Kirsti
Tuota esittelyä lukiessani, ajattelin, että emerituspiispa Eero Huovinen, mutta olikin toinen Huovinen, lieneekö sukua, mutta…
Katselin täällä toisella puolella maapalloa tuota konserttia jälkilähetyksenä ja se oli hieno kokonaisuudessaan, mutta…. Onkohan asia vielä niin uusi, että puuttumaan jäi todella monta sellaista, joilla todellakin olisi syytä ja varaa lahjoittaa tähän todella hyvään systeemiin ja kuten on annettu ymmärtää, ”välistävetäjiä” ei tähän piiriin kuulu!
Todella lämpimät terveiset +30 astetta
Kirsti Heinonen