10 vinkkiä konfirmaatiosaarnaan

konfirmaatio

  1. Mieti, mitä on istua vieraana ja outona takapenkissä. Käy konkreettisesti tarkistamassa kirkkosi viimeisten rivien näkymät. Tee kaikki voitava kuuluvuuden varmistamiseksi.
  2. Kuvittele tapahtumaa eturivissä olevan nuoren kannalta, joka pelkää ehtoollisleivän juuttumista kitalakeen.
  3. Keskivaiheilla istuviin voit suhtautua rauhallisesti. Heidän kanssaan ei ole ongelmia, jos selviydyt etu- ja takapenkeistä.
  4. Älä kuvittele liikoja kirkkokansan kristillisestä osaamisesta ja harrastuneisuudesta.
  5. Älä vähättele ihmisten uskoa. Eivät ne kaikki pakanoita ole. Joukossa on myös julkikristittyjä ja niitä joiden usko tulee näkyväksi, kun pintaa viitsii hieman raaputtaa.
  6. Sijoita saarnaasi jokin ilmiselvästi tosiasioita koskeva väite, joka ei ole aivan kaikkien tiedossa. Se todistaa, että kykenet keskustelemaan maailman kanssa ja että puheesi on otettava vakavasti.
  7. Liity konfirmoitavan ryhmän rippikoulukokemuksiin. Se on sitä herkkua, jota kuulijasi haluavat kuulla. Nuorille on tärkeää, että puhutaan juuri heidän asioistaan. Vanhemmatkin haluavat kuulla, mitä heidän nuorilleen on tapahtunut.
  8. Unohda sivistyssanat ja teologiset käsitteet. Mukana on väkeä, jotka ymmärtävät käsitteen ”vanhurskas” hollantilaiseksi hurskaaksi tai eivät ymmärrä sitä ollenkaan.
  9. Huumorilla ja positiivisuudella saa parhaat tulokset. Häviäjät selittävät aina. Nuorten kannalta muutama sisäpiirijuttu ja leirisanonta parantavat kuunneltavuutta kummasti.
  10. Hyvä konfirmaatiosaarna ei ole raamattutunti eikä eksegetiikan näyte, mutta jos siitä puuttuu ihmisiä koskettava Jumalan armo, siitä puuttuu kaikki.

Arto Köykkä
nuorisopastori, Pirkkalan seurakunta